Έντυπη Έκδοση

Από την Κάρυστο μέχρι το Αιγαίο

Ο Κωνσταντίνος Τόγιας, γιος του ιδιοκτήτη ιστιοφόρων Γεωργίου Τόγια, γεννήθηκε το 1853 στην Κάρυστο. Ακολούθησε την παράδοση της οικογένειάς του και σε νεαρή ηλικία έγινε ιδιοκτήτης ενός ιστιοφόρου, του «Αγία Πελαγία».

Το «Μοσχάνθη» του Τόγια στη Νάξο, το 1925 Το «Μοσχάνθη» του Τόγια στη Νάξο, το 1925  Το 1894 αγοράζει το «Κάρυστος», το πρώτο του ατμόπλοιο, στο οποίο έδωσε το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του που λάτρευε. Στη συνέχεια από το 1898 έως το 1912 αγοράζει το «Μίνα» 61 τόνων, το «Βασιλική» 152 τόνων, το «Αργολικός» 210 τόνων και το «Κωνσταντίνος Τόγιας» 358 τόνων. Από τον πρώτο γάμο του με τη Μοσχάνθη Παπακωσταντή απέκτησε πέντε γιους, τον Γιώργο, τον Ευάγγελο, τον Ιωάννη, τον Νικόλαο και τον Αλκιβιάδη και μία κόρη, την Ευαγγελία. Ο πρωτότοκος γιος του πεθαίνει από φυματίωση το 1909 σε ηλικία 26 ετών. Το 1923 η Ατμοπλοΐα Τόγια γίνεται ομόρρυθμος εταιρεία. Πρόεδρος και διευθυντής τοποθετείται ο μεγαλύτερος γιος, Ευάγγελος. Η εταιρεία, που εδρεύει πλέον στον Πειραιά, αποκτά μέχρι το 1930 έξι πλοία. Ο Κωνσταντίνος Τόγιας πέθανε το 1938 στην Κάρυστο.

Η ιστορία του γενάρχη της εταιρείας και των επιγόνων του καταγράφεται στο λεύκωμα του Καρυστινού συγγραφέα Γιώργου Λυκουρόπουλου, «Κυκλάδες ταξίδι στο χρόνο, Ατμοπλοΐα Τόγια, από την Κάρυστο μέχρι το Αιγαίο», εκδόσεις «Φωτογραφείον Καρύστου». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Κάρυστο στις 6 Αυγούστου, ώρα 21.30. Από τις 2 Αυγούστου στο ενετικό κάστρο Μπούρτζι της πόλης, ξεκινά μια σειρά εκθέσεων φωτογραφίας με θέμα τα πλοία της οικογένειας Τόγια από το 1890 ώς το 1970. Η έκθεση θα ταξιδέψει στην Τήνο, τη Νάξο και σε άλλα νησιά μέχρι τέλος του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου και προβολή κινηματογραφικού ντοκουμέντου που γυρίστηκε το 1930 και το 1948 στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Τήνου και της Μυκόνου.

*Σήμερα ξεκινούν οι «Γιορτές Δάσους», ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός του καλοκαιριού για τον Δήμο Καρπενησίου. Φέτος, οι εκδηλώσεις αποκεντρώνονται και φτάνουν σε όλα τα χωριά της περιοχής. Ο Δήμος Καρπενησίου δημιούργησε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με ξεχωριστές συναυλίες, μουσικές βραδιές, παραδοσιακά γλέντια, γιορτές γαστρονομίας που αναδεικνύουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα καθώς και αθλητικά γεγονότα, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και εναλλακτικές υπαίθριες δράσεις. Ο μήνας πολιτισμού δίνει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να συμμετέχει, να παρακολουθήσει, να γευτεί, να ακούσει, να δει. Το Καρπενήσι μάς υποδέχεται, για ένα εναλλακτικό καλοκαίρι... στα βουνά.

Στην Τήνο της λογοτεχνίας

Μια παράλληλη Ελλάδα, της λογοτεχνίας, αντιστέκεται στην κρίση και τη μιζέρια με εισηγήσεις, αναγνώσεις, απαγγελίες, σε συνδυασμό με νησιωτικά στοιχεία όπως μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.

Για το 2ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που θα διεξαχθεί στη Χώρα, το Βωλάξ και τον Πύργο από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου μεταβαίνουν στο νησί 17 συγγραφείς από 11 χώρες, οι οποίοι, με σημαντικές ομιλίες, απρόοπτες εισηγήσεις και λογοτεχνικές αναγνώσεις, θα μας φωτίσουν με το έργο τους σε εννέα διαφορετικές γλώσσες. Στόχος του Φεστιβάλ να καταστεί η Τήνος τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βορράς τον Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο, η Ευρώπη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Φερνάντο Αραμπάλ, Σαάντι Γιουσέφ, Γιαχσίν Γουάνγκ, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Καλοκύρης, Τζέφρι Κάρσον, Δήμητρα Κολλιάκου, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Τόμικα Μπάγισιτς, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Δημήτρης Νόλλας, Βίντα Ογκνιένοβιτς, Μέρι Ο' Μάλεϊ, Αμίρ Ορ, Πέτρος Τατσόπουλος, Φερεϋντούν Φαριάντ. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.tinoslitfestival.com

Στις μάχες του λαού

«Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα, οδήγα τον λαό μας, οδήγα μας μπροστά. Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε, τα γαλάζια μάτια του μας καλούνε...».

Κάλεσμα απευθύνουν η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και το Σωματείο Φίλοι της ΕΜΙΑΝ να βρεθούμε όλοι μαζί μ' ένα λουλούδι στο χέρι απόψε, στις 8 το βράδυ, στον τόπο θυσίας του Σωτήρη Πέτρουλα, γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου 22, για να τιμήσουμε τη μεγάλη του προσφορά στη δημοκρατία και την ειρήνη. Παλαιοί και νέοι δημοκράτες και αριστεροί. Σε όσους παραμένει πάντα επίκαιρος και οδηγός ο αξέχαστος μαχητής της ελευθερίας στις κρίσιμες στιγμές που περνάει σήμερα ο λαός μας.

Αντιθέσεις

Τόμας Φρίντμαν

δημοσιογράφος

«Μόνο στην Ελλάδα οι Ελληνες δε συμπεριφέρονται ελληνικά»

«Καθημερινή»

Μαρκ Μαζάουερ

πανεπιστημιακός

«Η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του μέλλοντος»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα