Έντυπη Έκδοση

Η αποστασία των διανοουμένων

Με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Η αποστασία των διανοουμένων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Εναλλακτικές Εκδόσεις), είναι καιρός να μιλήσουμε για μια σοβαρή εκτροπή της μεταπολιτευτικής περιόδου: για τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ λαού και διανοουμένων.

Ο όρος «λαός» δεν είναι βεβαίως της μόδας διότι θυμίζει συντεταγμένο πολιτικό σώμα, κοινότητα ανθρώπων με συνείδηση καταγωγής. Και οι πολιτικοί μας τον αποφεύγουν, ακολουθώντας τη θρυλική ατάκα του Μαυρογιαλούρου, ο οποίος διαβάζοντας το λόγο του αναφώνησε: «Πώς μου ξέφυγε και έχωσα και λαό;»! Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν τον όρο «πολίτες», ο οποίος χαρακτηρίζει κάποιον μόνον ως προς τα πολιτικά του δικαιώματα. Επίσης ο όρος «λαός» θυμίζει και τον εξίσου εξοστρακισμένο λαϊκισμό.

Γιατί όμως αυτό το μένος εναντίον του λαϊκισμού; Μήπως δεν είναι ο λαϊκισμός το πολιτικό περιεχόμενο της Γαλλικής Επανάστασης; Η καρδιά της φιλοσοφίας της; Στο λαό και το λαϊκισμό δεν αφιέρωσε ο Ρουσό τις καλύτερες σελίδες του; Ο Ρουσό δεν είναι αυτός που έθεσε το λαό πάνω από την πολιτική τάξη, πάνω από τους αντιπροσώπους του; «Πρέπει να ερευνήσουμε προσεκτικά την πράξη με την οποία ο λαός γίνεται ένας λαός, γιατί η πράξη αυτή, που προηγείται αναγκαστικά, αποτελεί τα πραγματικό θεμέλιο της κοινωνίας».

Επομένως, η εκχώρηση της ελευθερίας του λαού στο κράτος και τους αντιπροσώπους του είναι ανακλητή. Υποχρεωτική μεν για την πολιτική του ελευθερία, αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί πάνω από τη λαϊκή βούληση, καμία εξουσία. Βουλή και κυβέρνηση βρίσκονται υπό την απόλυτη εξουσία της γενικής βούλησης. Ο λαϊκισμός είναι το περιεχόμενο της αληθινής δημοκρατίας. Γιατί τον αποφεύγουμε;

Διότι, λένε υποκριτικά οι πολιτικοί μας, πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό και όχι να τον κολακεύουμε! Ποιος το λέει αυτό; Αυτός που λέει μονίμως ψέματα, αυτός που για να εκλεγεί λέει 3 Ζάππεια ψέματα! Αυτός ακριβώς καταγγέλλει το λαϊκισμό. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Διότι, ποιος είναι αυτός που γνωρίζει την αλήθεια και δεν την γνωρίζει ο λαός; Και γιατί εξελέγησαν στη Βουλή; Για να λένε τη δική τους αλήθεια ή τη δική μας; Ποιον ακριβώς εκπροσωπούν;

Αυτά όλα, τα οποία ξεχνούν οι φωστήρες της πολιτικής, έρχεται τώρα να τα ξαναθέσει στο τραπέζι η αποστασία των διανοουμένων. Διότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός είναι πολιτικά και πνευματικά ακέφαλος. Αφενός, η πολιτική τάξη έχει πάψει προ πολλού να τον εκπροσωπεί, διότι εκπροσωπεί τις τράπεζες και την Ε.Ε. -ώστε να επιβιώνει πολιτικά- και, αφετέρου, οι διανοούμενοι, εξαρτημένοι συνήθως από την κρατική και πολιτική ομπρέλα, που τους παρέχει αξιώματα και εισοδήματα, δεν εκπροσωπούν φυσικά το λαό, αλλά το εξαρτημένο πολιτικό σύστημα. Και τα Μνημόνιά του.

Το βλέπουμε από τις στάσεις των περίφημων οικονομολόγων στα τηλεοπτικά πάνελ: ούτε η Μέρκελ δεν δείχνει τέτοια βεβαιότητα για τα προγράμματά της. Αλλοι διανοούμενοι, πάλι, πρώην νεο-ορθόδοξοι και νυν νεο-φιλελεύθεροι, αποδίδουν όλα τα εκκρεμή μας προβλήματα στην πνευματική μας καθυστέρηση!

Το βιβλίο του Καραμπελιά, που ονομαστικά περιγράφει όλες τις θλιβερές πτυχές της Μεταπολίτευσης, είναι ένα ερέθισμα για να απαντήσουμε στους κουτοπόνηρους πολιτικούς μας. Είμαστε όλοι λαϊκιστές. Και, ευκαιρίας δοθείσης, θα σας μαυρίσουμε καταλλήλως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου - Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ