Έντυπη Έκδοση

Ακροδεξιά στην Ευρώπη

Μια ματιά στο 1.516 σελίδων μανιφέστο του Νορβηγού μακελάρη Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ μας δείχνει ένα προφανώς διαταραγμένο, αλλά σίγουρα συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης στίγμα.

Ακροδεξιός, φανατικός χριστιανός, πολέμιος των μαρξιστών και των μουσουλμάνων, εχθρός της πολυπολιτισμικότητας. Οσα γράφει σ' αυτό το παραληρηματικό κείμενό του, αφαιρούμενης της απλούστευσης και γραφικότητας που το διακρίνει, δεν είναι πράγματα που δεν έχουμε ξανακούσει. Και όχι από κάποιες γραφικές, περιθωριακές φωνές και ομάδες. Αλλά από χείλη πολιτικών που πολλές φορές μάλιστα έχουν την έγκριση ψηφοφόρων, οι οποίοι τους έχουν στείλει σε εθνικά κοινοβούλια. Το φρικαλέο έγκλημα του Νορβηγού ξύπνησε πολλούς. Ανάμεσά τους κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που φέρνουν τον Μπρέιβικ να μη λειτούργησε μόνος, αλλά ενδεχομένως τα «πλοκάμια» του ν' αγγίζουν και άλλες χώρες. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ. Η ακροδεξιά και ρατσιστική προσέγγιση έχει βρει έκφραση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα ακροδεξιά κόμματα που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Στη Σουηδία, τη Δανία, τη Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και μια σειρά από άλλες χώρες ακροδεξιές εξτρεμιστικές εκφράσεις επικροτούνται από ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού αποτελεί πλειοψηφία!

Φυσικά, όλοι αυτοί που ηγούνται ή μετέχουν σε τέτοιους σχηματισμούς δεν αποτελούν αναγκαστικά και εν δυνάμει μιμητές του Νορβηγού δολοφόνου. Ωστόσο, όταν ενισχύονται τέτοιες φωνές και αυξάνουν την επιρροή τους στις κοινωνίες, τίποτα δεν αποκλείει νέοι Μπρέιβικ να εμφανιστούν οπουδήποτε. Και στη χώρα μας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ακροβατώντας
Για το ίδιο θέμα
Βγαίνει το φίδι από το αυγό