Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Πράσινες θέσεις εργασίας» και «κουλτούρα κατά της διαφθοράς»

Κολοκοτρώνη 31. Σχεδόν απέναντι από το κτίριο όπου στεγαζόταν η «Ελευθεροτυπία» κατοικοεδρεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε ένα παλιό δίπατο. Ανεβήκαμε την ξύλινη σκάλα, φορτωμένη από έντυπα και μπροσούρες του κόμματος. Σε μερικά σημεία έτριζε, αλλά έδειχνε σταθερή. Μας υποδέχθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εξαμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας και τρίτος υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Μας έφτιαξε έναν καφέ, έστησε τον ανεμιστήρα για δροσιά και αρχίσαμε να τα λέμε.

«Προεκλογικά δεν μπαίνει θέμα συνεργασίας, οι όποιες συζητήσεις αφορούν το μετεκλογικό τοπίο» αναφέρει ο Ν. Χρυσόγελος, όταν ερωτάται για την αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων-Πράσινων «Προεκλογικά δεν μπαίνει θέμα συνεργασίας, οι όποιες συζητήσεις αφορούν το μετεκλογικό τοπίο» αναφέρει ο Ν. Χρυσόγελος, όταν ερωτάται για την αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων-Πράσινων Αν γίνουν εκλογές είστε έτοιμοι για άλλη μια αναμέτρηση; Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα σας ακολουθήσει;

«Ναι, γιατί έχουμε προτάσεις και απόψεις για τις πολιτικές αλλαγές που επιδιώκουμε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα».

Ισχύει η αυτόνομη κάθοδός σας;

«Προεκλογικά δεν μπαίνει θέμα συνεργασίας, κατεβαίνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι. Οι όποιες συζητήσεις αφορούν το μετεκλογικό τοπίο».

«Προετοιμαζόμαστε»

Δεν ανησυχείτε;

«Προετοιμαζόμαστε για να μπούμε στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία για αλλαγές στον τρόπο που ασκούνται οι πολιτικές, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής και ότι χωρίς τη δική μας παρουσία δεν προχωράνε».

Διαθέτετε κάποιο μαγικό ραβδί, να υποθέσω...

«Δεν έχουμε ούτε μαγικό ραβδί ούτε και μαγικές λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει απουσία οποιουδήποτε πολιτικού σχεδίου από την κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε μια οπτική με την οποία έστω θα διαφωνούσαμε. Για παράδειγμα, μιλάνε για πράσινες μεταφορές, μετά για... πράσινους φόρους και εννοούν την αυτοκίνηση και τους αυτοκινητόδρομους».

Σας ακούω να λέτε για την πάταξη της διαφθοράς. Ποια θα είναι η παρέμβασή σας;

«Ολο αυτό το πελατειακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες έχει διαλύσει τις δομές του κράτους και της διοίκησης. Εμείς θέλουμε να μπει ένα τέλος σ' αυτή την ιστορία».

Ας θεωρήσουμε ότι έρχονται έτσι τα πράγματα και συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας... Τι προτεραιότητες θα θέτατε; Θα ζητούσατε κάποιο υπουργείο;

«Πρέπει να περάσουμε από την αντίληψη περί νομής της εξουσίας, σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και μάλιστα συμμετοχικής. Ενα κόμμα από μόνο του δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να έχει την υπεροψία επειδή πήρε 40% ότι μπορεί να αλλάξει όλη τη διοίκηση, να βάλει δικούς του ανθρώπους, να νέμεται την εξουσία προς όφελος των κομματικών στελεχών. Αυτό είναι η πηγή της κακοδαιμονίας στην Ελλάδα. Πριν ήταν το ΠΑΣΟΚ, τώρα η Ν.Δ., που αντιλαμβάνονται τη διοίκηση σαν ένα πεδίο που μπορούν να λεηλατήσουν».

Στο διά ταύτα...

«Θα πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Θα επιδιώξουμε με τις υγιείς δυνάμεις σε όλα τα κόμματα να αναπτύξουμε ένα υγιές μέτωπο πολιτικής. Το σκάνδαλο Siemens ξέρουμε ότι είναι και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Είναι καιρός να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής της διαφθοράς».

«Από το Ιντερνετ»

Ακούγεται όμορφο αλλά...

«Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Εμείς λέμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση πάνω από 500 ευρώ να είναι δημόσια προσβάσιμη από το Internet. Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία γι' αυτό. Πάνω από αυτό το όριο να είναι όλα ονομαστικά».

Να προχωρήσουμε στο ίδιο σενάριο, ότι συμμετέχετε στην κυβέρνηση· ποια μέτρα θα παίρνατε για να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα, να μειωθεί η ανεργία;

«Εχουμε πει ότι στόχος μας είναι η δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασίας...».

Κάτι πιο άμεσο... Μοιάζει με ευχή...

«Δεν είναι ευχή».

Πού θα βρίσκατε χρήματα. Είπατε προηγουμένως για λεηλασία.

«Το κράτος σήμερα κάνει μια φορολογική πολιτική κυρίως εισπρακτική. Εισπράττει χρήματα που χάνονται στη μαύρη τρύπα της οικονομίας. Δεν έχει κανένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό στόχο».

Εσείς από πού θα αντλούσατε πόρους, επιμένω...

«Εχω πολλά να σας πω. Η ΔΕΗ για παράδειγμα πληρώνει 600 εκατομμύρια ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και εισαγωγή πυρηνικού ρεύματος. Συν 300 εκατομμύρια που θα δοθούν για επιδόματα θέρμανσης. Εμείς λέμε ένα δισ., συν διάφορους ευρωπαϊκούς πόρους, συν εθνικούς πόρους, θα μπορούσαν να πάνε στα πιο φτωχά νοικοκυριά με τη μορφή μιας ενίσχυσης απευθείας. Αυτό συμβαίνει στην Ε.Ε.».

«Πράσινο Νιου Ντιλ»

Στα λόγια μοιάζει εύκολο...

«Εμείς μιλάμε συγκεκριμένα. Είπαμε από το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δισ. ένα σημαντικό ποσό να πάει σε επενδύσεις στην κατεύθυνση του πράσινου Νιου Ντιλ, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οικονομικών δραστηριοτήτων. Εκεί είναι το ζήτημα. Μη δώσεις επίδομα. Δώσε εργασία. Λένε για κρίση στην οικοδομή. Δεν μπορείς να περιμένεις να ανακάμψει η οικοδομή για να ξαναχτίσεις την υπόλοιπη χώρα. Μπορείς όμως να αναδιοργανώσεις τις πόλεις σε οικολογική κατεύθυνση, αυτό που λέμε οικολογικές γειτονιές, τα κτίρια να γίνουν ενεργειακά με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Ετσι θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας μέσα στην πόλη, που χρειάζονται επαγγέλματα. Εδώ ανάπτυξη εννοούν την εισαγωγή περισσότερων αυτοκινήτων, την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας και την αύξηση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Εχουμε άποψη για όλους τους τομείς...».

Για τη γεωργία μας;

«Πρέπει να παράγεις συγκεκριμένα πράγματα και να δεσμεύεσαι από ορισμένους κανόνες. Ο αγρότης-παραγωγός θα πρέπει να είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας με πράσινη αντίληψη. Τα προϊόντα του θα είναι ποιοτικά, βιολογικά, οικολογικά και το αποτέλεσμα της δουλειά του θα συνδέεται με άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός».

Αυτά θέλουν χρήματα.

«Μα υπάρχουν. Η ΚΑΠ σήμερα χρηματοδοτεί, αν δεν κάνω λάθος, με 67% τα αγροπεριβαλλοντικά σχέδια. Το Ταμείο Συνοχής θα δίνει χρήματα για παρόμοιες δραστηριότητες μέσα στην πόλη».

Γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση, δεν ξέρουν ή είναι γενικώς αδιάφοροι;

«Γιατί δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να στραφούμε προς τα εκεί. Τα 500 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες μας πάντως δεν δόθηκαν για να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη γεωργία. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον τουρισμό: χρειάζεται μια γενναία στροφή προς ένα άλλο μοντέλο. Να συνδεθεί με τα χωριά, τα τοπικά προϊόντα, τα φυσικά αξιοθέατα, τους παραγωγούς. Οπως αναπτύσσεται στην Ελλάδα ο τουρισμός δίνει εύκολο χρήμα σε κάποιες ομάδες, κάνει ασύμφορη τη γεωργική παραγωγή και άλλες οικονομικές δραστηριότητες και πνίγει την ολοκληρωμένη οικονομία σε μια περιοχή. Αυτό αν καταρρεύσει, δεν έρθουν τουρίστες, καταρρέει όλη η τοπική κοινωνία. Τι θέλουμε, πλούσιους τουρίστες που να μένουν σε ένα ξενοδοχείο και να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα;».

Οι μετανάστες

Τη χώρα μας επισκέπτονται και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν για διαφορετικούς λόγους τις χώρες καταγωγής τους. Μιλώ για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους, που αναζητούν ένα καταφύγιο, μια θέση στον ήλιο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

«Οι Ελληνες εξαιτίας της χούντας αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρα το πρώτο είναι να έχεις μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που να δίνει λύσεις, και το δεύτερο να έχει μια ελληνική πολιτική, που να ξέρει ποιο είναι το πρόβλημα. Δηλαδή δεν ξέρουμε αν έχουμε δύο εκατομμύρια ή αν έχουμε λιγότερα από ένα εκατομμύριο. Είναι διαφορετικό να γίνει διαχείριση 100.000 ατόμων από τα δύο εκατομμύρια. Εδώ πιστεύω ότι γίνεται πολιτική σπέκουλα από ακραίους για να δημιουργηθεί μια φοβική πολιτική...».

Θα χρησιμοποιήσω τον όρο λαθρομετανάστευση για να χαρακτηρίσω αυτό που συμβαίνει με τους Τούρκους δουλέμπορους, που ενίοτε συνεργάζονται και με δικούς μας. Πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη εισροή είναι από την Αλβανία και από την Τουρκία, αλλά η Τουρκία είναι διέλευση. Εκτιμώ πάντως ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Ενα θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει κατανομή. Υπάρχουν άνθρωποι που 'χουν το δικαίωμα του πολιτικού πρόσφυγα. Οταν δεν τους δίνεις το δικαίωμα να 'χουν καθεστώς πρόσφυγα και να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, τότε μαζεύεις εδώ ανθρώπους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καμία πολιτική. Επίσης, πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολλή μαύρη εργασία, και αυτό σημαίνει απώλεια εισοδημάτων. Το θέμα είναι τεράστιο και δεν κλείνει σε δύο γραμμές. Και φυσικά πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδας αυτό που συμβαίνει...». *

**Η «ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΝΝΑ» ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΔΕΙΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικολόγοι Πράσινοι