Έντυπη Έκδοση

Συριανή φιλοξενία για τ' Αρμενάκια

Η ομορφιά της ζωής μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου. Η χαρά και το χαμόγελο όταν μάλιστα πρόκειται για παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια και έχουν περάσει δοκιμασίες σε τόσο τρυφερή ηλικία.

Λάμπει και θάλπει την ελπίδα ο ήλιος Λάμπει και θάλπει την ελπίδα ο ήλιος Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος προσπαθεί να μετριάσει τον πόνο και να δώσει μια ελπίδα σε ορφανά πολέμου και παιδιά αναπήρων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη 10ήμερη εκδρομή που διοργανώνει κάθε χρόνο στη χώρα μας τα τελευταία 16 χρόνια.

Ετσι και φέτος, 22 παιδιά -ηλικίας 12 με 15 ετών- από την πρωτεύουσα, το Στεπαναγκέρτ, αλλά και από χωριά της χώρας βρέθηκαν στην Ελλάδα, μια μακρινή για εκείνα χώρα, επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, το μουσείο της και περιηγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στον Πειραιά ξεναγήθηκαν με τρενάκι! Τις μέρες που έμειναν στην Αττική, φιλοξενήθηκαν στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας. Τα παιδιά ταξίδεψαν και στη Σύρο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι μεθαύριο στο χωριό Κίνι.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα έχουν τη δυνατότητα να αντικρίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη θάλασσα, να κολυμπήσουν και να χαρούν τον ήλιο, να επισκεφτούν την Ερμούπολη αλλά και άλλες περιοχές του νησιού. Τη διαμονή και ξενάγησή τους έχει αναλάβει ο καλλικρατικός Δήμος Σύρου - Ερμούπολης (μέχρι πέρυσι Δήμος Ανω Σύρου).

«Φέτος έγινε στο νησί εκδήλωση εορτασμού για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν. Αν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει εκλεγμένο από το λαό πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκλεγμένη κυβέρνηση, δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν διεθνή οργανισμό ή χώρα και εξακολουθεί να θεωρείται τμήμα του Αζερμπαϊτζάν», τονίζει ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χατζίκ Χατζατουριάν. Ναυ. Καρ.

*Διήμερο με νότες, «Παλαιά Μουσική στον Αγιο Παύλο» με τίτλο Melancholia, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα, Αθήνα, από το σύνολο Ex Silentio με ήχους από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Δύο προγράμματα βασισμένα στη «μελαγχολία», όπως αυτή ενέπνευσε και ερμηνεύτηκε από πολυάριθμους συνθέτες της εποχής. Συνδεόμενη με το φιλοσοφικό στοχασμό, η μελαγχολική διάθεση αποτελούσε μια αρετή των πνευματικών ανθρώπων κατά την Αναγέννηση και το μπαρόκ με μεγάλη επίδραση στη μουσική και στην ποίηση. Εργα των Henry Purcell και John Dowland μαζί με αγγλικούς χορούς του 17ου αιώνα συνθέτουν το αφιέρωμα στη βρετανική μουσική (23/9), ενώ μουσική του Guillaume de Machaut καθώς και γαλλικά κοσμικά τραγούδια και άριες της Αναγέννησης και του μπαρόκ, χαρακτηρίζουν τη δεύτερη συναυλία αφιερωμένη στη γαλλική μουσική (24/9). Την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς έχει ο Δημήτρης Κούντουρας.

Φεστιβάλ Σαντορίνης

Τους φιλόμουσους που αγαπούν την κλασική και τζαζ μουσική αναμένει η Σαντορίνη έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού, στα Φηρά, τηλ.: 22860-23166 και 22860-23016.

Αύριο, στο πλαίσιο του 33ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης, πραγματοποιείται η παράσταση με το «συγκρότημα Στράους» της Βιέννης, με τους Ζακλίν Ροσέκ, Σελίν Ροσέκ, Αννα Σιάκαλα και Πέτερ Σιάκαλα. Στο πιάνο η Αθηνά Καποδίστρια και στην κιθάρα ο Διονύσης Αννινος. Την Παρασκευή, ρεσιτάλ πιάνου με τον Πασκάλ Γκοντάρ και την Κυριακή, συναυλία με τίτλο «από τους κλασικούς ώς το τάνγκο» με μπαντονεόν και ακορντεόν, με τους Αλεξάνταρ Νίκολιτς και Πέταρ Μάριτς. Στις 14 Σεπτεβρίου, βραδιά αυτοσχεδιασμών τζαζ, με τον Γιώργο Κοντραφούρη, τον Λοράν Μορ, τον Κώστα Κωνσταντίνου και τον Βασίλη Ποδαρά.

Εκκληση στον πρωθυπουργό

Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας από τον Κωνσταντίνο Γεωργίου, Νεάπολη Λάρισας. Απευθύνεται στον πρωθυπουργό και ζητεί λύση: «Κύριε πρόεδρε της ελληνικής κυβέρνησης, με την παρούσα μου θα ήθελα να πληροφορηθώ πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει έναν κλάδο εργαζομένων που ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας και ομιλώ για τον κλάδο των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των ΙΕΚ.

Υπάρχει περίπτωση να μονιμοποιηθούν ή μέρος από αυτούς; Τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν μοίρα στον ήλιο. Κύριε πρόεδρε, είμαι συνταξιούχος με μια σύνταξη των 715 ευρώ, αυτή είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου, ο γιος μου είναι ως ωρομίσθιος στα ΙΕΚ με δύο (2) ώρες την εβδομάδα και αυτό θεωρείται κοροϊδία και εξαναγκασμός σε παραίτηση. Και αν πεθάνω εγώ και η γυναίκα μου η σύνταξη θα κοπεί και μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει αυτό το παιδί; Στο θέμα αυτό ζητάω τη βοήθεια του κράτους.

Δεν ζητώ ρουσφέτι, προστασία ζητώ».

Αντιθέσεις

Μάριος Φραγκούλης

τενόρος

«Πέρασαν τα χρόνια όπου λεγόμασταν "είδωλα"»

«Εθνος»

Αννα Παγκάλου

μεσόφωνος

«Ο πολιτισμός βάλλεται πρώτος στην κρίση»

«Καθημερινή»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα