Έντυπη Έκδοση

Ημέρες μέλιτος...

Μιλώντας για τον διαχειριστικό «μικρόκοσμο» -που όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για χώρα προβληματική, όπως η Ελλάδα- το πρώτο δείγμα γραφής, το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι κακό: αυτονόητες επιλογές (έμπιστοι, πεπειραμένοι), ευεξήγητες ισορροπίες (Πάγκαλος: για να αποφύγει τις δηκτικές δηλώσεις του, αν τον άφηνε εκτός νυμφώνος) και τολμηρές κινήσεις σε επίπεδο αναδιάρθρωσης αλλά και νέων προσώπων (Μπιρμπίλη)...

Δεν έλειψαν, βέβαια, οι ανορθογραφίες: η κυρία Διαμαντοπούλου, ο άνθρωπος που είχε προτείνει να γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους η αγγλική, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας!... Ενας κατ' εξοχήν άνθρωπος της οικολογίας -τουλάχιστον έτσι φιλοτεχνούσε το πορτρέτο του η Ιπποκράτους-, ο κ. Κουβέλης, δεν πήγε στον φυσικό του χώρο, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών... Ενας πολεοδόμος (Βούγιας) εμφυτεύθηκε στο παλιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης... Δύο λαϊκιστές επιπέδου (Ρόβλιας, Καρχιμάκης) ανταμείφθηκαν με υφυπουργεία... Και βέβαια: η κυρία Μπατζελή, κλασικός εκπρόσωπος ενός φλύαρου τίποτε, έγινε υπουργός Γεωργίας... Τέλος, αγνοήθηκε η κυρία Δαμανάκη, η οποία είχε άριστη γνώση των θεμάτων που αφορούν στον Πολιτισμό ***CUT: Κλεισμένοι αναπόφευκτα στο εκλογικό μας υπόγειο, αγνοήσαμε επί μακρόν τον έξω κόσμο, ο οποίος... επιμένει να κινείται: η Ιρλανδία, εγκλωβισμένη σε εκβιαστικές συμπληγάδες, οδηγήθηκε στο «ναι»... Ο Ομπάμα ηττήθηκε από τους Βραζιλιάνους στο θέμα των Ολυμπιακών, με τους αρχαγέτες της ΔΟΕ να στρέφουν την πλάτη τους στους ιδιώτες του Σικάγου και να προτιμούν τον «κρατισμό» τού Λούλα... Και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που απαγκιστρώνουν τις συναλλαγές με το δολλάριο, προτείνοντας ένα «καλάθι νομισμάτων» με την αρωγή της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Γαλλίας (... Αυτό σημαίνει πόλεμος, υποβολέα!) *** Για τον ερειπιώνα της Ν.Δ. δεν χρειάζονται πολλά. Τα λένε μόνοι τους. Απλώς, μιλάνε με... κάποια καθυστέρηση. Πάντως, όσοι υποστηρίζουν ότι η θριαμβική επικράτηση είναι έργο Παπανδρέου, θα βρουν αντίθετους τους αριθμούς: η Ν.Δ. έχασε 700.000 ψήφους σε σύγκριση με το 2007, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις 280.000 ψήφους! Και σε σύγκριση με τις εκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ πήρε τις ίδιες ψήφους! Οπερ έδει δείξαι, υποβολέα...

Εκ των Εσω

* ΣΤΙΓΜΑ (1)... «Την πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις αγορές»...

Ο Α.Γ. Χριστοδουλάκης στο «Βήμα»:

- «Τον τόνο έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι με δηλώσεις τους δεν κρύβουν ότι η ανάδειξη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης τους χαροποιεί ιδιαίτερα, επειδή χωρίς πολιτικούς κραδασμούς και παλινδρομήσεις θα μπορεί να δρομολογήσει την αναθέρμανση της αγοράς και την ενίσχυση του επιχειρείν σε μια στιγμή σημαντικής οικονομικής κρίσης στη χώρα, την οποία παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία».

* Ο Νίκος Μπογιόπουλος («Ριζοσπάστης»), για το ίδιο θέμα:

- «Ακόμα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κι όταν πια οριστικοποιήθηκε η εκλογική τους επικράτηση, απέφυγαν να πανηγυρίσουν με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο, προσπάθησαν να τηρήσουν τα προσχήματα.

Δήλωση, όπως αυτή που διαβάσατε (σ.σ. παρατίθεται εισαγωγικώς) δεν έκανε ούτε καν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ούτε κι αυτός ο ίδιος ο Παπανδρέου.

Κι όμως, κάποιοι, από την Κυριακή το βράδυ, δεν μπορούν να κρυφτούν με τίποτα. Ενας από αυτούς είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος. Σε αυτόν ανήκει η δήλωση περί "νέας αφετηρίας", "νέου ξεκινήματος", "ισχυρής διακυβέρνησης" και "πραγματικής εθνικής αλλαγής", που συνιστά -κατά τους βιομήχανους- η νίκη του ΠΑΣΟΚ! Ούτε 24 ώρες, δηλαδή, από την άνοδο του κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, και οι "μη προνομιούχοι" ψηφοφόροι του, οι βιομήχανοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους!».

* ΣΤΙΓΜΑ (3)... Από τα κορυφαία στελέχη της Audi και η δρ Ευστρατία Ζαφειρίου, μηχανολόγος μηχανικός, ανέλαβε υπεύθυνη στρατηγιικής ανάπτυξης της εταιρείας στην Κίνα...

Η Ζώγια Κουταλιανού στην «Καθημερινή»:

- «"Η ελληνική μας προέλευση και ταυτότητα είναι προσόν στο εξωτερικό. Καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε ιδανικές συνθήκες στη χώρα μας, όσο αντίξοες κι αν είναι οι καταστάσεις έξω, μας τρέφουν"», είπε στην "Κ"».

- «Δεν επενδύει η Ελλάδα στο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Ετσι όλοι θέλουν να μπουν στο Δημόσιο. Λείπει το εύφορο έδαφος για ν' ανθήσουν οι Ελληνες επιστήμονες».

Οι τίτλοι

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Παραιτήθηκε και ο Γ. Σουφλιάς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Αποχωρούν της πολιτικής Σουφλιάς και Αλογοσκούφης.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Ετοιμα τα λαμόγια για νέες αρπαχτές.

ΕΘΝΟΣ

10 βήματα για αλλαγή πορείας.

ΕΛ. ΩΡΑ

Εφυγε ο Σουλφιάς πριν τον... σουφλίσουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«Βόμβες» Μιχαλολιάκου για το βατερλώ της Ν.Δ.

ESPRESSO

Γιατί έπιασαν τον γιο της Μοιραράκη.

ΕΣΤΙΑ

Η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία - Τα κριτήρια επιλογής της νέας ηγεσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Ωρα να φύγει και ο Παυλόπουλος - Μετά την παραίτηση Σουφλιά.

Η ΝΙΚΗ

Φθηνότερο χρήμα για όλους.

Η ΧΩΡΑ

Η σειρά της κυρίας.

Ο ΛΟΓΟΣ

Μικρότερο σχήμα και ονόματα-έκπληξη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πιο έμπειροι, ατσαλωμένοι για την οργάνωση της εργατικής λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Εφυγε και ο 2ος - Συγκροτούν στρατούς οι υποψήφιοι διάδοχοι.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Οι παροτρύνσεις του Μακιαβέλι

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ Από τα «ΝΕΑ»

«Ζούμε μέσα στο ψέμα σχεδόν ευχαρίστως. Πηγαίνουμε γυρεύοντας γι' αυτό. Το αναζητούμε μέσα σε ένα μυθιστόρημα, αλλά δυσκολευόμαστε να το διακρίνουμε στην πραγματική ζωή. Απίστευτα ψέματα προφέρονται στις εκλογές, κατά παραγγελία μάλιστα των ψηφοφόρων.

Απελπισμένοι, σαν να ζητούν μονάχοι τους να τους τάξουν ψέματα, για να μπορούν τουλάχιστον να ονειρεύονται. Γι' αυτό ο Μακιαβέλι παρότρυνε τον ηγεμόνα του να είναι μαζί υποκριτής και κρυψίνους: "Γιατί τόσο είναι οι άνθρωποι απλοϊκοί και τόσο σκύβουν το κεφάλι στην ανάγκη, που εκείνος που είναι απατεώνας θα ξέρει πάντα ποιος είναι του χεριού του για να τον εξαπατήσει". Η κενότητα της γλώσσας είναι το χάρισμα των δημαγωγών. Εξάπτουν τα πάθη και στρεβλώνουν την πραγματικότητα με κατασκευασμένες φράσεις. "Το πλήθος δεν χρειάζεται να ξέρει", έλεγε ο Μουσολίνι. "Πρέπει να πιστεύει. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε να πιστέψει πως ακόμη και τα βουνά μπορούν να μετακινηθούν, τότε θα αποδεχτεί αυτή την αυταπάτη. Ετσι γίνεται μια αυταπάτη πραγματικότητα". Πάντα, έλεγε, ο λόγος πρέπει να είναι εκρηκτικός. Ετσι η πίστη θριαμβεύει πάνω στη γνώση. Και το συναίσθημα νικάει τη σκέψη. Οσο πιο αγράμματη είναι μια κοινωνία τόσο περισσότερη εξουσία αποκτούν αυτοί που μιλούν σαν δημαγωγοί και τόσο περισσότερες εικόνες και μουσικές αντικαθιστούν τον λόγο και τη σκέψη.

Τα δηλητήρια όμως δεν παύουν να είναι επικίνδυνα όχι μονάχα γι' αυτούς που τα παίρνουν, αλλά και για εκείνους που τα δίνουν. Τα αφελή συνθήματα που συνήθως πετούν οι δημαγωγοί στις συγκεντρώσεις τους, το πλήθος τα πιάνει στον αέρα. Κι όσο πιο απλοϊκά και εκρηκτικά είναι αυτά τόσο πιο απλοϊκά και εκρηκτικά μπορούν να εκφράσουν την οργή και την απόγνωση του πλήθους, όταν αργότερα καταλάβει την απάτη. Γι' αυτό, στα χρόνια που ζούμε, όπως λέει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Κρις Χέτζες, οι χειριστές των δημαγωγικών δηλητηρίων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί: όσο χειροτερεύει η οικονομία τόσο θα χειροτερεύουν οι παρενέργειες από αυτά τα δηλητήρια στο οργισμένο πλήθος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων