Έντυπη Έκδοση

Το προσωρινό τόξο

Γράφει ο Old-boy: http://oldboy.blogspot.com

Στην όμορφη χώρα μας, οι προσωρινές διαταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν λένε να εφαρμοστούν και οι προσωρινές κρατήσεις των «κατηγορουμένων για αναρχία και τρομοκρατία» δεν λένε να λήξουν. Στον όμορφο κόσμο μας, παράνομη δεν είναι η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση και οι ποικιλώνυμες υπηρεσίες τους που παρακολουθούν ό,τι κινείται και ό,τι μένει ακίνητο, παράνομος είναι ο Εντουαρντ Σνόουντεν που αποκαλύπτει τις παρακολουθήσεις.

Στην όμορφη χώρα μας ως τμήμα του όμορφου παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού κόσμου μας, υπάρχουν μερικά ομόλογα που πληρώνονται ακόμη στο 100% και ο αρμόδιος υπουργός δίνει ως εξήγηση -τι άλλο;- το ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει σύμφωνα με το νόμο». Νομιμότητα, αγάπη μου. Οι προσωρινές διαταγές πιθανότατα θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή, προς το προσωρινό παρόν πάντως είναι ενθαρρυντικό να παραμένει στις οθόνες αυτό το αποτύπωμα του τσαμπουκαλή παύλα μπαχαλάκια πρωθυπουργού μας, καθώς κάθε μέρα που το μαύρο διατηρείται, δίνει κι ένα μήνυμα συντριβής της αμαρτωλής μεταπολίτευσης. Οσον αφορά τις προσωρινές κρατήσεις, τώρα, ο Κώστας Σακκάς έχει ήδη συμπληρώσει δυόμισι χρόνια προσωρινά κρατούμενος και βαδίζει πλέον ολοταχώς για το ανεπανάληπτο ρεκόρ που θα συνιστά η προσωρινή τριετία.

Αν υπάρχει ένας συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σχετικοί και πως μπορούμε να παίρνουμε αλά καρτ άλλοτε την τήρηση εκείνων που μας συμφέρουν και άλλοτε τη διαστρεβλωτική ερμηνεία ή και την ευθεία παραβίαση εκείνων που μας ενοχλούν, αρκεί το κράτος να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει σωστότερα, συμπεριλαμβανομένης της τιμωρίας των εχθρών του. Δεν πρέπει να περνάει στους εχθρούς του κράτους, ακόμη κι αν εκκινούν από εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό σημείο, όπως ο Σνόουντεν και ο Σακκάς. Τα κράτη θα επικρατούν των εχθρών τους, είτε με το νόμο είτε παρά το νόμο. Στο όνομα της δημοκρατίας βεβαίως. Και ας είναι δημοκρατία ακριβώς το να μην παρακολουθείς τους πολίτες. Και ας είναι δημοκρατία ακριβώς η τήρηση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης.

Ετσι, μπορεί ο Κώστας Σακκάς να κάνει από τις 4 Ιουνίου απεργία πείνας, αλλά εσφαλμένα νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του. Η πείνα του πολίτη είναι δικό μας όπλο. Κανείς δεν δικαιούται να πεινάσει, παρά μόνο κανονικά και ελλείψει χρημάτων. Αυτό, ναι, ελεύθερα. Δεν δικαιούσαι όμως να χρησιμοποιήσεις τον κρατούμενο εαυτό σου ως μέσον εκβιασμού. Δεν θα μας εκβιάσεις. Εμείς θα σε εκβιάσουμε. Ή θα σε σιτίσουμε με το ζόρι, ή θα σε αφήσουμε να υποχωρήσεις νικημένος, γράφοντας ακόμα μία νίκη στο ενεργητικό μας, ή μπορεί στην εσχάτη των περιπτώσεων, αν είσαι κι εσύ διατεθειμένος να το φτάσεις ώς εκεί, να σε αφήσουμε να πεθάνεις. Ισως μάλιστα δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα. Ενας νεκρός στα χέρια μας θα μαρτυρούσε ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το μαύρο της ΕΡΤ. Η εποχή πάντως που ο κάθε πολίτης νόμιζε ότι θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στο Σύνταγμα έχει τελειώσει. Ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αβγά.

Γιατί το αληθινό τόξο που χωρίζει στα δύο τη χώρα από το 2010 είναι το προσωρινό. Και είναι ακριβώς το τόξο που βρίσκεται στον αντίποδα του συνταγματικού. Εχθρός του Συντάγματος δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Στην πράξη, κατ' εξοχήν εχθρός του Συντάγματος αποδείχθηκε και αυτό το τόξο της προσωρινής κατάστασης και της έκτακτης ανάγκης, ένα τόξο στο οποίο ανήκουν όσοι κυριάρχησαν στο παιχνίδι πριν και εξακολουθούν να κυριαρχούν και τώρα, με την ατζέντα τους να αλλάζει οβιδιακά. ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., μαζί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη εποχή, τα ΜΜΕ που διαμόρφωσαν την προηγούμενη εποχή, οι διαμορφωτές γνώμης που κυριάρχησαν την προηγούμενη εποχή, οι επιχειρηματικές ελίτ που καρπώθηκαν στο φουλ την προηγούμενη εποχή, όλοι μαζί από κοινού τάχτηκαν με τις δυνάμεις του προσωρινού τόξου και είπαν πως εμείς σας εξουσιάζαμε στην προηγούμενη εποχή, σας εξουσιάζουμε και τώρα, με την ΕΡΤ ή χωρίς την ΕΡΤ, με εργατικό δίκαιο ή χωρίς εργατικό δίκαιο, με σεβασμό στη συνταγματική τουλάχιστον νομιμότητα ή χωρίς σεβασμό. Αρκεί να σας εξουσιάζουμε εμείς. Οι ίδιοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Blogs in Print