Έντυπη Έκδοση

Πόροι με άπορους και απορίες

Στα πολλά παράδοξα εισπρακτικά μέτρα που παίρνει, αλλάζει και ξαναπαίρνει κάθε λίγο η κυβέρνηση, ίσως η εκτίναξη του ΦΠΑ, από 13% σε 23%, στην εστίαση είναι το πιο ακατανόητο.

Εκτός εάν, από χθες που γράφτηκε αυτό το σημείωμα μέχρι μεθαύριο που αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου, άλλαξε ή αλλάξει κάτι, οπότε τα ξαναλέμε... Ακατανόητο γιατί ναι μεν εξαιρούνται από το μέτρο και παραμένουν στο 13% τα περίφημα «βραχιολάκια»: ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας με κλεισμένα πακέτα «all inclusive» («όλα πληρωμένα») από τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού... σεσημασμένοι με το διακριτικό «βραχιολάκι». Ομως «βραχιολάκι» μπορούν άνετα να φορέσουν (να κλείσουν δηλαδή τουριστικά πακέτα από το εξωτερικό) και Ελληνες!

Δεύτερο ακατανόητο: Σε ανοιχτή επί του θέματος επιστολή (πληρωμένη καταχώριση σε προχθεσινές, κυριακάτικες εφημερίδες) προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο 28 επιχειρήσεις εστίασης υποστηρίζουν ότι: Ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως Τουρκία και Ισπανία, έχουν ΦΠΑ εστίασης 8%. Η Γαλλία, που τον μείωσε από 19,5% σε 5,5%, πέτυχε ανάπτυξη του κλάδου και νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η... ομοιοπαθής (στα χέρια και αυτή της τρόικας!) Ιρλανδία κατέβασε τον ΦΠΑ εστίασης από 13% σε 9%.

Κυριότερο ακατανόητο: Τα επιπλέον προσδοκώμενα έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση... επαφίενται στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Εάν ο Ελλην κόψει ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ντελίβερι και μαγειρεύει (ή τρώει σαντουιτσάκια!) κατ' οίκον, χαιρέτα μου τον πλάτανο και Νικολό καρτέρει... Ενα απλό (συνηθέστατο σήμερα!) παράδειγμα: Το (μοναδικό, υπεραιωνόβιο!) καφενείο του Μανώλη, στον Λαύκο Νοτίου Πηλίου, που το περασμένο φθινόπωρο κατανάλωνε 7 κιλά καφέ το 15νθήμερο, έπεσε -με λογική εξαίρεση τον παραθεριστικό Αύγουστο- στα... 3 κιλά. Καλά τα «βραχιολάκια». Με τις «χειροπέδες» (του καταναλωτή) τι γίνεται. Καλές και οι συγχωνεύσεις (τραπεζών). Τα τραπέζια των νοικοκυριών πώς... χωνεύονται. Πόροι με άπορους και απορίες παραείναι ακατανόητο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά