Έντυπη Έκδοση

οι πράξεις που σκέπτονται...

Δηλαδή, αν ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ κάνει 19% τον ΦΠΑ του 23%, χάρη θα μας κάνει; Αν απ' την αρχή μπορούσαν στο 19%, γιατί ο Μπενύτο τον πήγε στο 23%; Αυτή η λογική του Χότζα να μας θεωρούν ανόητους, δείχνει απλώς πόσον ανυπόφορα γελοίοι έχουν γίνει...

«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε», με αυτόν τον τίτλο και υπότιτλο: «Οι υπαίτιοι της κρίσης και το "Χρέος" της ανατροπής τους -

Μια ευγενική απάντηση στους πραιτωριανούς των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ» κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» το νέο βιβλίο του εκλεκτού συναδέλφου κ. Νίκου Μπογιόπουλου, αρθρογράφου, αναλυτή και ρεπόρτερ του «Ριζοσπάστη».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη όχι μόνο της κρίσης, αλλά του καπιταλιστικού συστήματος (άλλωστε ο καπιταλισμός είναι οι κρίσεις του), μάλιστα σε ιστορικό βάθος.

Στο βιβλίο εξετάζονται κριτικά τα στερεότυπα (και οι ευφημισμοί) της εξουσίας των Δυνατών, και στην Ελλάδα και διεθνώς. Τι είναι το Χρέος; πώς ασκείται η Χρεοτρομοκρατία; πού μας πάει το Μνημόνιο;

Κομμουνιστής ο κ. Μπογιόπουλος, οι απαντήσεις που δίνει, η πολιτική που προτείνει -είναι στέρεες, στο πλαίσιο της μαρξιστικής ανάλυσης, η οποία τα τελευταία χρόνια ανθεί διεθνώς.

Μια μεγάλη πλειάδα βιβλίων που αναλύουν την κρίση (μάλιστα με το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο να συγκλίνουν στα συμπεράσματά τους μαρξιστές και μη, συγγραφείς και επιστήμονες) κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, τα ΑΕΙ και τα σπίτια.

Το παράδοξο να αναλύουν σωστά οι επιστήμονες και να κυβερνούν «λάθος» οι πολιτικοί, παράδοξο δεν είναι: οι πολιτικοί -των αστικών κομμάτων- χρησιμοποιούν την περί άλλων συνήθως λαϊκή εντολή που λαμβάνουν για να κυβερνούν χάριν των πλουσίων - με έναν λόγο, διαρκώς ψευδόμενοι υφαρπάζουν τη λαϊκή ψήφο. Οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι και οι μη εξωνυμένοι δημοσιογράφοι «τα λένε», αλλά με την αποπληροφόρηση (ή την υπερπληροφόρηση) ο λαός τα «μαθαίνει» τελευταίος...

Τα μαθαίνει όμως!

Στην αρχή, για παράδειγμα, μαθαίνει για το Χρέος. Μετά μαθαίνει πώς δημιουργήθηκε. Υστερα μαθαίνει πώς χρησιμοποιείται εναντίον του.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τότε ο λαός «βγαίνει στον δρόμο», «πάει να γραφεί στο συνδικάτο» ή «μπουκάρει στην πλατεία Συντάγματος».

Ανοίγεται όμως το ενδεχόμενο να το κάνει.

Στη φάση αυτή είμαστε σήμερα, και στην Ελλάδα, και διεθνώς. Ο εκφυλισμός των ταξικών αστικών δημοκρατιών σε ολιγαρχίες όχι μόνον είναι προφανής αλλά η τάση τους να εκπέσουν σε τυραννίδες έχει ήδη ιστορικό. Τραχύ, κατασταλτικό, ληστρικό και φασίζον.

Βιβλία όπως του κ. Νίκου Μπογιόπουλου και πολλά (πλέον πάρα πολλά) άλλα που πραγματεύονται τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορική πραγματικότητα της εποχής μας, προκαλούν τη ζύμωση των ιδεών που χρειάζεται το νέο για να προκύψει υπέρ των ανθρώπων κι όχι υπέρ των ζόμπι του πλούτου κι όλων των ανόργανων υλικών που τα τρέφουν - εμπράγματων όπως το χρυσάφι, το πετρέλαιο και τα τραπεζογραμμάτια ή άυλων όπως οι τόκοι και η βλακεία...

Οι θεσμοί της δημοκρατίας -της αστικής δημοκρατίας- έχουν πεθάνει. Τους σκότωσε η συσσώρευση του πλούτου από τα θεοποιημένα παράσιτα, τους μετόχους και τους επενδυτές, με την παράλληλη εξαθλίωση αυτών που παράγουν τον πλούτο. Τους

θεσμούς των δημοκρατιών σκότωσε η «οικονομία της φρίκης», ο οικονομικός φασισμός της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή της σκλάβωσης των εργατών και των παραγωγών.

Η δημοκρατία χρειάζεται νέους θεσμούς. Λαϊκούς. Που δεν θα αντιμετωπίζουν τη ζωή ως προϊόν, ούτε τους ανθρώπους ως εμπόρευμα. Θεσμούς που θα δημιουργούν προϋποθέσεις για έναν καθημερινό πολιτισμό που δεν θα είναι παγιδευμένος στη διαφήμιση και την προπαγάνδα.

Ο 19ος αιώνας ερμήνευσε τον κόσμο και παρ' ολίγον ο 20ός να τον αλλάξει. Η μπάλα στον 21ο...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

16 σχόλια

11 Ο/Η swtiris έγραψε: (πριν 8 έτη)
Κύριε Στάθη,

Ο εκλεκτός σας συνάδελφος κομμουνιστής κ.Μπογιόπουλος, δεν θυμάμαι να έχει κάνει κάποια μαρξιστική ανάλυση, με στέρεες απαντήσεις και ιστορικό βάθος για κάποιες άλλες πολιτικές και οικονομικές χρεοκοπίες.Χρεοκοπίες καθεστώτων που το κόμμα του και ο ίδιος με τόσο πάθος υποστήριξαν και υποστηρίζουν.Να αναλύσει μαρξιστικά την χρεοκοπία του υπαρκτού του σοσιαλισμού,που οδήγησε την νεολαία των χωρών που είχαν την ''τύχη'' να εφαρμοσθούν οι ιδέες πού ευγενικά προτείνει, σε όλα τα στριπτιζάδικα και τα μπουρδέλα του καπιταλιστικού κόσμου.

ΥΓ 1.Πάντως ποτέ δεν είναι αργά, προτείνω και τίτλο
''Ηταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός ηλίθιε''
ΥΓ2.Αν χρειασθεί βοήθεια ελπίζω συναδελφικά να
του την δώσετε.
12 Ο/Η Bletsas nikos έγραψε: (πριν 8 έτη)
Για Λευτέρη
Αντικομουνιστική λαχαναγορά Λευτέρης και Σια ΟΕ. Στον πάγκο του Λευτέρη φασολάκια ορεινά πολυτελείας. Τα καλιύτερα . Μοιάζουν ψεύτικα αλλά είναι αληθινά. Εποχής. Φρέσκα. Χωρίς φυτοφάρμακα ληγμένα του 19ου . Χωρίς κολίγους λασπωμένους. Κατευθείαν απ ΄ το διάστημα με τα αγροτικά της NASA. Φρουτεμπορική Λευτέρης . Δυο αιώνες μπροστά. Στα τρία κιλά δώρο ένα σετ αναλυτικά εργαλεία της Γκόλντμαν Σακς . Ξεχάστε τα σφυριά και τα δρεπάνια κι ελάτε στο κόσμο της νανοτεχνολογίας και της ρομποτικής χέρι χέρι με την άκρα ευαγγελική δεξιά. Πολιτική οικονομία νέας τάξης. Ολική Άρια Επαναφορά. Ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το μέλλον είναι πίσω. Δυο αιώνες μπροστά στην οπισθοδρόμηση. Ο Λευτέρης έβγαλε φιρμάνι: Ο Μαρξισμός είναι νεκρός . Ο κόσμος σώθηκε. Ζήτω η Λευτεριά κι οι Λευτέρηδες κι ο Λευτερισμός. Είναι ο καπιταλισμός Λευτέρη!
13 Ο/Η manground έγραψε: (πριν 8 έτη)
«Δέκα μείον πέντε μείον πέντε, έξι δια δύο συν οκτώ, είκοσι φορές το δεκαπέντε έντεκα κι εφτά δεκαοχτώ. Σύνολο δεκάξι, μάλλον είναι εντάξει, δεν έχω λάθος, μα ας τα ξαναδώ». (Λουκιανός Κηλαϊδόνης, ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙ)
14 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 8 έτη)
@ Λευτέρης
Αυτοί που δεν βάζουν ένσημα στους υπαλλήλους τους και φοροδιαφεύγουν δεν το κάνουν γιά αντίσταση στον καπιταλισμό, αλλά γιά να καρπωθούν οι ίδιοι - παράνομα - τα λεφτά που ανήκουν σε άλλους. Και πρέπει να εντοπισθούν από τις Υπηρεσίες του Κράτους και να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες. Αν τώρα εμφανίζονται σαν κομμουνιστές, ή λένε ψέμματα ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
15 Ο/Η Bletsas nikos έγραψε: (πριν 8 έτη)
Για swtiris
Αποστομωτική σεξιστική ανάλυση. Το πιο πολυδιαβασμένο βίπερ στα περίπτερα πέριξ της Ομόνοιας απ ΄ τις εκδόσεις Καπιταλιστικό Μπορδέλο . Το τέλος της Κριτικής.
16 Ο/Η Σιψής Χρίστος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αγαπητέ μου swtiris ,
είχα την εντύπωση ότι ακόμα κι αν κανείς είναι συντηρητικός -ή και αντικομμουνιστής, έξαλλος ή μη- θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι οι γυναίκες των "πρώην ανατολικών" χωρών (λες και τώρα έγιναν δυτικές!) οδηγήθηκαν σε καπιταλιστικά μπουρδέλα του καπιταλιστικού κόσμου μετά την πτώση του -διόλου τέλειου- σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ.

Εκανα λάθος: ο φανατισμός επιδρά από ότι φαίνεται ακόμα και στην αντίληψη του χρόνου...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 16

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος