Έντυπη Έκδοση

Οταν τα βιβλία αλλάζουν τη ζωή

Μπορούν, άραγε, τα βιβλία να αλλάξουν μια ολόκληρη ζωή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο όχι τόσο σε μακροπρόθεσμες αποφάσεις και επιλογές όσο σε έναν ορισμένο τρόπο αντίληψης του κόσμου και των πραγμάτων;

Αυτό είναι το ερώτημα γύρω από το οποίο κινείται το πρώτο μυθιστόρημα (έχουν προηγηθεί τρεις συλλογές διηγημάτων) της Νίκης Τρουλλινού, που έχει τίτλο «Μ' ένα καφάσι μπίρες» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Η ιστορία του βιβλίου έχει ως επίκεντρο την κόρη ενός επιτυχημένου (πρώην αριστερού) εμπόρου από την Κρήτη, η οποία κάνει τον λάθος γάμο και ζει παρέα με κάποιον ο οποίος δεν θα καταφέρει ποτέ να της προσφέρει το παραμικρό. Ο άδειος, παρ' όλα αυτά, βίος της θ' αρχίσει κάποια στιγμή να γεμίζει από τις νυχτερινές της αναγνώσεις, που θα την βοηθήσουν να καταλάβει όσα δεν έκανε (καθώς και όσα δεν έκανεη κοινωνία γύρω της) σωστά.

Απρόσμενο, ίσως και δύσκολο αφηγηματικό εύρημα, αλλά πειστικό. Βοηθούν οι πυκνές τοιχογραφίες της Ελλάδας στα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης (χρόνια υποσχέσεων, αλλά και συμβιβασμού ή κάμψης), τα συνεχή και ταυτοχρόνως ισορροπημένα πήγαιν' έλα στον χώρο και στον χρόνο, που διατρέχουν όλη την αφήγηση, χωρίς να διασπούν την ενότητά της, όπως και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, η οποία γίνεται προσεκτικά και εις βάθος. Αψυχολόγητο βρίσκω, ατυχώς, το καταληκτήριο μέρος του βιβλίου, που δίνει στην όλη δραματουργία του έναν ενοχλητικά μελοδραματικό (και παντελώς αχρείαστο) τόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Στη δίνη του πολέμου