Έντυπη Έκδοση

Σρέντερ και Φίσερ: Συνεργάτες στην πολιτική, αντίπαλοι στο αέριο!

ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ, 62 ετών, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), προσλήφθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως σύμβουλος στο έργο κατασκευής του αγωγού Ναμπούκο, που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας έως την Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο. «Η ικανότητά του να μαζεύει σκόρπια διπλωματικά φτερά θα φανεί πολύ χρήσιμη σ' αυτήν την περίπτωση», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι στον, με πολύ σκληρό ανταγωνισμό, χώρο αυτόν, θα χρειαστούν ιδιαίτερα λεπτοί και επιδέξιοι χειρισμοί, που κρίνεται ότι είχε ο κ.

Φίσερ στο τελευταίο του κυβερνητικό αξίωμα. Το έργο, σύμφωνα με το Manager Magazin (που ανήκει στο ίδιο εκδοτικό συγκρότημα με το Spiegel), έχει προϋπολογιστεί στα 7,9 δισ. ευρώ και ο ρόλος του Φίσερ θα είναι εκείνος του πολιτικού συμβούλου, «κυρίως για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα είναι μέσα σ' αυτό το project».

Ο ΑΓΩΓΟΣ θα έχει μήκος περίπου 3.300 χλμ., και θα διαπερνά μεγάλο τμήμα της Τουρκίας. Το έργο έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Τουρκία κάνει νερά. Συνδέει τη δική της στάση (εάν θα υποστηρίξει, δηλαδή, το έργο) με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Τον περασμένο Ιανουάριο απείλησε να αποσύρει το ενδιαφέρον της για το έργο του Ναμπούκο, εάν οι Βρυξέλλες δεν άνοιγαν καινούργια κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι πως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, πρώην καγκελάριος Σρέντερ, «ανακατεύτηκε» με τα του φυσικού αερίου, αλλά με το «αντίπαλο στρατόπεδο». Λίγο μετά την έξοδό του από την πολιτική, διορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της Nord Seam AG, της κοινοπραξίας για την κατασκευή και λειτουργία του Βόρειου Αγωγού (Nord Stream), μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, επιχείρηση της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Gazprom. Ο Σρέντερ, λόγω της συνεργασίας του αυτής με τους Ρώσους, είχε κάνει έξαλλους τους Αμερικανούς, που ως γνωστόν έχουν τα δικά τους συμφέροντα με το φυσικό αέριο -συμφέροντα που δεν συμπλέουν με εκείνα των Ρώσων. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» τού είχε γράψει ένα πολύ σκληρό σχόλιο, με τίτλο «Το ξεπούλημα του Σρέντερ» και ο Δημοκρατικός Τομ Λάντος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, παρομοίασε τη συμπεριφορά τού πρώην καγκελάριου στην όμοια με εκείνη «μιας πολιτικής πόρνης». Ο Βόρειος Αγωγός έχει μήκος 1.220 χλμ., η κατασκευή του θα κοστίσει περί τα 7,4 δισ. ευρώ και θα είναι έτοιμος το 2012.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,603803,00.html. Αρθρο στο Spiegel Online, με τίτλο «Ο Ευρωπαϊκός Πόλεμος για τον Αγωγό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας