Έντυπη Έκδοση

ανταγωνιστικότητα αυτοί, αγωνιστικότητα εμείς...

«Την Κυριακή ούτε μία ψήφος μην πάει χαμένη. Δίνουμε όλοι το παρών την Κυριακή. Στις κάλτσες!»

Γεώργιος Ανδρέα

Παπανδρέου

..........................

Γιατί, Απόλλωνα Φωτοδότη μου, γιατί;

Η στήλη σήμερα, λόγω επικείμενων ευρωεκλογών, δεν απευθύνεται σε «λευκούς» και «άκυρους» -αυτοί ας μη μας διαβάσουν, ας πάνε να κάνουν την πλάκα τους αλλού- ας μας ξαναδιαβάσουν από μεθαύριο, για την ώρα μάς είναι άχρηστοι, έχουν εκχωρήσει τη δύναμή τους σε αυτούς που λένε ότι αποστρέφονται (και εμάς μαζί)

-σήμερα λοιπόν, λόγω επικείμενων ευρωεκλογών, συζητάμε σοβαρά κι όχι παιδαριώδη πράγματα ή πιασάρικους εξυπνακισμούς.

Ούτε προς αναποφάσιστους απευθύνεται σήμερα η στήλη, παρ' ότι σεβαστή η αγωνία τους, διότι σκοπός μας δεν είναι να επηρεάσουμε όσους αποφασίζουν τελευταία στιγμή για όσα βιώνουν επί μακρόν -δεν χρειάζεται κανείς τρεις ζωές για να καταλάβει τι του συνέβη σε τρεις τετραετίες, πόσο μάλλον τέσσερις και πέντε.

*****

Η στήλη λοιπόν, εις ό,τι αφορά τα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καταψηφίσει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τη Δράση και τους Οικολόγους Πράσινους, διότι οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις που κάνουν κουμάντο στην Ενωση, δηλαδή οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι την έχουν κάνει παρακολούθημα των ΗΠΑ, ανδρείκελο των Εταιρειών και ανθρωποφύλακα των ανθρώπων. Προσέτι η στήλη θα καταψηφίσει το ΛΑΟΣ διότι απεχθάνεται, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, ό,τι ακροδεξιό, φασιστικό και λαϊκιστικό -όπως απεχθάνεται τον θάνατο. Μόνον που τον θάνατο

ο κάθε άνθρωπος και πολίτης χρειάζεται να τον νικήσει μόνον μία φορά στη ζωή του, ενώ τον φασισμό και τη λαϊκιστική ακροδεξιά χρειάζεται να τη νικάει συνέχεια.

Εις ό,τι αφορά τα της Ελλάδας, η στήλη καταψηφίζει τον δικομματισμό και τα δύο κόμματα που τον συνιστούν εξ ίσου -έβλαψαν και βλάπτουν τη χώρα το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ όσον κυβέρνησε δεν πήγε την πατρίδα μπροστά και η Ν.Δ. όσον κυβερνάει την πάει πίσω. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις Καραμανλή ήταν και είναι όλες αντιδραστικές, όσον αντιδραστικός επίσης ήταν ο «εκσυγχρονισμός» που επέβαλε ο κ. Σημίτης στη χώρα, το ίδιο αντιπαραγωγικός και καθυστερημένος όσο ο δημαγωγικός ποπουλισμός του Ανδρέα Παπανδρέου. Για την Ελλάδα ο δικομματισμός είναι από καιρό μια ποντικοπαγίδα που σκοτώνει τους νέους κυρίως ανθρώπους, βάζοντας κάγκελα και σκάνδαλα παντού, στη ζωή τους, την εργασία τους, τις προσδοκίες τους -είναι

ένα σαπισμένο σύστημα που πρέπει να συντριβεί, ώστε νέες δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις να απελευθερωθούν. Ο «θρόνος των Καισάρων» και των γνωστών οικογενειών - δυναστειών που ανεβοκατεβαίνουν σε δαύτον είναι μια Λάμια που απομυζά τη χώρα.

Γι' αυτό η στήλη καταψηφίζει και τα παρακολουθήματα, τους παρακοιμώμενους του δικομματισμού, τα πρόθυμα για συνεργασία (μάλιστα χωρίς αρχές, αλλά με λάφυρο τη συμμετοχή τους στην εξουσία) κόμματα, το ΛΑΟΣ, τη Δράση και τους Οικολόγους. Τους Οικολόγους Πράσινους δε, τους καταψηφίζει και για έναν επιπλέον λόγο: διότι δεν έχουν το σθένος να υποστηρίξουν κεντρικές τους θέσεις (υπέρ της FYROM, υπέρ του Σχεδίου Ανάν, υπέρ των βομβαρδισμών), αλλά, προ του πολιτικού κόστους, τις μασάνε, τις κάνουν γαργάρα, τις στρογγυλεύουν. Δειλία και τυχοδιωκτισμός συνθέτουν ένα μείγμα κακομοιριάς που ούτε καν το περιβάλλον (αν μπορούμε να το εννοήσουμε έξω από ευρύτερες πολιτικές) μπορούν να ευνοήσουν.

Αντιθέτως.

Η στήλη υπερψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι ο χώρος όπου οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να συναντηθούν και να συνθέσουν έναν εναλλακτικόν στον δικομματισμό, τρίτον πόλο. Μεταρρυθμιστικόν, ανατρεπτικόν, ριζοσπαστικόν, επαναστατικόν, ικανόν να βάλει στο πολιτικό παιχνίδι (κι όχι κόλπο) τους νέους ανθρώπους, τους εργατικούς, τους δημιουργικούς, μέσα από μια διαρκή ζύμωση και ώσμωση θέσεων και προτάσεων, ώστε με ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα να αποκτήσει η χώρα στρατηγική και τακτική, στόχους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των πολιτών (κι αυτών που σήμερα στηρίζουν τον δικομματισμό, σπάζοντας το πελατειακό σύστημα). Ο χώρος αυτό έχει αδυναμίες (περισσότερες απ' όσες κατά στιγμές αντέχει και ο ίδιος), είναι όμως δευτερεύουσας σημασίας.

Η στήλη επίσης υπερψηφίζει το ΚΚΕ. Για τους αγώνες του, τη σταθερότητα και την οργανωτικότητά του, για τον τίμο τρόπο του να απευθύνεται στον λαό. Με το ΚΚΕ η στήλη διαφωνεί σε πολλά, δεν είναι όμως της ώρας -δεν πάμε για τον σοσιαλισμό, ώστε να φοβόμαστε τον τρόπο που τον εννοεί τώρα η ηγεσία του, άσε που όταν τεθεί τέτοιο θέμα (και κάποια στιγμή θα τεθεί) ίσως να τον εννοούν κι αυτοί αλλιώς, πάντως δεν είναι της παρούσης. Για την ώρα το ΚΚΕ αγωνίζεται υπέρ του λαού και αγωνίζεται με άκρως αποτελεσματικόν τρόπο.

Τέλος, η στήλη υπερψηφίζει (όπου τον ανταμώσει) Παπαθεμελή, γιατί πετάει πέτρες για καλό σκοπό. Ποτέ δεν έβλαψαν οι καλοί και ριψοκίνδυνοι πελταστές -αρκεί να μη γίνουν στρατηγοί.

Τούτων ούτως εχόντων, ναυτάκια και καπετάνισσες, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, συνταξιδιώτες, συντρόφισσες και σύντροφοι, καλό βόλι, από Δευτέρα τα (ξανά απ' την αρχή) σπουδαία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος