Έντυπη Έκδοση

Ο λόγος τους συμβόλαιο...

Διαθέτει πολλά προσόντα η κυβέρνηση.

Αλλά το βασικό είναι η συνέπειά της: κάθε τρεις μήνες αφ' ενός σώζει τη χώρα και αφ' ετέρου παίρνει νέα μέτρα. Από τότε μάλιστα που ανέλαβε την οικονομία ο πρωθυπουργεύων Βενιζέλος, η σωτηριολογική αλφάβητος απέκτησε φινέτσα και χάρη. Το 'χει αυτό ο φιλόδοξος υπουργός: μπορεί να μιλάει επί παντός, με την ίδια άνεση που μιλάει για το κρασί ένας πεπειραμένος οινολόγος (... Απλώς, φαίνεται να μην καταλαβαίνει πού βρίσκεται το όριο μεταξύ της πειστικής ρητορείας και της οξειδωτικής φλυαρίας) ****Η συνέπεια είναι το φόρτε τους. Το 'παμε... Χθες η δωρική «Εστία» υπενθύμισε τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου στις 17 Νοεμβρίου 2010, στο BBC: «Καμμία απόλυση στο Δημόσιο»! Μα -παρατηρεί ο δημοσιογράφος- η λιτότητα που προβλέπεται από το Πρόγραμμά σας θα σημάνει περιορισμό του δημόσιου τομέα και μείωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Βράχος ο Πρωθυπουργός: «Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα περικοπές μισθών». «Επομένως δεν θα απολύσετε κανέναν από το Δημόσιο;» επιμένει ο δημοσιογράφος. «Είπα ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις απασχόλησης», απάντησε ο κ. Παπανδρέου... Ο λόγος του συμβόλαιο. Και η συνέπειά του προφανής ****Αλλά η συνέπειά τους δεν έχει τέλος. Οπως ο Σημίτης μαγείρεψε τα στοιχεία για την ΟΝΕ και ο Καραμανλής... μεταρρύθμισε τα στοιχεία της Στατιστικής, ετούτος -απολύτως συνεπής προς την παράδοση των αλχημιστών- φούσκωσε το έλλειμμα, σε αγαστή συνεργασία με τις καλόβολες υπηρεσίες της Ενωσης (Δεν χαλάνε χατήρι σε κανέναν, οι μπαγάσηδες). Για να δούμε όμως πώς θα τα βγάλουν πέρα, όταν μπουν εισαγγελείς στην υπόθεση και εξετάσουν ενδελεχώς τα στοιχεία της.

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Στο απόσπασμα νοικοκυριά, μισθοί, συντάξεις.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

20.000 απολύσεις και καταιγίδα μέτρων.

ΑΥΡΙΑΝΗ

7 τρισ. δολάρια το κοίτασμα στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το απόλυτο χάος.

ΕΘΝΟΣ

Ισοπέδωση συντάξεων με νέο χαράτσι.

ΕΛ. ΩΡΑ

Ο Γέροντας Παΐσιος για τα μέλλοντα συμβούν στην Τουρκία.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Η εκδίκηση της τρόικας.

ESPRESSO

Ελληνας ο χρυσός σταρ του Facebook.

ΕΣΤΙΑ

Καμμία απόλυσις από το δημόσιο! Ελεγε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφο του BBC.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Φορολογούν ακόμη και τους ανέργους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το «σχέδιο Β» κερδίζει έδαφος.

Η ΝΙΚΗ

Χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Ο ΛΟΓΟΣ

Παράταση στην αγωνία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ολοι σήμερα στο Σύνταγμα.

ΤΑ ΝΕΑ

Μαχαίρι στους μισθούς, εφάπαξ, συντάξεις και αφορολόγητο.

Εκ των έσω

ΧΡΗΣΙΜΕΣ... «Αν έχετε παλιές εφημερίδες μην τις πετάξετε. Μπορεί στο μέλλον να φτιάχνετε βενζίνη! Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν «αναμείξουν» ένα συγκεκριμένο βακτήριο (Clostridium TU-103) με παλιές εφημερίδες τότε μπορεί να παραχθεί βιο-βουτανόλη.

Η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βιοκαύσιμο το οποίο θα κοστίζει λιγότερο και θα εκπέμπει μειωμένους ρύπους...».

(«Νέα»)

* ΑΠΩΛΕΙΕΣ... «Οι γερμανικές "κακές τράπεζες" (bad banks), τις οποίες δημιούργησε το Βερολίνο για να συγκεντρώσουν τα ενεργητικά των προβληματικών Hypo Real Estate και WestLB, θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας»...

Από την «Καθημερινή»:

- «Η FMS Wertmanagement της Hypo, με 8,76 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και δάνεια με το ελληνικό κράτος και η Erste Abwicklungsanstalt της WestLB με 1,21 δισ. ευρώ, έχουν πάνω από τα μισά χρεόγραφα από το σύνολο των γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg. Συγκριτικά η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, συνολικά κατέχουν 3,35 δισ. ευρώ».

Στο χείλος του γκρεμού

«Καθώς οι ανησυχίες για την Ελλάδα εντείνονται, οι οικονομολόγοι εξετάζουν τα πιθανά σενάρια. Είναι δεδομένο ότι οι οικονομικές κρίσεις έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις και πολλοί περιμένουν παράπλευρες απώλειες.

Η Ελλάδα εργάζεται πυρετωδώς για να αποφύγει τη στάση πληρωμών, αποδεχόμενη νέα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η στάση πληρωμών είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη -και ότι στην πραγματικότητα ίσως να ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, μπορεί και για την Ευρώπη.

Διερωτώνται εάν οι επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών ή μιας πιο ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πράγματι χειρότερες από τον μίζερο δρόμο στον οποίο οδεύει τώρα η Ελλάδα. Το τι θα συμβεί την επομένη μιας στάσης πληρωμών θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό τείχος για την αποτροπή μιας άμεσης εξάπλωσης της "πυρκαγιάς". Αυτό απαιτεί επαφές αξιωματούχων με τρόπο που δεν ήταν έως τώρα εφικτός, καθώς σε ορισμένες χώρες δεν θεωρείται δημοφιλές να ξοδεύεις δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας».

(«New York Times»/«Καθημερινή»)

Ψηφίδες

«Αυξάνονται καθημερινά οι διαρρήξεις που δεν γίνονται για χρήματα, αλλά για φαγητό! Στην Αρτα δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν επειδή μπήκαν σε αγρόκτημα και άρπαξαν δεκάδες ακτινίδια, ενώ στην Κω άγνωστοι μπήκαν σε σπίτι και εφόρμησαν στην κουζίνα, όπου έφαγαν όσες μπανάνες βρήκαν μέσα στο ψυγείο».

(«Espresso»)

* «Με όπλα και βόμβες βράβευσε ραδιοφωνικός σταθμός της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας τα παιδιά που συμμετείχαν σε διαγωνισμό απαγγελίας του Κορανίου, κατά το Ραμαζάνι».

(«Καθημερινή»)

* «Με δεκάδες ανέργους ηλικίας από 25 έως και πάνω από 50 ετών γέμισαν τα θρανία του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου! Φέτος, λόγω της έξαρσης της ανεργίας, που έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ, οι εγγραφές στο σχολείο, ειδικά για την Α' τάξη, διπλασιάστηκαν».

Επωνύμως

Θα εκτελεστεί, παρά τις αμφιβολίες για την ενοχή του

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον αμφιβολίες για την ενοχή του, παρά το γεγονός ότι πολλές προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Πάπας, νομπελίστες, ένας πρώην διευθυντής του FBI και 51 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υποστηρίζουν πως η καταδίκη του ήταν αποτέλεσμα δικαστικής πλάνης, το Συμβούλιο Χαρίτων της Τζόρτζια απέρριψε το τελευταίο αίτημα του Τρόι Ντέιβις για μετατροπή της ποινής του.

Αυτή ήταν και η ύστατη προσφυγή του 42χρονου Ντέιβις, καθώς ο κυβερνήτης της Τζόρτζια δεν έχει δικαιοδοσία απονομής χάριτος σε θανατοποινίτες. Ο Τρόι Ντέιβις θα εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση στις 02.00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στη φυλακή του Τζάκσον. Εντούτοις, στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά τη δίκη του δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή του. "Αν ο Τρόι Ντέιβις εκτελεστεί, η Τζόρτζια μπορεί θαυμάσια να έχει εκτελέσει έναν αθώο άνθρωπο", δήλωσε ο Λάρι Κοξ, ο διευθυντής του αμερικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που η πολιτεία της Τζόρτζια θα επιχειρήσει να εκτελέσει τον Ντέιβις, ο οποίος κρίθηκε το 1991 ένοχος για το φόνο, το 1989, του αστυνομικού Μαρκ Μακφέιλ. Ο Μακφέιλ ήταν εκτός υπηρεσίας όταν έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου της Σαβάνα, αφού έσπευσε να βοηθήσει έναν άστεγο που δεχόταν επίθεση. Ο Ντέιβις δήλωνε ανέκαθεν πως είναι αθώος. Δεν υπάρχει DNA ούτε αποτυπώματα ούτε το όπλο του εγκλήματος ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τον φόνο.

Επτά από τους εννέα μάρτυρες κατηγορίας έχουν ανακαλέσει τις καταθέσεις τους εναντίον του. "Δεν ήταν αλήθεια αυτά που κατέθεσα εναντίον του Τρόι στη δίκη", δήλωσε ενόρκως ένας από αυτούς το 2002. "Ουδέποτε είδα τον Τρόι να κάνει το παραμικρό σ' αυτόν τον άνθρωπο. Είπα το αντίθετο στη δίκη επειδή φοβόμουν ότι η αστυνομία θα με έριχνε στη φυλακή ως συνεργό, αν έλεγα την αλήθεια για ό,τι συνέβη". Από τη δίκη μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί επίσης δύο άλλοι μάρτυρες που λένε πως ένας άλλος, ο Σιλβέστερ Κόουλς, ομολόγησε πως διέπραξε τον φόνο. Επιπλέον ο Κόουλς είναι ο ένας από τους δύο μάρτυρες στη δίκη που δεν έχουν ανακαλέσει τις καταθέσεις τους εναντίον του Ντέιβις...

Η περίπτωση του Ντέιβις έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο επειδή φανερώνει πόσο δύσκολο είναι για έναν μαύρο και φτωχό να έχει μια δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον βαθύ Νότο τους. Φανερώνει επίσης την πραγματικότητα της θανατικής ποινής, καθώς εκτελούνται δυσανάλογα πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από εθνικές μειονότητες. Ο δικηγόρος του Ντέιβις είπε χθες πως το Συμβούλιο Χαρίτων, το οποίο δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την απόφασή του, ήταν η τελευταία ελπίδα του πελάτη του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ- «Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων