Έντυπη Έκδοση

Halloween ...

Δύο αγγλισμοί έχουν εισαχθεί τελευταίως στον δημόσιο λόγο κι ως συνήθως, λέγοντας ο ένας, επαναλαμβάνοντας ο άλλος, έχουν γίνει του συρμού. Ο ένας: «στο τέλος της ημέρας» (έκφραση η οποία προέρχεται απ' την τελική έκβαση μιας μάχης - που, όπως οι περισσότερες στον Μεσαίωνα, κρατούσε μιαν ημέρα) και ο άλλος: «να κάνει (κάποιος) τη δουλειά», έκφραση συνηθισμένη στον στρατό, τον υπόκοσμο και τις μπίζνες... Χθες και οι δύο αυτοί αγγλισμοί βρήκαν την εφαρμογή τους στο πρόσωπο του Παπανδρέου...

Η μέρα χθες μάδαγε απ' το πρωί τη μαργαρίτα, θα νυχτώσει σήμερα ή δεν θα νυχτώσει;

...θα νυχτώσει

...δεν θα νυχτώσει...

θα νυχτώσει ή θα της έρθει της μέρας κάνας ταμπλάς και θα μας μείνει στα χέρια κόκκαλο, κι

άντε μετά να τρέχεις να δανειστείς νύχτα απ' τη Γερμανία για να νυχτώσει κι εδώ... όλα κι όλα! έχει και τα όριά της η υπερηφάνεια

των τζουτζέδων του δικομματισμού.

Από νωρίς το πρωί γέμισαν αηδόνια οι οθόνες μας - οι ίδιοι

οι συνήθεις

οι τετριμμένοι

ανέλυαν, έγρουζαν, προδίκαζαν, μάντευαν, υπολόγιζαν τα επερχόμενα γεγονότα

η ίδια παρέλαση των απίθανων,

αυτών που αν βγουν σε κάποιο καφενείο, θα τους γιουχάρουν ακόμα και τα ποτήρια, οι ίδιοι

σαν να μην έχει τρέξει τίποτα να ψέλνουν το τροπάρι τους στο οξύμωρο

στο παράδοξο

στο παράλογο

στα όρια του κοινοβουλευτισμού.

Βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που δεν υπήρχε αλλά που θα επρόκειτο να σχηματισθεί, άγνωστη

με αδιακήρυκτη πολιτική,

ένας πρωθυπουργός που ζητούσε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του για να... φύγει,

η Ελλάδα στα χέρια του πολιτικού ήθους της κυρίας Παναρίτη.

Σκέψεις για πολιτικές τερατογενέσεις

υποθέσεις

και δυτικοευρωπαϊκές υπαγορεύσεις.

Η βαθειά μας παρακμή. Η Δημοκρατία περίγελως. Μια φάρσα μπούφα,

με τα ελληνικά μέσα στις γλώσσες των λαών της Δύσης να φωνάζουν «χάος», «πανικός», «δράμα», «τραγωδία» -δεν μπορεί να μην

κρατήσει τον λόγο του και να μην παραιτηθεί, θα τον φάνε οι δικοί του,

έλεγε για τον Παπανδρέου ένας δικός του.

Ο Παπανδρέου «να κρατάει τον λόγο του»; Καινοφανή πράγματα!

Σε άλλες οθόνες μικρά ποντικάκια με σωσίβια εγκατέλειπαν το κυβερνητικό σκάφος

ίίίίίίκ,

ίίίίίίίίίίίκ, δηλώσεις για τη μακρά νύχτα της επόμενης μέρας.

Ηταν χθες μια σπασμένη μέρα, τεθλασμένη. Καμμιάς πολιτικής ανάλυσης άξια -απλώς

αλλόφρον το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό έτρεχε πάνω - κάτω ανήσυχο για το τελευταίο πόκερ, για τον άσπρο καπνό, ψηλό

λιγνό καλόγερο να υψώνεται πάνω απ' το Προεδρικό Μέγαρο.

..................................

Νύχτωνε -το «πακέτο», η συμφωνία του δικομματισμού ότι ο δικομματισμός είναι η λύση, προχωρούσε, σιγά σιγά με κωλοτουμπίτσες, αλλά προχωρούσε

λίγο μετά τα βραδυνά δελτία ειδήσεων

και πολλά βραδυνά άδεια πιάτα σε πολλά σπίτια, το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός άρχισε να φτερουγίζει απαλά στον νυχτερινό ουρανό όπως οι νυχτερίδες, έχει - δεν έχει φεγγάρι.

Ποιος θα 'ναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Θα 'ναι ο χερ ΡΑΪΧενμπαχ ή ο φολκστρουμφύρερ ΡΑΪΧενμπαχ;

Κι αν μέσα στις νύχτες σπάσει η συμφωνία;

Ως την τελευταία στιγμή, μας είχε βγει στο σπίτι η ψυχή αν στο εξής θα μας ληστεύουν χέρι - χέρι Μπεγλίτης - Λυκουρέντζος ή αν θα χρειαστούν κι ένα χεράκι απ' την κυρία Μπακογιάννη ου μην και τον αδικημένο (όλο του κλέβουν οι άλλοι τις ιδέες) κ. Καρατζαφέρη.

Οσο για τον γάτο που φεύγει σαν βρεγμένη γάτα -τον Παπανδρέου- ούτε λόγος πια μόλις άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες νότες του ρέκβιεμ

για έναν πτωχεύσαντα υιό...

...όλοι τον ξέχασαν. Αν έβρεχε χθες το βράδυ στην Αθήνα το σκηνικό θα ήταν πιο μελοδραματικό, όμως τις έκτακτες μεταδόσεις ακολούθησαν απλώς οι διαφημίσεις κι όλα ξαναπήραν τον δρόμο τους...

Ο άνθρωπος που κατάφερε να γίνει το υποκοριστικό του ονόματός του, καταφέρνοντας επίσης να σακατέψει τη χώρα

εισέρχεται στο χθες των ηγετών που δυστυχώς αποτελούν ακόμα το μέλλον των λαών...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

26 σχόλια

21 Ο/Η Ευτέρπη έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ένα ακόμα χαμένο Σαββατοκύριακο από τη ζωή μας που κάθε λίγες ώρες περιμέναμε να παραιτηθεί ο Παπούλιας ή ο Παπανδρέου. Αφού εισέρευσαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι και από το εξωτερικό, αφού το κεφάλι μας έγινε τούμπανο από τις εικοτολογίες και τις αναλύσεις και η καρδιά μας μολύβι ,θολωμένοι, ζαλισμένοι παραδεχτήκαμε το αυτονόητο: Ότι όλα είναι προσυμφωνημένα, ότι μας δουλεύουνε αγρίως και ότι ο ιερός για αυτούς σκοπός και στόχος είναι ένας και απαρέγκλιτος:
Το άμεσο προδοτικό ξεπούλημα της Ελλάδας όσο-όσο, πολύ γρήγορα και πολύ βιαστικά γιατί οι εντολείς του προτεκτοράτου που είναι πιά αυτή η- κάποτε όμορφη και περήφανη πατρίδα-θέτουν τελεσίγραφα με χρονικά πλαίσια στενότατα. Ε…. βέβαια μην τους χασομεράμε κιόλας, να προλάβουνε να αρπάξουνε και να διαγουμίσουνε τα πάντα!
Όχι μόνο τίποτα δεν άλλαξε αλλά ο δικομματισμός-ο τόσες φορές αποτυχημένος τα τελευταία χρόνια-αυτοεπιβεβαιώθηκε και ταυτόχρονα αυτοαναιρέθηκε με την πρόστυχη συνεργασία του. Πολλώ μάλλον δε απαράδεκτη η άβουλη και απούσα στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ βαστούσε στα χέρια του το δυνατότερο χαρτί, την παραίτηση του, συμπεριφέρθηκε εξίσου άνανδρα και προδοτικά υπομένοντας το κάκιστο θέατρο του παραλόγου μιας κάποιας συναίνεσης! Συναίνεση στο μαρτύριο μας, στη ζωή μας που δεν πάει έτσι παρακάτω! Με τους πολίτες αυτής της χώρας λεηλατημένους και περιφρονημένους! Συναίνεση στην προσβολή, την ληστεία και τον διασυρμό ενός ολόκληρου λαού που ακόμα όμως δεν μίλησε.
Θα μιλήσει ο λαός, και πιστεύω ότι θα ανατρέψει κάθε τι που θεωρούν οι εχθροί του δεδομένο. Εχθροί εκτός αλλά περισσότερο εντός των πυλών. Ο Θεός ας βοηθήσει την Ελλάδα.
22 Ο/Η Νίκος Φαλαγκάρας έγραψε: (πριν 8 έτη)
Πόσο χειρότερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα η άρτι συμφωνηθείσα (συν)κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης απ' ό, τι μια (γαλάζια ή πράσινη) κυβέρνηση;
23 Ο/Η Ανδρέας Χατζηπροκόπης έγραψε: (πριν 8 έτη)
@Φαλαγκάρας
Θα δεις πόσο χειρότερα. Θα αποθρασυνθούν τελείως. Αυτό που λέμε "Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών". Και με επικεφαλής έναν επαγγελματία μη-πολιτικό γκαουλάιτερ ο οποίος θα το γράψει και στο βιογραφικό του : "πήδηξα μια ολόκληρη χώρα, με τα παιδιά και τους γέρους μέσα".
24 Ο/Η Και ο κυριος εγραψε... έγραψε: (πριν 8 έτη)
Μερος 2.
Στα δικα μας.
Τωρα η Ν.Δ. και το οποιο σκορποχωρι ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμεινε,οσους μηνες μεινανε μεχρι τις εκλογες(μην ειστε και τοσο σιγουροι για τον Φλεβαρη),θα συνομιλουν με τον κουμπαρο να αλλαζει τα στεφανα, για τα ποστα της αυριανης μερας(παρασκηνιακα),και υπο αυστηρη επιτηρηση απ" εξω.Σοβαρα ομως τωρα πια.Βεβαια γιατι την επομενη των οποτεδηποτε εκλογων,αφου ο οποιοσηποτε ειναι γνωστο τοις πασι,απο μονος του δεν μπορει τιποτε να σχηματισει.
Η Αριστερα -ως κομματια αλλα- διατι να το κρυψωμεν αλλωστε -και ως συνολο δεν μπορει ως εχει σημερα και με τα μυαλα που κουβαλα,ως συνολο,να κανει τιποτα μετεκλογικα.
Με τις επιλογες της,τις ξυλινες αποψεις,τον παρωπιδισμενο εγωκεντρισμο,τις λανθασμενες τακτικες,τα αλληλοκαρφωματα(αληθεια πεθανε ο Κυρκος,ζει ο Φλωρακης?) η (ο τιμιος εργατης και ο κακος εργοδοτης),συμπασχει με τον κοσμο μεν,αλλα ο κοσμος βλεπει κυριοι οτι κουβαλατε ενε ποτηρι νερο,ενω εκεινος βαρελι.
Το ραντεβου προυποθετει οι εραστες να βγουν απ" τα σπιτια τους για να πανε σινεμα.
Αλλιως δεν θα βρεθουν ποτε.
Πρεπει σιγα-σιγα και πολυ γρηγορα να βαλετε στη σκια σας πολυ κοσμο που ξεχασατε,και τοτε θα κανετα ταμειο.
Αλλιως η επομενη μερα θα ειναι τραγικη και για μας,και για σας και για ολους.
ΥΓ.Αυτο που θα μπορουσε να δει η Αριστερα(η "προοδευτικη" απο την μια μερια και η "συμπλεγματικη" η "καθαροαιμη" απο την αλλη ειναι μια καθαρη πατριωτικη Αριστερα-βασισμενη στο Ελληνικο μοντελο- δρωντας τα δυο μερη συμπληρωματικα-εστω πριν αφου με τα μυαλα που κουβαλατε δεν βλεπω τιποτα καλυτερο-και μετεκλογικα βλεπετε.Ετσι μπορειτε απο αποψη τακτικης να αρπαξετε τη μπουκια απο τους καπηλους.
Σημειο βασικο υπεροχης,το μικροτερο μεριδιο ευθυνης σας(σαφως) στα σημερινα δεινα του τοπου,και το κυριοτερο η σπουδαια σας ιστορια.
10.25 πρωινην 7-11-2011 παρακολουθωντας χαμηλοφωνα την εκπομπη της κυριας Σαραφογλου στην ΝΕΤ και πινοντας καφε με την μαμα μου.
Θα μπορουσε η Αριστερα να στεκεται γενικοτερα,πραγμα που πολλοι κανουν με πολλες δρασεις παραλληλες και λυσεις.
Οι δημοσκοπησεις εκφραζουν(αν ειναι εγκυρες)την εκαστοτε ταση,αυτη αλλαζει κατα το δοκουν.
25 Ο/Η Αντώνης Σ. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Το έργο πλέον έχει δύο ήρωες. ΓΑΠ και ΣΑΜ. Οπως λέμε ΤΟΜ και ΤΖΕΡΡΥ. Ο συνολικός τίτλος είναι ΓΑΠ και ΣΑΜ ενάντια στο τέρας της χρεωκοπίας.
Το κόμικ θα κυκλοφορήσει σε μετρημενα τεύχη μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου - αρχές Ανοιξης. Κατόπιν θα μετεξελιχτεί σε ... εκλογικό.
26 Ο/Η CHRIS έγραψε: (πριν 8 έτη)
Οι στιγμές είναι κρίσιμες...το μάθαμε...η κυβέρνηση γίνεται συγκυβέρνηση...το μάθαμε...ο δικομματισμός θα καπελώσει κάθε έννοια βούλησης του λαού...το μάθαμε...η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την νέα σύμβαση...το μάθαμε...δεσμευόμαστε για "δέκα" και πλέον της πεντηκονταετίας χρόνια...το μάθαμε...ε, λοιπόν, κύριοι των Βρυξελλών, της παγκόσμιας οικονομικής τοκογλυφίας, των οργανισμών συψαιμικού χαρακτήρα, των οργανώσεων αποδόμησης συνειδήσεων, ήρθε η ώρα να μάθετε και εσείς κάτι τόσο απλό, που δεν χρειάζεται ούτε ρανίδα προπαγάνδας...γιατί δεν χρειάζεται προπαγάνδα;;;γιατί είναι ο χειρότερος εφιάλτης σας...Η Ελλάδα δεν πωλείται, η εθνική ταυτότητα δεν εξαγοράζεται, η δημοκρατία δεν προσκυνα τους ολίγους, η ελευθερία θριαμβεύει...Και μπορεί ο παγκόσμιος καπιταλισμός να μην καταρρεύσει, αλλά τουλάχιστον θα πάρει ένα μάθημα ακόμα...Στάθη, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στο δράμα της εφημερίδας μας...και η Ελευθεροτυπία έιναι "μας", επειδή την έχετε κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ελληνικού λαού...Είμαστε δίπλα σας...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 26

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος