Έντυπη Έκδοση

Πηγαίνουν να καπνίσουν και... ξεχνούν τον λογαριασμό

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ μετά την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς και ημίκλειστους δημόσιους χώρους στην Τουρκία άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ευτράπελα. Ολα δείχνουν ότι αυτά θα συνεχιστούν και τον χειμώνα.

Λόγω της απαγόρευσης στους κλειστούς χώρους, οι καπνιστές, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες όπου ισχύει η αντίστοιχη απαγόρευση, βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν και επιστρέφουν στη συνέχεια στη θέση τους. Αμ, αυτό το πηγαινέλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται μόνο ως... πήγαινε. Δρόμος χωρίς επιστροφή. Αρχισαν δηλαδή να παραπονιούνται οι καταστηματάρχες εστιατορίων και καφενείων, λέγοντας ότι οι πελάτες βγαίνουν έξω υποτίθεται για να καπνίσουν και γίνονται καπνός, χωρίς φυσικά να πληρώσουν τον λογαριασμό!

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ περιπτώσεις των παντρεμένων που μετά τον γάμο αποκτούν τη φαντασίωση «καθώς περίμενα στην εκκλησία τη νύφη, γιατί δεν είπα: μισό λεπτό πάω στο περίπτερο για τσιγάρα και μετά ποιος τον είδε...», κάπως έτσι.

Προς το παρόν οι διαφωνίες και οι τριβές γίνονται για το πώς ορίζεται ο ημίκλειστος χώρος. Απαγορεύεται το τσιγάρο αν ο χώρος είναι κλειστός από τέσσερις πλευρές, λέει ο κανονισμός, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι οι ερμηνείες.

Επιπρόσθετα, επειδή η εφαρμογή της απαγόρευσης έχει δημιουργήσει άπειρους επίδοξους κατόχους εξουσίας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα. Τηρούν τον νόμο αστυνομικοί, καταστηματάρχες, δημοτικοί υπάλληλοι, θαμώνες, περαστικοί... σχεδόν οι πάντες.

ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ χώρο που είναι κλειστός από πάνω με μία τέντα ή οτιδήποτε παρόμοιο, απαγορεύεται το κάπνισμα. Αυτό προστάζει με ύφος τουλάχιστον πρωθυπουργού ο αστυνομικός που κάνει την πολύ σοβαρή και αυστηρή δουλειά του ελέγχου σε ένα καφενείο σε προάστιο της Πόλης. Συνοδεύεται από έναν δημοτικό υπάλληλο και έναν γιατρό! Ολόκληρη κριτική επιτροπή. Περιοδεύον δικαστήριο. Εχει το καφενείο κάτι ομπρέλες απ' αυτές που έχουν και οι πλαζ. Είναι μεσημέρι. Δυο μεσήλικοι καπνίζουν και συζητούν πίνοντας τσάι. «Επ, απαγορεύεται το κάπνισμα κάτω από την ομπρέλα, είναι χώρος κλειστός από πάνω», η αυστηρή παρατήρηση του αστυνομικού, ο οποίος αφήνει αναπάντητη την ερώτηση ενός από τους δύο καπνιστές: «Αν φορέσουμε καπέλο, μπορούμε να καπνίσουμε;». Δεν κατάλαβα αν ο αστυνομικός άφησε την ερώτηση αναπάντητη επειδή εκνευρίστηκε ή επειδή δεν βρήκε την απάντηση με βάση τους ιερούς κανονισμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Γεύση από Αγκυρα