Έντυπη Έκδοση

«Ο άνθρωπος που ήρθε από το μέλλον και τον σκότωσαν»

Η ονομασία Μπλέτσλεϋ Παρκ (Bletchley Park) δεν μας θυμίζει τίποτε. Πρόκειται για μια από τις εξοχικές τοποθεσίες γύρω από το Λονδίνο, στα 80 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Σήμερα, μια τεράστια έπαυλη, δίπλα στο προάστιο Μίλτον Κέυνς, αποτελεί προσκύνημα για εκατομμύρια γιάπηδες, κομπιουτερίστες, χάκερ και γενικώς σπασικλάκια από τις τέσσερις άκρες του κόσμου. Προφανώς δεν είναι η αρχιτεκτονική του μεγάρου αυτό που τους ενδιαφέρει, αλλά το περιεχόμενο και η ιστορία του.

Ως το 1938 η Βρετανία, ως γνωστόν, βρισκόταν σε βαθύ λήθαργο, από τον οποίο ξύπνησε απότομα και δεν ξανακοιμήθηκε επί επτά χρόνια. Ο ανεκδιήγητος Νέβιλ Τσάμπερλαιν, μαζί με τον εξίσου φαιδρό Γάλλο ομόλογό του Εντουάρ Νταλαντιέ, είχαν υπογράψει με τον Χίτλερ τη συμφωνία του Μονάχου και είχαν μείνει ήσυχοι ότι η Ευρώπη ήταν πλέον ασφαλής. Ο επικεφαλής της αγγλικής αντικατασκοπίας ναύαρχος Χιου Σινκλαίρ είχε προτείνει την αγορά του Μπλέτσλεϋ για να στεγαστούν οι υπηρεσίες παρακολούθησης και αποκωδικοποίησης των κινήσεων των ναζί και, όταν η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, ο Σινκλαίρ το αγόρασε ο ίδιος και άρχισε με γρήγορο ρυθμό η εγκατάσταση των μηχανημάτων και η εξάσκηση του προσωπικού, μεταφραστών, μαθηματικών ειδικευμένων σε κώδικες κ.λπ. Ενδεικτικά, σε μια πανύψηλη σεκόια δίπλα στο κτήριο είχαν καμουφλαριστεί όλες οι κεραίες.

Ομως, σε τέτοια μεγάλη κλίμακα η αποκωδικοποίηση δεν γίνεται με μολύβι και χαρτί. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τους κωδικοποιητές ENIGMA και οι Αγγλοι δεν έβρισκαν τρόπο να σπάσουν τους κώδικες. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μαθηματική ιδιοφυΐα που λεγόταν Αλαν Τιούρινγκ (Alan Turing). Η πρώτη συσκευή αποκωδικοποίησης που κατασκεύασε το 1940 λεγόταν Bombe και η πολύ βελτιωμένη της έκδοση του 1943, το Colossus, δικαίως θεωρείται το πρώτο κομπιούτερ στον κόσμο, που λειτούργησε στα υπόγεια του Μπλέτσλεϋ.

Σήμερα λέμε ότι στον Τιούρινγκ χρωστάμε το λάπτοπ ή το τάμπλετ με το οποίο γράφουμε, ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε ή διασκεδάζουμε. Η Βρετανία στον Τιούρινγκ χρωστάει ίσως την ίδια την ύπαρξή της σήμερα. Ομως, με τη λήξη του πολέμου, η αγγλική «δικαιοσύνη» (οπωσδήποτε εντός εισαγωγικών στην περίπτωση) ενδιαφερόταν μόνο για το τι έκανε ο Τιούρινγκ στο κρεβάτι του και το 1952 τον καταδίκασε σε χημικό ευνουχισμό, ως γενναιόδωρη επιλογή μάλιστα για να μη φυλακιστεί! Δύο χρόνια μετά την εξοντωτική ορμονική αγωγή, ο Τιούρινγκ αυτοκτόνησε δαγκώνοντας ένα μήλο, που ο ίδιος είχε ποτίσει με κυανιούχα. Λέγεται ότι αυτό έδωσε την ονομασία και το σήμα της Apple.

Μέσα στις εθνικές ενοχές της Βρετανίας για τη μεταχείριση αυτού που ουσιαστικά την έσωσε από αποικία του Γ' Ράιχ, φαίνεται κωμική η δημόσια συγγνώμη τής βασίλισσας Ελισάβετ τον Δεκέμβριο του 2013. Οσο για το Μπλέτσλεϋ και το πιστό αντίγραφο του Colossus (το πρωτότυπο είχε καταστραφεί μετά τον πόλεμο, με εντολή του Τσόρτσιλ), σήμερα αυτό που ήταν το πιο απόρρητο μέρος της Βρετανίας έχει μετατραπεί σε οργανωμένο τουριστικό κέντρο, όπου κλείνει κανείς από το κομπιούτερ του εισιτήρια και ξενάγηση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η ιστορία ΑΛΛΙΩΣ!