Έντυπη Έκδοση

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΖΩΟΦΙΛΟΣ

Πανστρατιά: 53 κείμενα για τα ζώα, με λογική και συναίσθημα

Επειδή είναι φυσικό όλοι όσοι μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε αυτή τη σελίδα να είστε ζωόφιλοι, με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια της λέξης, επειδή όλοι σας, λίγο-πολύ, ενδιαφέρεστε και για τα άλλα ζώα πλην του ανθρώπου, επειδή θεωρώ βέβαιο το ότι θέλετε να μάθετε όσο περισσότερα γίνεται γι' αυτά και, τέλος, επειδή σε λίγο θα πάρετε την άδειά σας και θα φύγετε για «τα μπάνια του λαού», σας συνιστώ να βάλετε στη βαλίτσα σας και το βιβλίο «Περί ζώων» - με λογική και συναίσθημα.

Περί ζώων Επιμέλεια: Αννα Α. Λυδάκη, Ι.Ν. Μπασκόζος Εκδόσεις Ψυχογιός Περί ζώων Επιμέλεια: Αννα Α. Λυδάκη, Ι.Ν. Μπασκόζος Εκδόσεις Ψυχογιός Μια εκπληκτική έκδοση -53 κείμενα για τη φιλοζωία- των εκδόσεων «Ψυχογιός», την οποία επιμελήθηκαν οι πανεπιστημιακοί Αννα Α. Λυδάκη και Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Απ' ό,τι γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί ειδικοί -συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, καθηγητές ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων προστασίας ζώων, δημοσιογράφοι, Ελληνες και ξένοι- συνεργάζονται για μια τέτοια έκδοση. Και μάλιστα αφιλοκερδώς, μια και οι εκδόσεις «Ψυχογιός» δεσμεύτηκαν ότι, όποια κέρδη υπάρξουν απ' αυτήν, θα διατεθούν υπέρ ζωοφιλικών σκοπών.

Θα μπορούσα να αραδιάσω πολλά αποσπάσματα απ' τα 53 αυτά ωραιότατα κείμενα, άλλα ξεκαρδιστικά, άλλα σοβαρότατα και άλλα που μας οδηγούν σε προβληματισμό. Οπως π.χ. για τον Σποκ, τον σκύλο του Σκαμπαρδώνη, που έπαιρνε κάθε μέρα το λεωφορείο και κατέβαινε πάντα επτά στάσεις μετά, όπου τον περίμενε η σκύλα, η Πηνελόπη, να πάνε βόλτα! Ή για το πώς κατάφερε να μιλήσει με τους σκύλους του ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Για τις δίκες της βδέλλας και ενός γουρουνιού ή για τα μαθήματα που πήρε από μια πουλάδα -την Μπίλαινα- ο Κοσμάς Βίδος. Για τους αγώνες υπέρ της άγριας ζωής στην Αίγινα και στη Φλώρινα, για τον πόλεμο της Γκρινπίς για τη διάσωση των κητοειδών που απέμειναν στους ωκεανούς, για την αξία του σκύλου ως οδηγού τυφλών, αλλά και του αλόγου ως μέσου θεραπείας και βελτίωσης της ζωής μας. Και, φυσικά, για τα Δικαιώματα των Ζώων, με πλήθος επιχειρημάτων - υπέρ και κατά. Είναι τόσο πολλά, όμως, που δεν έχει νόημα, μια και θα χρειαζόμουν μια ολόκληρη εφημερίδα - και δεν έχω τόσο χώρο.

Ετσι, θα περιοριστώ στην παράθεση των «συγγραφέων» των κειμένων -όνομα, ιδιότητα, τίτλος του κειμένου τους- που, από μόνα τους, δίνουν μια ιδέα τού τι θα διαβάσετε στο βιβλίο αυτό. Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ακρίβος Κώστας, συγγραφέας, Τα παρ' ανθρώποις δυνατά.

Αλεβιζάκη Πόπη, Ph.D., ηθολόγος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τα ζώα συντροφιάς στην ανθρώπινη κοινωνία.

Βαλτινός Θανάσης, ακαδημαϊκός, συγγραφέας, Ειδύλλιο.

Βαρβούνης Μανώλης Γ., Ph.D., αν. καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ζώα που μίλησαν με τον Θεό. Ελληνικές λαϊκές, θρησκευτικές παραδόσεις.

Βασιλικός Βασίλης, συγγραφέας, Τρία με δύο πόδια, τρία με τέσσερα...

Best Steve, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ΗΠΑ, Τα δικαιώματα των ζώων και η ηθική πρόοδος: ο αγώνας για την ανθρώπινη εξέλιξη.

Βίδος Κοσμάς, δημοσιογράφος, Οσα μου 'μαθε η Μπίλαινα.

Γανωτή Μαρία, συντονίστρια δράσεων ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας ζωής, Περίθαλψη άγριων ζώων - κάποια σημεία.

Γεωργόπουλος Αλέξανδρος, Ph.D., καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιατί να διασώσουμε τα μεγάλα ζώα της άγριας πανίδας;

Γεωργουσόπουλος Κώστας, επίτιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κριτικός θεάτρου, Γιατί δεν μιλούν τα σκυλιά.

Γιαντσή Νικολέττα, Ph.D., επίκ. καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ο Μονόκερως, το «Ζωολόγιο του έρωτα» και άλλα για τα ζώα του Μεσαίωνα.

Δήμου Νίκος, συγγραφέας, Τα ζώα και ο παράδεισος.

Διαμαντής Παναγιώτης, δημοσιογράφος, «Πού πάνε οι αδέσποτοι σκύλοι της πόλης;» «Μα φυσικά στη δουλειά τους!».

Jamieson Dale, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, Τα δικαιώματα των ζώων και οι αξιώσεις της φύσης.

Ζαφειράτος Γιώργος, ειδικός πληροφορικών συστημάτων, Η εικονική πραγματικότητα.

Ζηζιούλας Ιωάννης, Ph.D., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακαδημαϊκός, μητροπολίτης Περγάμου, Ο άνθρωπος και τα ζώα στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ζουμπουλάκης Γιάννης, κριτικός κινηματογράφου, Ενας γάτος, μια ταινία.

Καπλάνογλου Μαριάνθη, Ph.D., επίκ. καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ο κόσμος των ζώων και η ζωολογία των ελληνικών μαγικών παραμυθιών.

Καραγεωργάκης Σταύρος, Ph.D., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπαιδευτικός, Πειραματόζωα. Εκεί που σταματά η επιστημονική έρευνα κι αρχίζει η ηθική.

Καραμανλίδης Αλέξανδρος, Ph.D., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βιολόγος, επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ενωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας, Για την αρκούδα και τον λύκο... Το μέλλον των σαρκοφάγων της Ελλάδας σε κομβικό σημείο.

Καρουζάκη Δήμητρα, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας, Ανθρωπος και άλογο: μια σχέση εμπιστοσύνης.

Κήκου Ολγα, Ph.D., Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης, ΗΠΑ, κοινωνιολόγος, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της Compassion in World Farming, Σπισισμός και παραγωγικά ζώα.

Κονομάρα Λίλα, συγγραφέας, Ενα τυχερό γατί.

Λαμπρέλλης Δημήτρης, Ph.D., καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ποιητής, Το βλέμμα, η φωτογραφία, τα πουλιά. Μια δοκιμή σχετικά με την εκδίπλωση των αυθεντικών παιχνιδιών μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.

Λουκάκη Κατερίνα, υπ. διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κτηνίατρος, Ζώα σύντροφοι-θεραπευτές στις δύσκολες ώρες.

Λυδάκη Αννα Α., Ph.D., αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Συνηγορία των ζώων (εισαγωγή).

Μαυρουδής Κώστας, συγγραφέας, Η αθανασία των σκύλων. Οκτώ σύντομες αφηγήσεις.

Μελετιάδης Χάρης Ν., Ph.D., καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Το σκαθάρι του μύθου και άλλα φανταστικά ζώα.

Μερακλής Μιχάλης Γ., Ph.D., ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οι άνθρωποι και τα ζώα.

Μηνακούλη Ρόζα, μέλος του ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ (Πολίτες για τα δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής), Ζωολογικοί κήποι, ζωολογικά πάρκα, θαλάσσια πάρκα, δελφινάρια, ερπετάρια, ενυδρεία.

Μπασκόζος Γιάννης Ν., Ph.D., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω», «...ανήσυχη σαν την ακύμαντη θάλασσα». Συγγραφείς και γάτες.

Μποτετζάγιας Ιωσήφ, Ph.D., επίκ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Η φύση στο δικαστήριο.

Παπαδάκη Λίνα, δημοσιογράφος, Η εξέγερση των ζώων.

Παπαδημητρίου Ευθύμης, Ph.D., ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Για τα δικαιώματα των ζώων!

Παπαϊωάννου Λουκάς, μαθηματικός, δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος του συλλόγου «Δικαίωμα Ζωής», Βλέποντας με τα μάτια ενός φίλου.

Παπανικολάου Ελενα, Ph.D., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κακοποίηση ζώων: αντιαισθητική ή ανήθικη πράξη;

Παπαρίζος Αντώνης, Ph.D., καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Το όνειρο του ζώου που σκέπτεται...

Πλασσαρά Κατερίνα, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Τα ελληνικά ζώα στον δρόμο της εξαφάνισης.

Πλατής Νίκος Δ., συγγραφέας, Περί της άγριας Φύσης των πόλεων ο λόγος!

Πούχνερ Βάλτερ, Ph.D., καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λατρεία και φόβος. Πολιτισμολογικές σημειώσεις για μιαν αμφίσημη σχέση.

Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος Δ., Ph.D., λέκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Δικαιώματα των ζώων: Υπάρχει κάτι τέτοιο;».

Regan Tom, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, ΗΠΑ, Δικαιώματα των ζώων και περιβαλλοντική ηθική.

Singer Peter, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ΗΠΑ, Αντιμετωπίζοντας τα ζώα με ηθική.

Σκαμπαρδώνης Γιώργος, συγγραφέας, Ο Σποκ της Αερολέσχης.

Σκαρπέλος Γιάννης, Ph.D., αν. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «...εκείνα που παραδέρνουν σαν παλαβά».

Στεφανίδης Μάνος, Ph.D., επίκ. καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γύπες, άλογα, τσακάλια κι άλλες ιστορίες.

Τάσιος Θεοδόσης Π., Ph.D., ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οι σύντροφοί μας στο σκάνδαλον της ζωής.

Τριβιζάς Ευγένιος, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Ηνωμένο Βασίλειο, συγγραφέας, Τρεις αλεπούδες και μια πασχαλίτσα.

Φραντζεσκάκης Γιώργος, δημοσιογράφος, Ο χαμένος κρίκος της ανθρώπινης υπερηφάνειας ή «argumentum ad populum».

Χαλκιά Αλεξάνδρα, Ph.D., αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχετικά με τις αρχαίες χελώνες του Κόλπου και τα... ανθρώπινα έμβρυα.

Χαραλαμπίδης Νίκος, φυσικός, ωκεανογράφος, γενικός διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Φάλαινες: από χθες μέχρι σήμερα, ίσως όμως δίχως αύριο.

Χούκλη Μαρία, δημοσιογράφος, Τηλε-θέαμα ή τηλε-θύμα;

Χριστοδούλου Μάριζα, μέλος του ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ (Πολίτες για τα δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής), Ζωολογικοί κήποι, ζωολογικά πάρκα, θαλάσσια πάρκα, δελφινάρια, ερπετάρια, ενυδρεία.

Χρονάς Γιώργος, ποιητής, εκδότης του περιοδικού «Οδός Πανός» και των εκδόσεων Οδός Πανός και Σιγαρέτα, διευθυντής της «Βιβλιοθήκης-Καταφύγιο θηραμάτων» της «Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας», Ο Τζόνι και τα ετεροθαλή αδέλφια του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
4 πόδια και ουρά