Έντυπη Έκδοση

Κάτι καλό γεννιέται

Είχα να έρθω στην Ελλάδα ένα χρόνο, από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Στο χρόνο αυτόν που πέρασε, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και βρίσκονται μόνιμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η πολιτική πόλωση έφτασε σε ιστορικά επίπεδα, τα προβλήματα ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες έφτασαν σε αίσχη, με πιο πρόσφατο αυτό της Νέας Μανολάδας.

Τρία ακριβώς χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, η Ελλάδα αγκομαχάει, υποφέρει και κατακερματίζεται. Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, μιλώντας με πολύ κόσμο, ένιωσα ότι ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση έχουν γίνει πιο εσωστρεφή, έχουν αφήσει τη δημόσια σκηνή και τη δημόσια έκφραση. Η ένταση είναι υπόκωφη, η κοινωνία βράζει αλλά σήμερα μοιάζει να βράζει πιο βαθιά, πιο υπόγεια, πιο ύπουλα.

Τα πρώτα δύο χρόνια της κρίσης, που ερχόμουν στην Ελλάδα πιο συχνά, έβλεπα εκτός από την τεράστια οργή και ένα μηδενισμό, ένα συναίσθημα πλήρους απόγνωσης και παντελούς έλλειψης ελπίδας και πίστης στο μέλλον.

Αυτή τη φορά όμως βλέπω κάτι άλλο. Η κρίση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται με ένα διαφορετικό τρόπο, να εξετάζεται μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Από τη λογοτεχνία και το θέατρο, μέχρι τα γκράφιτι στους τοίχους και από τις νέες καταναλωτικές πρακτικές μέχρι την αλληλεγγύη, ένιωσα αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει όχι απλά να αντιμετωπίζει την κρίση αλλά να τη διαχειρίζεται. Η ελληνική κοινωνία, με τον κατακερματισμό και την έντασή της, έχει εισέλθει σε μια περίοδο όπου οι ιστορικές δυσκολίες αρχίζουν να γεννούν δημιουργικότητα στην τέχνη αλλά και στην αλληλεγγύη.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι πάντα έπειτα από μια μεγάλη κρίση υπήρχε μια αντίδραση γεμάτη δημιουργικότητα και φαίνεται ότι τα τρία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα άρχισαν να γεννούν τη δικιά τους έκφραση. Αυτό που επίσης με γεμίζει ελπίδα, είναι ότι όλη η δημιουργικότητα αυτή προσβλέπει σε μια ανθρωποκεντρική ποιότητα.

Σίγουρα η δυναμική αυτή είναι ακόμα μικρή και περιορισμένη. Είναι όμως κάτι καινούργιο και γεμάτο ελπίδα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Γράμμα από Βρυξέλλες