Έντυπη Έκδοση

Το τέρας των αγορών

Στις Βρυξέλλες παίζεται σήμερα η τύχη του ευρώ. Στην ουσία δεν είναι το ευρώ αυτό που διακυβεύεται, αλλά οι τύχες των λαών της Ευρώπης. Οι «Μερκοζί» -όπως αποκαλούνται πλέον οι ηγέτες των Γερμανίας και Γαλλίας- υπόσχονται ότι δεν θα φύγουν από το τραπέζι αν δεν υπάρξει συμφωνία. Την προηγούμενη Δευτέρα οι Μέρκελ και Σαρκοζί περιέγραψαν σε αδρές γραμμές το σχέδιό τους για τη νέα... Ευρώπη.

Πρώτο μέλημα και υπόσχεση είναι ότι οι διεθνείς τραπεζίτες δεν θα χάσουν ποτέ ξανά τα λεφτά τους, υπερχρεώνοντας μια χώρα. Οι δύο ηγέτες φρόντισαν κατ' επανάληψιν να διακηρύξουν ότι το ελληνικό «κούρεμα» είναι μοναδική περίπτωση και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί...

Δεύτερον, για να μη γίνουν -υποτίθεται- και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης «Ελλάδα», το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί προβλέπει έναν ακόμη πιο αυστηρό δημοσιονομικό ζουρλομανδύα. Επιβάλλει την ποινικοποίηση της οικονομικής πολιτικής, με αυτόματες κυρώσεις στις χώρες των οποίων το έλλειμμα θα ξεπερνά το 3% και ζητεί με το έτσι θέλω την καθιέρωση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» -ο οποίος προβλέπει υποχρεωτικά το μηδενισμό των ελλειμμάτων- στα εθνικά Συντάγματα των κρατών-μελών κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Η αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, εγχείρημα άλλοτε μακρόχρονων διπλωματικών και πολιτικών διεργασιών, μετατρέπεται σε διαδικασία-εξπρές, περιορίζεται κατά τα φαινόμενα μόνο στους 17 της ευρωζώνης και χωρίς ουσιαστικό αντίλογο. Εξαίρεση, η παραδοσιακά «ευρωφοβική» Βρετανία, η οποία αντιδρά μόνο και μόνο γιατί θίγονται τα προνόμια του δικού της κεφαλαίου με την κυριαρχία του Σίτι και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Οι λαοί φυσικά είναι παντελώς απόντες από αυτή τη διαδικασία. Το «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ε.Ε. όχι μόνο δεν συζητιέται αλλά διευρύνεται μέσω της δικτατορίας των τεχνοκρατών που έχει επιβληθεί σε Ελλάδα και Ιταλία, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης αλλά και με την πλήρη περιφρόνηση ακόμη και αυτών των αστικών θεσμών, αφού οι συζητήσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς -κορυφαία άλλοτε πολιτική μάχη- υποβιβάζονται σε διαδικασία επικύρωσης απλώς ειλημμένων αποφάσεων, όπως ήδη βλέπουμε να γίνεται στη χώρα μας.

Η κρίση αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για να ξεριζωθούν με τη βία μια για πάντα τα απομεινάρια του μεταπολεμικού «κοινωνικού συμβολαίου» και να υπάρξει μία ακόμη πιο βίαιη μεταφορά πλούτου, θυμίζοντας αυτήν που συντελέστηκε με την πείνα, την κατοχή, την κατάσχεση περιουσιών και τον αφανισμό εκατομμυρίων σε στρατόπεδα και πεδία των μαχών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση στη χώρα μας των επιχειρήσεων που «αγοράζουν χρυσό», εκμεταλλεύονται με άλλα λόγια την απελπισία χιλιάδων συμπολιτών μας που ξεπουλούν όσο-όσο ό,τι έχουν και δεν έχουν, είναι ενδεικτική των νέων ηθών που φέρνει η «γερμανοκρατία» στην Ευρώπη.

Οσο όμως περισσότερο ταΐζεις το τέρας των αγορών τόσο αυτό, σαν εκείνο του μυθιστορηματικού Φράνκενσταϊν, στρέφεται κατά του δημιουργού του, όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες απειλές από τη Standard & Poor's ότι θα υποβαθμίσει ολόκληρη την ευρωζώνη, ακόμη και την Ε.Ε. (!).

Εως και ο 92χρονος πρώην ηγέτης του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Χέλμουτ Σμιτ εξανέστη, επικρίνοντας το «διεθνές τραπεζικό λόμπι» και τους «λίγους χιλιάδες χρηματιστές και τραπεζίτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συν μερικούς οίκους αξιολόγησης που θέτουν σε ομηρία τις πολιτικά υπόλογες κυβερνήσεις στην Ευρώπη».

Η σημερινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς της Ευρώπης, πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, που έγινε το «πειραματόζωο» για την εφαρμογή όχι απλώς μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας, αλλά μιας βάναυσης πολιτικής υποταγής στους κυρίαρχους του χρήματος και των πειθήνιων οργάνων τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις