Έντυπη Έκδοση

Ο Κ. Π. Καβάφης του Χρίστου Τσάγκα

Ο ήλιος έλουζε, από το απέναντι κτίσμα, το δωμάτιο του Χρίστου Τσάγκα. Η γειτονιά του είχε τον θόρυβο του μεσημεριού. Τον θόρυβο ενός ήσυχου θέρους. Μόνο αυτοκίνητα κινούνταν στον δρόμο. Λίγοι βιαστικοί διαβάτες περπατούσαν νωχελικά μέσα στην κάψα. Ακόμη δεν είχαν καεί 300.000 δέντρα, δάση, ζώα, πουρνάρια. Ακόμη υπήρχε ελπίδα.

Προς στιγμήν, νόμισα πως βαδίζω σε στενό της Αλεξάνδρειας. Στενά, αστικά, της πόλης που αναπνέει με τον αέρα της θάλασσας. Η οδός Ηπείρου και οι άλλες μού φαίνονταν κτίσματα της φαντασίας μου εκεί που περπάτησε ο ποιητής.

Με σέρβιρε κρύο νερό και γλυκό από τα μέρη του. Τα μέρη του Κιθαιρώνα κι όπως έσκυψε να μου δώσει ένα φαξ, που ήρχετο από τη Μόσχα, για την αγάπη που του έχουν, του Καβάφη, εκεί, τον φαντάστηκα στις Τρωάδες, του Ευριπίδη, κατά τον Τσαρούχη, το 1977, έτος θανάτου της Κάλλας, η συμφορά ήρθε από το Παρίσι. Σαν τώρα ο μήνας. Ηταν ο Ταλθύβιος του έργου. Εκπρόσωπος των αρχηγών των νικητών Ελλήνων. Ο Τσαρούχης τον φαντάστηκε ΕΣΑτζή και τον έντυσε έτσι.

Τον φαντάστηκα και Μάττη στο έργο του Μπρεχτ, Ο Πούντηλα και ο υπηρέτης του ο Μάττη. Η σκηνοθεσία, του Μίνου Βολανάκη. Πούντηλα, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Τον θαύμασα και στο έργο του Γιώργου Σκούρτη, Οι ηθοποιοί, τρία χρόνια πριν.

Ο Χρίστος Τσάγκας μού μιλάει για την ηχογράφηση με τα 154 ποιήματα του ποιητή, που τώρα κυκλοφόρησε σε 3 δίσκους ακτίνας - CD. Η φωνή του ιερή, σοφή, όπως είναι πάνω στη σκηνή. Ο Καβάφης ο μέγας σκηνοθέτης, χωρίς μπαγκέτα, του βίου, συμπληρώνει. Διαβάζω σαν αναγνώστης τα ποιήματα. Οχι σαν ηθοποιός. Δεν υποδύομαι. Η ιστορία στα έργα του ανασαίνει. Ανασταίνει. Ο Καβάφης περιέχει στεναγμούς διαχρονικούς. Είναι ο πιο ανδρείος των ποιητών, μου λέει, καθώς κατεβαίνω τα σκαλιά να φύγω. Ολα γύρω μού φαίνονται καβαφικά. Πύρωνε θείος Αύγουστος μήνας.ΥΓ.1 :Δεν αναγράφονται χορηγοί ή κρατικοί φορείς στον φάκελο των CD. Με χρήματα από την τσέπη του αυτή η δουλειά. Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.

[Η κασετίνα με τα 3 CD των 154 ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, με τον Χρίστο Τσάγκα, υπάρχει στα βιβλιοπωλεία: Εστία, Ιανός (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Πολιτεία, Πατάκης, Οδός Πανός, Βιβλιοπόντικας (Σύρος), Πρωτοπορία (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα), Τσαμαντάκης (Πειραιάς).]

ΥΓ. 2: «Η μεγάλη Κάλλας είναι νεκρή. Οι Ελληνες τη βρήκαν ανεπαρκή και μικρή και την εξόρισαν. Κι αυτή πήγε στο εξωτερικό και έγινε η Κάλλας. Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της».

Δήλωση του Γιάννη Τσαρούχη το βράδυ, 16 Σεπτεμβρίου του 1977, στους θεατές των Τρωάδων, του Ευριπίδη, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικά του ίδιου, στο αυτοσχέδιο θέατρο της οδού Καπλανών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Σάββατο