Έντυπη Έκδοση

Γυναικεία υπόθεση...

Μια καταξιωμένη και μια νέα ζωγράφος παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκθέσεις που εγκαινιάζονται, σήμερα, στην πρωτεύουσα.

* «Τετελεσμένος μέλλων» της ζωγράφου Ηώς Αγγελή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, τηλ.: 210-7213938).

Στην καινούργια της δουλειά ερευνά τη συνείδηση ενός προκαθορισμένου μέλλοντος. Μορφές γυναικών στην άκρη της πόλης συνομιλούν σιωπηλά με την αλληγορία της ιστορίας τους. Η γνώση αυτού που θα έρθει αδρανοποιεί τον χρόνο και παγώνει τις επιθυμίες. Η μελαγχολία του νεορομαντισμού συνυπάρχει με την αμηχανία και τη μοναξιά του ανθρώπου. Ο τόπος μεταμορφώνεται από ψυχρά αστικός σε τρυφερά οικείος με τη συμμετοχή του έφηβου χρόνου. Διάρκεια μέχρι 28 Νοεμβρίου.

* «Αυτοτοπογραφίες» της ζωγράφου Κριστέλ Μακρή, στις 7.30 μ.μ., στον πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ.: 210-3621601).

Το προσωπικό και εκφραστικό στιλ της είναι σταθερά επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική και ειδικότερα από τον κονστρουκτιβισμό και τον σουπρεματισμό, καλλιτεχνικά ρεύματα που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, όπου δεσπόζει η κυριαρχία των βασικών χρωμάτων σε λευκό φόντο.

Η μια ενότητα των έργων της είναι αμιγώς ελληνοκεντρική και έχει θέμα τα βότσαλα και την άμμο του αρχιπελάγους.

Η άλλη εικαστική ενότητα, επίσης επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική, περιλαμβάνει συνθέσεις, όπου αλληλοδιαπλέκονται και τελικά συνυφαίνονται σε μια αρμονία υλικά του ρομαντικού χθες με ριζοσπαστικές επινοήσεις του τεχνοκρατικού σήμερα. Πρόκειται για συνθέσεις-κατασκευές, με χαρακτήρα εικονοκλαστικό, που αποτυπώνουν με κριτική διάθεση την εικόνα της σημερινής κοινωνίας.

Διάρκεια μέχρι 14 Νοεμβρίου.

Μουσική

* Ο τζαζίστας Brandford Marsalis (φωτογρ.), στις 9 μ.μ., στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 210-3213100).

* Οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου, Παναγιώτης Μάργαρης ξεκίνησαν εμφανίσεις στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου, τηλ.: 210-6461980).

* Αφιέρωμα στο ελληνικό λυρικό τραγούδι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 8.30 μ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη (Μιχαλακοπούλου 59, Χίλτον). Συμπράττουν: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Βικτώρια Μανωλίδου και οι πιανίστες Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος, Δημήτρης Γιάκας. Είσοδος ελεύθερη.

Πρεμιέρες

**«d.ΟΡΑ» από την ομάδα χορού «Αερίτες», στις 9.30 μ.μ., στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, τηλ.: 210-3463333). Η χορογραφία είναι της Πατρίτσιας Απέργη.

* «Οι νύχτες μακριά σου» σε κείμενα Μαριγώς Αλεξοπούλου και σκηνοθεσία Πέτρου Αλατζά, στις 9.15 μ.μ., στο Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, τηλ.: 210-3300879).

* «Δεν θέλω να ξέρεις» του Παύλου Βουτσίνου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαδάτου, στις 9.15 μ.μ., στο θέατρο της οδού Παραμυθίας 27 (Κεραμεικός, τηλ.: 210-3475904).

Συναντήσεις

* ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα «Από τα παιδιά του εγκλεισμού στους παράνομους της πόλης», στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10). Συμμετέχουν: Αλκη Ζέη, Δημήτρης Πλουμπίδης, Νίκος Κιάος.

* ΔΙΑΛΕΞΗ του προέδρου της Ακαδημίας Πάνου Λιγομενίδη με θέμα «Η επιστήμη της συμπεριφοράς των "εγκλειδωμένων κοινωνιών"», στις 7 μ.μ., στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

Προβολές

* Ταινίες μικρού μήκους από το φετινό Φεστιβάλ Δράμας προβάλλονται, μέχρι και αύριο, στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος και Πατησίων).

* «Ο μυστικός πράκτορας» (1936) του Αλφρεντ Χίτσκοκ προβάλλεται, στις 7 μ.μ., στην ΕΤΕΚΤΟΤ (Βαλτετσίου 25).

Εκδόσεις

* Το λεύκωμα «Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο» (εκδόσεις Τοπίο) με φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη (φωτογρ.) και κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη παρουσιάζεται, στις 6.30 μ.μ., στον «Ιανό» (Σταδίου 24).

Πρόκειται για μια μοναδική περιήγηση-περιγραφή στον μαγικό κόσμο της τέχνης 31 επαγγελμάτων που συνεχίζουν την παράδοση από γενιά σε γενιά. Παρουσιάζονται 40 επαγγελματίες τεχνίτες που εξακολουθούν να φτιάχνουν με μεράκι αντικείμενα με τα χέρια τους, αψηφώντας τις ευκολίες της τεχνολογίας. Προλογίζουν οι Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Σερέζης.

* «Ημιμάθειας εγκώμιον» (εκδόσεις Κριτική) του Γιώργου Παμπούκη παρουσιάζεται, στις 7 μ.μ., στο Ιδρυμα Θεοχαράκη (Β. Σοφίας και Μέρλιν). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Τάκη Θεοδωρόπουλο, Τάκη Καμπύλη, Κώστα Μπέη, Χαρίδημο Τσούκα, Εριφύλη Μαρωνίτη.

* «Τα πολιτικά καθεστώτα. Δημοκρατίες και απολυταρχίες: οι γρίφοι της εξουσίας» (εκδόσεις Παπαζήση) του Θανάση Διαμαντόπουλου παρουσιάζεται, στις 6.30 μ.μ., στο «Metropolis» (Πανεπιστημίου 54). Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Θεσμοί και παθολογία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και τη συμμετοχή των Ανδρέα Λοβέρδου, Αρη Σπηλιωτόπουλου, Γιώργου Σωτηρέλη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

* Ο καθηγητής Γιώργης Κοντογιώργης παρουσιάζει το βιβλίο του «12/2008. Οι νέοι, η ελευθερία και το κράτος», στις 8.30 μ.μ. στον «Ιανό» (Σταδίου 24).

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Τέχνες
Την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Αξελού στο Παρίσι
«Αποστολή στον πλανήτη Γη» από το ΚΘΒΕ
Πρόσκληση ΚΘΒΕ στους νέους
Ματαίωση συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Περιπέτεια για τον Τσάρλι ΣΙν