Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ 5 ΚΑΙ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Λονδίνο καλεί ελληνικό σινεμά

Ο Peter Rose, της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», έκανε ιδιαίτερη μνεία για το «Νέο Κύμα Ελληνικού Κινηματογράφου» (New Wave of Greek Weird Cinema) βασιζόμενος στα έργα του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη

Η συνδιοργάνωση γίνεται από τους ερευνητές Φ.Φίλη, Μ. Φωτίου (University of Glasgow) και Τ. Καζακοπούλου (University of Reading), ενώ στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτριες Ολγα Μαλέα και η Αγγελική Αντωνίου Η συνδιοργάνωση γίνεται από τους ερευνητές Φ.Φίλη, Μ. Φωτίου (University of Glasgow) και Τ. Καζακοπούλου (University of Reading), ενώ στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτριες Ολγα Μαλέα και η Αγγελική Αντωνίου Σύντομα βιογραφικά

Ο Φίλιππος Φίλης είναι διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Ερευνά αναπαραστάσεις Αλβανών μεταναστών στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές Κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Μικέλα Φωτίου είναι διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Στο διδακτορικό της ερευνά το έργο του Νίκου Νικολαΐδη και την αναπαράσταση των γυναικών σε αυτό. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές Κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Τόνια Καζακοπούλου είναι διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, όπου και διδάσκει Θεωρία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Είναι επισκεπτόμενη λέκτορας Κινηματογράφου στο SAE Institute της Οξφόρδης. Η έρευνα της Τόνιας εξετάζει τον Κινηματογράφο Γυναικών και πιο συγκεκριμένα τον Κινηματογράφο Γυναικών στην Ελλάδα, το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ε-mail επικοινωνίας: contemporarygreekfilm2013@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://contemporarygreekcinema2013. wordpress.com/

Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/Con temporaryGreekFilmCultures2013

 

Η Ελλάδα του πολιτισμού είναι εντός και εκτός συνόρων και εννοεί να δημιουργεί! Σε συνδιοργάνωση τριών Ελλήνων διδακτορικών ερευνητών των Πανεπιστημίων του Ρέντινγκ και της Γλασκόβης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Λονδίνο ένα συνέδριο για το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο που αναμένεται να παρουσιάσει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το συνέδριο θα γίνει στις 5 και 6 Ιουλίου και έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς για την οικονομική κρίση. Ο πολιτισμός, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει απάντηση.

Το θέμα του συνεδρίου είναι: Εκφάνσεις της Κουλτούρας του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η συνδιοργάνωση γίνεται από τους ερευνητές Φίλιππο Φίλη, Μικέλα Φωτίου (University of Glasgow) και Τόνια Καζακοπούλου (University of Reading), ενώ στο συνέδριο έχουν προσκληθεί η Ολγα Μαλέα και η Αγγελική Αντωνίου, δύο Ελληνίδες σκηνοθέτριες με διεθνή εμβέλεια.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οι κ. Φίλης, Καζακοπούλου και Φωτίου, «τη στιγμή που η διεθνής εικόνα της Ελλάδας βάλλεται συνεχώς μέσω της αποκλειστικής σύνδεσής της με την οικονομική κρίση, είναι υψίστης σημασίας το να αποκατασταθεί η ισορροπία μέσω της εξέτασης της εθνικής πολιτιστικής παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποδειχτεί πως η Ελλάδα δεν είναι μονάχα μια χώρα σε κρίση. Το συνέδριο Εκφάνσεις της Κουλτούρας του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου 2013, που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Ιουλίου στο Λονδίνο, είναι ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας με στόχο τη μελέτη του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου».

Σπουδή και μελέτη

Επίσης, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής σημειώνουν ότι «το διήμερο αυτό συνέδριο στοχεύει στην επέκταση της υπάρχουσας λογοτεχνίας πάνω στη σπουδή του Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και στην προώθηση μιας ενδελεχούς και προσεγμένης μελέτης του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. Το διήμερο αυτό συνέδριο θα τοποθετήσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σε ένα αμιγώς ακαδημαϊκό θεωρητικό πλαίσιο, αντικατοπτρίζοντας επομένως τα ποικίλα πλαίσια μελέτης που αφορούν ζητήματα παραγωγής, διακίνησης, έκθεσης του κινηματογράφου, καθώς και γενικότερης έρευνας πάνω στο θέμα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ακόμη, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «από τις σημαντικές εκδηλώσεις του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πάνω στον Κινηματογράφο Γυναικών στη Ελλάδα, στο ευρύτερο πλαίσιο του Κινηματογράφου Γυναικών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Στόχος είναι να τοποθετηθεί ο Κινηματογράφος Γυναικών στα κεντρικά ζητήματα των Ελληνικών Σπουδών Κινηματογράφου, ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα πάνω σ' αυτό το θέμα το οποίο είναι παραμελημένο στην κινηματογραφική φιλολογία.

»Η Ολγα Μαλέα και η Αγγελική Αντωνίου, δύο Ελληνίδες σκηνοθέτριες με διεθνή εμβέλεια, έχουν προσκληθεί για να μοιραστούν με το κοινό τη γνώση και τις εμπειρίες τους σχετικά με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που έχουν οι γυναίκες σκηνοθέτες στην Ελλάδα, τις δυνατότητες διανομής στη χώρα και στο εξωτερικό, και τα οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και σε ένα πεδίο που είναι αυστηρά ανδροκρατούμενο».

Νέα πνοή

Τονίζουν ακόμα ότι «το συνέδριο αυτό έρχεται σε μια περίοδο επιπλέον που το ελληνικό σινεμά έχει λάβει μεγάλη ώθηση, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή επιτυχία του "Κυνόδοντα" του Γιώργου Λάνθιμου και του "Attenberg" της Αθηνάς Τσαγγάρη. Το έργο τους έδωσε νέα πνοή στο εγχώριο σινεμά και αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την αναγνώριση του ελληνικού κινηματογράφου σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, καθώς και στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

» Ο Peter Rose της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» έκανε ιδιαίτερη μνεία για το "Νέο Κύμα Ελληνικού Κινηματογράφου" (New Wave of Greek Weird Cinema) βασιζόμενος στα έργα του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη. Πιστεύουμε πως το συνέδριο αυτό αποτελεί έκφανση αυτού του φαινομένου και ότι θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ώθηση του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από την έκδοση κειμένων και από την ευρεία συμμετοχή του κοινού.

»Καθώς έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό προτάσεων για συμμετοχή από Ελληνες και μη, θεωρούμε πως το συνέδριο θα ασκήσει αρκετή επιρροή για ακαδημαϊκές και μη συζητήσεις πάνω στο θέμα. Επομένως, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην άμβλυνση του κορεσμένου τομέα των ακαδημαϊκών σπουδών στον κινηματογράφο αλλά και να προβάλουμε μία σημαντική άποψη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Κι όμως κάτι γίνεται