Έντυπη Έκδοση

Επικίνδυνο τερατούργημα

Το ετοίμασε ο Καστανίδης. Αλλά δεν πρόλαβε (ή δεν θέλησε;) να το φέρει στη Βουλή. Το 'φερε προχθές ο Παπαϊωάννου. Και η Ελλάδα -αν ψηφιστεί το (δήθεν) αντιρατσιστικό νομοσχέδιο- θα μπει στη χορεία των... πεφωτισμένων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν ένα γνησίως φασιστικό νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί την άποψη και διώκει τη γνώμη... Ας θυμηθούμε, λοιπόν, το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Ενα «νομικό τερατούργημα» (Πάσχος Μανδραβέλης, στην «Καθημερινή») το οποίο «συρρικνώνει την ελευθερία του λόγου με πρόσχημα τον αντιρατσισμό» (Νάσος Θεοδωρίδης, στην «Αυγή»). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Καστανίδης, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή «όποιος δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου [...] εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας [...] κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά τέτοιας ομάδας» (σ.σ. προσδιορισμένης από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή κτλ)... Στις 3 Μαρτίου, η στήλη σημείωσε τα εξής, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό: «Ως άριστος νομικός ο κ. Καστανίδης γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για βάναυση λογοκρισία (έκθεση γνώμης για ιστορικά γεγονότα), καθώς επιτρέπει ad hoc αυθαίρετες ερμηνείες και αξιολογήσεις». Δύο ημέρες αργότερα η στήλη επανήλθε: Το τερατούργημα Καστανίδη «θα μείνει ως στίγμα φαιό. Μιά διαρκής δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια ιστορικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, αρθρογράφων και συγγραφέων. Πρόκειται για ευθέως λογοκριτικό κατασκεύασμα, μιμούμενο τον κατάπτυστο νόμο Γκεσσό, που ισχύει στη Γαλλία από το 1990 και λειτουργεί σαν γκιλοτίνα για την ελευθερία του λόγου και της άποψης για ιστορικά γεγονότα»... Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε τότε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμμία σχέση με τον νόμο, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «καταιγίδα ανοησίας» και δήλωσε: «Ναι, κάποιος μπορεί να πει σε αυτόν τον τόπο ότι δεν ισχύει το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Αυτό είναι δικαίωμά του». Δυστυχώς έλεγε ψέματα. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο προβλέπει -όπως και ο γαλλικός νόμος- ότι π.χ. αν αρνηθείς ή σχετικοποιήσεις το Ολοκαύτωμα (π.χ. αν μιλήσει κανείς για λιγότερα θύματα) διώκεσαι ποινικά, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται η έκδοση και η κυκλοφορία σχετικών βιβλίων (περίπτωση Γκαροντί)... Το νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή ο Παπαϊωάννου είναι ακριβώς ίδιο, όπως τουλάχιστον διαπιστώσαμε διαβάζοντας χθες την «Αυγή». Η οποία δυστυχώς -ούτε τότε ούτε τώρα- φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει το τερατούργημα αυτό. Το κατάλαβαν, όμως, κάποιοι αρθρογράφοι της καθώς και πλειάς δημοσιογράφων άλλων εφημερίδων, οι οποίοι κεραύνωσαν το φαιό νομοσχέδιο... Ενδεικτικώς παραθέτουμε απόσπασμα από το σημείωμα του Νάσου Θεοδωρίδη στην «Αυγή» (9/3/2011):

«Οι νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποτελούν απαράδεκτους και αντισυνταγματικούς περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης. Υπό το πρόσχημα του αντιρατσισμού, επιχειρείται μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου, που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στο πολύτιμο αυτό δημοκρατικό αγαθό. (...) Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η διάταξη που ποινικοποιεί την εκμηδένιση της σημασίας ιστορικών γεγονότων, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια ενιαία και μονόδρομη σκέψη, ανοίγοντας κερκόπορτες παντού...».

Εκ των έσω

* ΣΟΚΡΑΤΕΣ...Ενας επαναστάτης της μπάλας...

Από την «Αυγή»:

- «Με υψωμένη τη γροθιά τους και με ενός λεπτού σιγή τίμησαν τη μνήμη του Σόκρατες οι παίκτες της Κορίνθιανς πριν από το παιχνίδι με την Παλμέιρας, αφιερώνοντάς του και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών τα ξημερώματα της Κυριακής στο νοσοκομείο "Αλμπερτ Αϊνστάιν" στο Σάο Πάολο, υποκύπτοντας σε λοίμωξη η οποία τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

- Ο "Γιατρός", όπως τον αποκαλούσαν, καθώς είχε αποφοιτήσει από τη σχολή της ιατρικής, δεν ξεχώρισε μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και για τις πολιτικές του ανησυχίες, καθώς ήταν από τους συνιδρυτές του Κινήματος Δημοκρατίας των Κορίνθιανς, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του τότε δικτατορικού καθεστώτος στους ποδοσφαιριστές. Ενθερμος υποστηρικτής της επαναφοράς της δημοκρατίας στη χώρα, φορούσε πάντα στους αγώνες φανέλα που έγραφε "Δημοκρατία", ενώ οι ήρωες των παιδικών του χρόνων ήταν ο Φιντέλ, ο Τσε και ο Τζον Λένον, όπως δήλωνε ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία».

* ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ... «Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στο φράγκο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ipsos που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Le Monde»...

Από την «Καθημερινή»:

- «Το 36% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και της επιστροφής στο φράγκο, σε αντίθεση με το 60% που επιθυμούσαν τη διατήρηση της Γαλλίας στη νομισματική ένωση. Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτήρισε το ευρώ ως ένα "μειονέκτημα" για την οικονομία της χώρας τους, έναντι του 34% που το βλέπουν ως πλεονέκτημα. Επιπλέον, το 49% των Γάλλων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημοσιονομικό "οπλοστάσιο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντίθεση με το 37% που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερο περιθώριο για να αναλάβουν από μόνα τους δράση».

* ΔΑΚΡΥΑ... «Προς τι τα δάκρυα της Ιταλίδας υπουργού Εργασίας; Τι "απώλεσε" η υπουργός και με ποιον ταυτίστηκε; Δεν γνωρίζουμε. Ούτε για "Τα δάκρυα της Πέτρας φον Καντ" του Φασμπίντερ μάθαμε ποτέ»...

Ο Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου στη «Βραδυνή»:

- «Πάντως τα εγχώρια και μη μέσα μαζικής ενημέρωσης "πούλησαν" σε καλή τιμή την εικόνα της συγκίνησης, υπό τον τίτλο "Και οι τεχνοκράτες έχουν ψυχή"! Οι εγκεφαλικοί νευρώνες των θεατών κάνουν αυτομάτως σύναψη με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και του Μάριο Μόντι. Να περιμένουμε, λοιπόν, την έλευση της νέας ευαισθησίας από τους τεχνοκράτες; Μάλλον όχι, καθώς ο τεχνοκρατικός ορθολογισμός έχει αποχωριστεί πλήρως από εκείνη τη μορφή κριτικής σκέψης που έχει βασικό κριτήριο την καρδιά και την ανθρωπιά».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Εφάπαξ, αλλά με δόσεις - Στην ουρά 50.000 συνταξιούχοι.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

60.000 λουκέτα σε εμπορικά - Κρίση, φόροι, «κουρέματα» η αιτία.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μπαζούκας στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ

Εφιάλτης τα... Δεκεμβριανά της Εφορίας.

ΕΛ. ΩΡΑ

Η πρώτη ομάδα Εψιλον και η προφητεία του Πατροκοσμά.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Οδηγούν την Ευρώπη σε αιφνίδιο... θάνατο.

ESPRESSO

Αγωνία για τον Στάθη Ψάλτη.

ΕΣΤΙΑ

Τραγικά λάθη για το Σκοπιανό - Η χθεσινή καταδίκη από το Δικαστήριο της Χάγης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Ασωπός: ένα διαρκές έγκλημα - Βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δραματική τροπή στην κρίση της Ε.Ε. - Για υποβάθμιση όλης της Ευρωζώνης προειδοποιεί η S&Ρ μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί.

Η ΝΙΚΗ

Πέφτει στο τραπέζι το χαρτί της χρεοκοπίας.

Ο ΛΟΓΟΣ

6 νέοι φόροι στα ακίνητα το 2012.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μάχη σήμερα να καταργηθούν τα χαράτσια.

ΤΑ ΝΕΑ

Ποινές-χάδι για παιδική πορνογραφία - Απίστευτες περιπτώσεις ατιμωρησίας για παραπτώματα εκπαιδευτικών.

Επωνύμως

Χειρότερα και από το 1932!

«Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο» (σ.σ. χρεοκοπία δηλαδή...) τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια.

Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του "χρεοστασίου". Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο. Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός. Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος. Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά...

Από το όχι και τόσο... μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2012: Με τον προϋπολογισμό για το 2012 που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ -και για την ψήφιση του οποίου έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από όλους τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Παπαδήμου- το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του κράτους που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 52%!!! Επαναλαμβάνουμε: Το 52% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2012 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!

Τα στοιχεία (όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα) είναι αμείλικτα και παραδεδεγμένα, τόσο από τους συντάκτες του προϋπολογισμού, όσο και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης του "μαύρου μετώπου" που θα τον καταστήσουν νόμο του κράτους. Τι προκύπτει: Σύμφωνα με τα -δικά τους- στοιχεία, στα δύο χρόνια εφαρμογής του πρώτου μνημονίου και με έναν προϋπολογισμό που έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επερχόμενου δεύτερου μνημονίου, το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που επικρατούσαν προπολεμικά!

Στο πλαίσιο, δηλαδή, αυτής της πολιτικής -"υπερδεκαετούς" (!!) μάλιστα διάρκειας- που σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός τους. Η Ελλάδα γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει στη χώρα η χρεοκοπία του 1932!».

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων