Ηλεκτρονική Έκδοση

SOS για το περιβάλλον της Δυτ. Αττικής

Μαζί με τους πέντε υπαλλήλους της Διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δ. Αττικής, τους «Ρομπέν του Περιβάλλοντος» όπως τους αποκαλεί, η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου, κήρυξε τον πόλεμο στα τοξικά, τα βαρέα μέταλλα και το εξασθενές χρώμιο που μολύνουν την περιοχή.


   «Οποιος δεν σέβεται το περιβάλλον θα δεινοπαθήσει και δεν θα κοιμάται ήσυχος». Ετσι αποφασιστικά  ξεκίνησε τη συζήτηση μας. Δηλώνει «σκληρή, ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη στις πιέσεις να κάνει στραβά μάτια στις περιβαλλοντικές παραβάσεις και να σβήσει τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος. "Δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος. Οταν τελειώσει η θητεία μου, θέλω τον απλό πολίτη, να τον αντιμετωπίζω με καθαρότητα» δηλώνει κοιτάζοντας μας κατάματα", λέει.
  Μας θυμίζει ότι υπό την  προεδρεία της πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και των γγ του ΥΠΕΚΑ Αρη Αλεξοπουλου, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, της Μαργαρίτας Καραβασίλη (Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος) της ίδιας και του βουλευτής της Β΄Αθηνών Λάμπρου Μίχου εκπονήθηκε Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Δυτ. Αττική που εστιάζεται στους ακόλουθους άξονες:
   * Εντοπισμός ρυπασμένων εδαφών και πηγαδιών
   * Εντοπισμός απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων (τοξικά, εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, κλπ)
   * Συλλογή και μεταφορά σε χώρους ασφαλούς διάθεσης απομάκρυνσης μπαζών. Για όλες αυτές τις δράσεις έχουν υπολογιστεί και τα κόστη μέσω "Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ).
   -Για τον αναγνώστη που δεν ξέρει την περιοχή θέλετε να μας κάνετε μια περιγραφή των πληγών της;
     «Εδώ στη  Δ. Αττική, λειτουργεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ του λεκανοπεδίου, που δέχεται καθημερινά χιλιάδες τόνους σκουπιδιών. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε τα διάφορα κυκλώματα στη χωματερή. Εχουν σημειωθεί από τραυματισμοί έως και θάνατοι ρακοσυλλεκτών, που συμπλέκονται με τους εργαζόμενους, διότι δεν διστάζουν να καταστρέφουν στον μηχανολογικό εξοπλισμό του ΕΣΔΚΝΑ. Στην πλειονότητα τους είναι τσιγγάνοι που διαβιούν στο Δήμο Ασπροπύργου κάτω από δυσμενείς συνθήκες(οι περισσότεροι από αυτούς είναι αλλοδαποί και μετανάστες).
   Η συνύπαρξη όλων αυτών των διαφορετικών ανθρώπων προκαλεί αντεγκλήσεις και συγκρούσεις και διεκδικήσεις για τον χώρο νομής τους στης χωματερή».
   -Και πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα.
   Εκπέμπω SOS για το περιβάλλον. Κήρυξα πολυμέτωπη εκστρατεία προς τα υπουργεία. Παράλληλα ζήτησα την βοήθεια του υπουργού προστασίας του Πολίτη Χρ .Παπουτσή για την κατάσταση σχετικά με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, αλλά και την κατάσταση στη βιομηχανική ζώνη, του Θριάσιου, στην καρδιά του βιομηχανικού κλάδου της χώρας - (όπου εδρεύουν τα ΕΛ.ΠΕ, η Χαλυβουργία, η Χαλυβουργική, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα λατομεία και εκατοντάδες, χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές μονάδες, αλλά και εργαστήρια)- εδώ ασυνείδητοι εναποθέτουν επικίνδυνα απόβλητα είτε σε βαρέλια είτε χύδην στο έδαφος στον Ασπροπυργου(μέσα στις κατοικημένες περιοχές) στην Ελευσίνα, στα Ανω Λιόσια, στα Μέγαρα. Εχουμε εντοπίσει ακόμα και εξασθενές χρώμιο.
   "Τα δάση έχουν γεμίσει μπάζα οικοδομών, λάστιχα, μεταλλικά ή πλαστικά βαρέλια, ξύλα, γυαλιά και τα έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές. Επίσης του ζήτησα ως αρμόδιος υπουργός να απορρίψει τον Ειδικό Κανονισμό Λιμένα, που προωθεί το λιμεναρχείο Ελευσίνας για τον κόλπο της Πάχης Μεγάρων.
    Του σημειώνω πως εδώ και ένα χρόνο με την απομάκρυνση των δεξαμενόπλοιων ο Κόλπος έχει καθαρίσει και ο σχεδιασμός οποιοδήποτε αγκυροβολίου στη περιοχή ενέχει κινδύνους επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση ρύπανσης του.
  Του ζητώ ενίσχυση των οικείων αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό και μέσα, καθώς και την καλύτερη αστυνόμευση του ΧΥΤΑ Φυλής.
   Παράλληλα ζητώ από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τον Δήμο Ασπροπύργου μεγαλύτερη αστυνόμευση στους οικισμούς που δημιούργησαν πλανόδιοι τσιγγάνοι στο Σοφό, στη Νέα Ζωή και στα Νεόκτιστα, που αποτελούν πληγή για την περιοχή.
   Τέλος, ζητώ από τους Γενικούς Γραμματείς και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος  να σκύψουν στην περιοχή της Δ. Αττικής να εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατό το "Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Δ. Αττική και να μη κρύβουν τα προβλήματα της κάτω από το χαλί».   

                 ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ     

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία