Έντυπη Έκδοση

Αχτίδες ελπίδας

Ζούμε εδώ και τρία χρόνια την απόλυτη παράνοια. Χαμένοι μέσα στα θολά νερά της κρίσης, πασχίζουμε να επιβιώσουμε όπως όπως, χωρίς κουράγιο, ελπίδα και όνειρα για το μέλλον. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων βιώνει μια κατάσταση ακύρωσης και ματαίωσης σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό, επαγγελματικό, οικονομικό.

Ολα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν έχουν ανατραπεί δραματικά. Η συλλογική μας συνείδηση βάλλεται διαρκώς. Μια προκλητικά επίμονη πολιτική θέλει να μας πείσει ότι η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή είναι αποκλειστικά δική μας.

Συνήθως αυτό το ξεβόλεμα, η παντελής έλλειψη βεβαιοτήτων, επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους. Τους οδηγεί στη συλλογική απάθεια. Προκαλεί φαινόμενα παραίτησης από την ίδια τη ζωή και τις δραστηριότητές της. Αναιρεί ζωτικά χαρακτηριστικά της ατομικής μας υπόστασης, τη χαρά της δημιουργίας και της αναζήτησης του νέου.

Ομως αυτό δεν είναι ο απόλυτος κανόνας. Για κάποιους ανθρώπους, η κρίση και οι συνέπειές της μπορεί να δράσουν απελευθερωτικά, αναγεννητικά. Ή, τουλάχιστον, να μην εμποδίσουν την εμφάνιση τέτοιων αναζητήσεων. Αυτό ακριβώς συνέβη και με 5 νέους φοιτητές, που παρουσιάζει σήμερα η «Ε».

Ολοι τους ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε «χαμένη γενιά». Ομως αποφάσισαν να μην το βάλουν κάτω. Ενας από αυτούς, ο 19χρονος Ολυμπιονίκης της Αστρονομίας, μετέτρεψε την ταράτσα της γιαγιάς του σε μίνι αστεροσκοπείο και τα βράδια με ξαστεριά παρατηρεί πλανήτες και νεφελώματα. Δυστυχώς για εκείνον, ίσως αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ευκαιρίες για έρευνα.

Αλλος φοιτητής του ΕΜΠ κατασκεύασε μαζί με φίλους μια διαδικτυακή πλατφόρμα για προγραμματιστές. Σήμερα τη χρησιμοποιούν xιλιάδες χρήστες παγκοσμίως, ενώ ενδιαφέρον έδειξε για την εφαρμογή της και η Silicon Valley. Εχουν ήδη αποσπάσει τρία βραβεία επιχειρηματικότητας και ετοιμάζονται σύντομα για το μεγάλο άλμα. Πιθανότατα στο εξωτερικό, καθώς η Ελλάδα, ως συνήθως, τρώει τα παιδιά της.

Οι νέοι αυτοί Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν διεξόδους στο σημερινό αδιέξοδο. Ωστόσο, για να μην πάει στράφι η προσπάθειά τους και να μην απογοητευθούν όσοι οραματίζονται το νέο και μάχονται για μια άλλη κοινωνία, χρειάζεται να προσπαθήσουμε πιο πολύ. Ολοι μαζί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο