Έντυπη Έκδοση

Η αλήθεια της ευθύνης

Πιο σημαντική από τα γεγονότα η χθεσινή αλήθεια στο Σύνταγμα. Κατά τον Σοπενχάουερ: «Κάθε αλήθεια περνά από τρία στάδια. Πρώτον, διακωμωδείται. Δεύτερον, βρίσκει βίαιη αντίδραση.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ- Από τα «Νέα» Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ- Από τα «Νέα» Τρίτον, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη» *** Αυτόδηλα «αδιέξοδο το μακροπρόθεσμο», παρατηρούσε χθες με άρθρο του ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο οποίος ζητούσε «να τεθεί η οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει σήμερα» *** Ζείδωρη σε περίοδο ακαδημαϊκής αλαλίας η ανοιχτή συστράτευση 66 καθηγητών του ΕΜΠ με τους «αγανακτισμένους» των πλατειών, που αντιδρούν στα τρομοκρατικά επιχειρήματα εγχώριων και υπερεθνικών «αρχόντων και αφεντάδων», αρνούμενοι να θυσιαστούν στους «βωμούς των αδηφάγων αγορών» *** Οι οποίες βεβαίως οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία αλλά και την ευρωζώνη σε διάλυση, καθώς το μοναδικό τους μέλημα είναι να τραβήξουν το αυτί των άτακτων παιδιών του Νότου *** Ο Νόρμπερτ Σβάιγκερ, Γερμανός βετεράνος διπλωμάτης, βλέπει με θλίψη το ευρωπαϊκό όνειρο να σβήνει (Μιχάλης Μητσός, «Νέα»). «Η Ευρωπαϊκή Ενωση τελειώνει», δήλωσε πρόσφατα ο σερ Στίβεν Ουόλ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας. Εδώ που φτάσαμε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν προσπαθούν μόνο να αποτρέψουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και μια χρεοκοπία ολόκληρου του ευρωπαϊκού οράματος *** Στο χθεσινό του σημείωμα ο Γιώργος Δελαστίκ υπογράμμιζε πως είναι έξω φρενών ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας, αναφορικά με το περιβόητο πλέον θέμα των οίκων αξιολόγησης Moody's, Fitch και Standard & Poor's. «Αφαιρέστε την εξουσία από τους οίκους αξιολόγησης! Πυροδότησαν την κρίση με χυδαίες γνωμοδοτήσεις και χρονικά αυθαίρετες υποβαθμίσεις», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Τόμας Στράουμπχααρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWWI) *** Νηφάλια η φωνή -παραίνεση στους διχασμένους «στηρίζουμε ή βουλιάζουμε» της κυβέρνησης- του πανεπιστημιακού Δημήτρη Μπουραντά. «Η ανάληψη της ευθύνης μπορεί να γίνει με τις ακόλουθες επιλογές: α) αναγκαστικά ψηφίζουν το Μνημόνιο και μετά παραιτούνται και πάνε σπίτι τους, ως ένδειξη έμπρακτης μετάνοιας, β) αναγκαστικά ψηφίζουν το Μνημόνιο, μετά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και για μια διακυβέρνηση ικανή να επιτύχει τον ολικό επαναπροσδιορισμό της χώρας» *** Η αλήθεια της ευθύνης για έξοδο από τη δίνη των φαύλων κύκλων...

Εκ των έσω

ΜΕ ΟΡΓΙΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ... η Μυρσίνη Λοΐζου απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί ως μουσικό σήμα κατατεθέν το «Καλημέρα Ηλιε». Από τη «Δημοκρατία»

- «Ο πατέρας μου, Μάνος Λοΐζος, αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Εσείς, όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ, μέρος αυτού του Λαού, δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε».

* «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, είμαστε μαζί». 66 καθηγητές του ΕΜΠ στηρίζουν το κίνημα των πλατειών.

- «Ενας άνεμος ελπίδας ξεκινάει από τις πλατείες όλης της Ελλάδας. Ενας άνεμος αγώνα, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κόντρα στην ηττοπάθεια, τον μαρασμό. Και δεν μπορούσε ένα τέτοιο ρεύμα παρά να γεννηθεί από ένα αποφασιστικό "φτάνει πια!" προς τον υποτιθέμενο μονόδρομο του Μνημονίου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή και τον λαό σε βαθιά δυστυχία. Ο λαός είναι σήμερα παρών, ένα πολύχρωμο ποτάμι κατακλύζει τις πλατείες, αγωνίζεται για να ξανακερδίσει τη ζωή και την ελπίδα για το μέλλον».

* ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ των βουλευτών, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Ο Π.Δ. Παναγιώτου από το «Εθνος»

- «Το περιέγραψε με πολύ εύστοχο και γλαφυρό τρόπο ο πολύ γνωστός αρθρογράφος των "Financial Times" Βόλφγκανγκ Μινχάου: "Οι Ελληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μίας καταστροφής"! Το "ψέμα" είναι, κατά τον αρθρογράφο, ότι τα μέτρα λιτότητας του Μεσοπρόθεσμου θα αποτύχουν όπως στο παρελθόν και δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Και η "καταστροφή" είναι ότι χωρίς διαθέσιμο εξωτερικό δανεισμό, τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να πάρει η χώρα θα είναι ακόμα χειρότερα από εκείνα του Μεσοπρόθεσμου... Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς "ναι", θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπία».

**ΘΥΤΕΣ και θύματα του «οικονομικού βανδαλισμού».

Ο Γ.Χ. Παπασωτηρίου από τη «Βραδυνή»

- «Να μην πιστεύουμε στο "ανορθολογικό" σύνθημα "Δεν χρωστάω, δεν πουλάω, δεν πληρώνω" αλλά να είμαστε υπεύθυνοι ως προς την αναγνώριση των υποχρεώσεών μας. Εναντι ποιων; Εναντι της μαφίας των τοκογλύφων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, το οποίο τείνει να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρο το οικοδόμημα της πραγματικής οικονομίας. Ακόμη κι έτσι, όμως, να είναι, "τα δανειστήκαμε", λένε οι συμπατριώτες μας, και τα χρήματα πήγαν σε... όλους. Αυτό είναι μέγα ψεύδος. Το πλιάτσικο έγινε από πολύ λίγους».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Γενική απεργία στην κόψη του ξυραφιού

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Στο έλεος αγανακτισμένων και ανταρτών βουλευτών το Μεσοπρόθεσμο

ΑΥΡΙΑΝΗ

Η τρόικα οδηγεί την Ελλάδα στον όλεθρο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το... Παράνομο στοίχημα του Βενιζέλου. Θα τη ρίξει αύριο την κυβέρνηση ή το φθινόπωρο;

ΕΘΝΟΣ

Από τις περικοπές του 2010, το Μεσοπρόθεσμο και το ενιαίο μισθολόγιο, 4 μισθούς χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

Γιατί ο Σόρος προφητεύει την κατάρρευσή μας!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ξεγυμνώνει τον Παπανδρέου, ξεσκεπάζει τους Γαλλογερμανούς

ΕΣΤΙΑ

Συμπτώματα πανικού, οι κυβερνώντες δεν ελέγχουν την κατάσταση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Κλειστόν λόγω Μεσοπρόθεσμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κρίσιμες για 5η δόση και ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφορίες

Η ΝΙΚΗ

5+1 αντάρτες φοβίζουν το Μαξίμου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην κόψη του ξυραφιού

Ο ΛΟΓΟΣ

Κλείνουν τα αυτιά τους στην πρόταση Ραγκούση

ΤΑ ΝΕΑ

Γαλλικό κλειδί για το χρέος

Επωνύμως

Εάν αυτό είναι η δημοκρατία...

«Ενα από τα εξαιρετικά βιβλία του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα Πρίμο Λέβι, που έζησε τον εφιάλτη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, έχει τον τίτλο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», αν είναι δηλαδή ένα ψυχρό κτήνος που εξοντώνει μαζικά και με τη συνδρομή της επιστήμης ομοίους του απλώς επειδή τυχαίνει να είναι άλλης φυλής, «τιποτένιας».

Οσα συμβαίνουν στην Ελληνική Νομαρχία ενάμιση χρόνο τώρα καθιστούν υποχρεωτική κάποια προσαρμογή του τίτλου, ώστε να ταιριάζει με όσα υφιστάμεθα: "Εάν αυτό είναι η δημοκρατία", λοιπόν. Αυτό είναι πια το δικό μας ερώτημα, η αγωνία, ο φόβος.

(...) Μιλάμε για τη μετατροπή μιας χώρας ολόκληρης σε επαρχία μιας οικονομικής παρά πολιτικής αυτοκρατορίας, η οποία, με τη σειρά της, είναι αιχμάλωτη διαφόρων επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης με τερατώδη δύναμη και αδιαφανείς ορέξεις. Η επαρχία μας, δηλαδή η Ελλάδα, σαν αιχμάλωτη αιχμαλώτων, είναι διπλά αιχμάλωτη. Και ασφυκτιά πορευόμενη από τον έναν εκβιασμό στον άλλον, χειραγωγημένη, απαξιωμένη, περιφρονημένη. Η ταχύτητα με την οποία από το καθησυχαστικό "έχει κλειδώσει η πέμπτη δόση" πέφτουμε στο εκφοβιστικό "παίζεται η δόση" κι από κει στο τρομοκρατικό "μάλλον δεν θα δοθεί, οπότε θα χρεοκοπήσουμε" (οπότε δηλαδή θα χρειαστεί η επιστράτευση των τεθωρακισμένων προς προστασία των τραπεζών, όπως προφήτεψε ο πάντοτε μετρημένος κ. Πάγκαλος), αλλά και το απειλητικό "το Μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση" στο ηρεμιστικό "μα φυσικά και δεν είναι" προκαλεί ίλιγγο και διαλύει και τα απομεινάρια της λογικής. Ο πολίτης, όσο ενημερωμένος, αδυνατεί να εντάξει σε συνεκτικό σενάριο όσα τον βομβαρδίζουν. (...)

Η ίδια ακριβώς αίσθηση δηλητηριάζει όσους βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συνείδησή τους δεν είναι δοτή, ένα δώρο που τους κάνει μια στο τόσο ο ηγεμόνας και οι επίκουροί του. Ορισμένοι εξ αυτών διαμαρτύρονται. Αν, λοιπόν, υπήρχε ανάγκη να υποδείξει κάποιος το επιτύμβιο επίγραμμα της ακυρωμένης δημοκρατίας μας, ίσως το εντόπιζε στη δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: "Πήραμε κάποιες αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο, πήγε ο κ. Βενιζέλος στην τρόικα και του τις απέρριψε. Εφόσον η τρόικα θέλει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, ας έρθει να κυβερνήσει. Εγώ όμως δεν έχω λόγο ύπαρξης στο Κοινοβούλιο". Αλλά το πιο λιτό επιτύμβιο μιας χώρας που υπήρξε αυτεξούσια το χρωστάμε (μαζί με την ευγνωμοσύνη μας) στον κ. Παπανδρέου. Πρόκειται για κείνο το "Αϊ στο καλό" που είπε στη Βουλή, αναφερόμενος στις μέχρι προσβολής αφόρητες πιέσεις των τροϊκανών».

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων