Έντυπη Έκδοση

Αριστερή κρίση

Καλά τα είπε ο Περικλής Κοροβέσης, αν και κινούμενος σε νεωτερικό πλαίσιο [εξάλλου προ καιρού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «δεν είμαστε και τόσο αριστεροί όσο φαινόμαστε» (σπουδαίο ξέσπασμα αυτογνωσίας, στη συμπλήρωση σχεδόν εφτά δεκαετιών ζωής)] μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ.

Αλλά δεν έχει σημασία η πολιτική φιλοσοφία του (φίλτατου, δεν το αποκρύπτω) αριστερού βουλευτή.

Εκείνο που προκύπτει δεν είναι εάν διαγραφεί (σκασίλα του, νομίζω), εάν προβληματιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κ.λπ.

Εκείνο που φωταγωγούμενο αναδύεται είναι η ένδεια της ανανεωτικής -κυρίως- Αριστεράς στο πεδίο πολιτικής σκέψης και εναλλακτικών προτάσεων σε κοινωνικά - πολιτικά συστήματα. Οι διανοούμενοί της αδυνατούν να επεξεργαστούν μία, έστω, υποτυπώδη εναλλακτική πρόταση για την αναδόμηση τού εδώ και χρόνια σεσηπότος πολιτικού συστήματος. Το μόνο που κάνουν είναι να συναγελάζονται με την εξουσία, να γίνονται οι οργανικοί της διανοούμενοι, προσπαθώντας να είναι στο προσκήνιο διαμέσου της εισόδου του κομματιδίου τους στη Βουλή. Διατηρούν έτσι την κυρίαρχη και σωτηριακή θέση τους απέναντι σε τμήμα της κοινωνίας. Γίνονται συνομιλητές του δημόσιου χώρου (λόγω της προσκόλλησής τους στην εξουσία) και μετατρέπονται σε θαυμάσιους, απροκάλυπτους απολογητές της άρχουσας πολιτικής τάξης. Αυτά.

Για όλα φταίει η «καθυστερημένη» ελληνική κοινωνία (θεοκρατούμενη, εθνοϋστερική κ.λπ.).

Και τι προτείνουν οι αθεόφοβοι για την ανύψωση του επιπέδου της; Μα, να υπακούει τυφλά στις κοινοτικές οδηγίες των Βρυξελλών! Διότι εκεί διάγουν βίον πεπολιτισμένο [υπέρ μειονοτήτων, κυνικών (σκυλίσιων) δικαιωμάτων κ.λπ.]. Οι δήθεν... Αλλά δεν τους γράφει κανείς πια, όση θαλπωρή κι αν τους παρέχει η εξουσία...

Λίγα τους είπε ο Περικλής. Ομολογώ: από τους πιο άδολους, πιο φτωχούς, πιο αριστερούς (στην πράξη, όχι στις ιδέες), πιο αλληλέγγυους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ας τον διώξουν. Ετσι κι αλλιώς είναι βουλευτής στα μπαρ και τις ψυχές πάντων των αγωνιούντων στην Ελλάδα (και αλλαχού).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Από-στάσεις