Έντυπη Έκδοση

Εισβολή στην Ιερουσαλήμ

Κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Κοέλιο

Κάποτε ο κριτικός Αλκης Θρύλος (φιλολογ. ψευδών. της Ελένης Νεγρεπόντη) είχε γράψει περίπου αυτά: ότι ο Κωστής Παλαμάς δεν αρέσει σε ορισμένους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ποιητής δεν αποτελεί για τα νεοελληνικά γράμματα ένα φαινόμενο.

Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο Πάουλο Κοέλιο. Με μία διαφορά: ότι ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, ο οποίος διάγει το 66ο έτος της ηλικίας του, είναι μία διεθνούς ακτινοβολίας περσόνα. Οι φανατικοί του ανά την υφήλιο πίνουν νερό στ' όνομά του.

Κάθε νέο έργο του είναι η επανάληψη του στίγματός του. Δεν προσπάθησε να νεοτερίσει, ν' αλλάξει ύφος, να ξαναγράψει τα ήδη εκδοθέντα. Παρέμεινε ένας φανατικός των κατακτήσεών του, γι' αυτό αγαπήθηκε εξακολουθητικά και διαχρονικά. «Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται», τοποθετεί ως μότο στο τελευταίο μυθιστόρημά του «Το χειρόγραφο της Ακρα» (σε μετάφραση από τα πορτογαλικά της Μάτας Σαλογιάννη), που θα βρίσκεται την Παρασκευή σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, οι οποίες έχουν κατ' αποκλειστικότητα τα πνευματικά του δικαιώματα. Απολύτως κοελικό το μήνυμά του και καθόλου ανακόλουθο, αφού «αποτελεί ένα κάλεσμα για να συλλογιστούμε τις αρχές και την ανθρωπιά μας».

Το μυθιστόρημα μας επιστρέφει στις 14 Ιουλίου 1099. Καθώς η Ιερουσαλήμ προετοιμάζεται για την εισβολή των σταυροφόρων, ένας Ελληνας, γνωστός ως Κόπτης, συγκαλεί σε συγκέντρωση όλα τα φύλα κι όλες τις ηλικίες.

Το πλήθος, αποτελούμενο από χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, φτάνει στην πλατεία πιστεύοντας πως θα ακούσει μια ομιλία για το πώς να προετοιμαστεί για τη μάχη.

Ομως ο Κόπτης δεν θέλει να τους περάσει αυτό το μήνυμα. Ολα φανερώνουν πως επίκειται ήττα. Ομως ο Ελληνας θέλει απλώς να τους παρακινήσει να αναζητήσουν τη σοφία που ενυπάρχει στην καθημερινότητά τους. Κι αυτή η σοφία έχει οξυνθεί από προκλήσεις και δυσκολίες.

Πιστεύει ακράδαντα ότι η πραγματική γνώση βρίσκεται στις αγάπες μας. Το θετικό πρόσημο της ζωής. Ομού και το αρνητικό, το αναπόφευκτο του θανάτου. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, οι απώλειες, η κρίση και η δόξα. Εκφράσεις της καθημερινότητάς μας, θα πείτε. Κι όμως, απαραίτητες.

Διαφορετικά, δεν τη βγάζεις καθαρή.

Ο Πάουλο Κοέλιο θεωρείται από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εποχή μας.

Τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε 168 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 74 γλώσσες. Με το μυθιστόρημά του «Ο Αλχημιστής» πέρασε στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...