Πολιτικά παρασκήνια


Τι δεν καταλαβαίνουν;

Τις τελευταίες μέρες η ρητορική του ΠΑΣΟΚ έχει επανέλθει στη φάση που ήταν όταν τα ηνία του κόμματος είχε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, εκ των στενότερων συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν χάνει ευκαιρία να στοχοποιεί τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγορεί ότι «εκτροχίασε τη χώρα και την πήγε κυριολεκτικά στα βράχια», λέγοντας για την περίοδο 2004-2009 ότι «έφερε τα περισσότερα δεινά». Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι αυτά ανασύρονται από το ντουλάπι και διατυπώνονται την ώρα που ο Παπανδρέου δίνει το «παρών» ενόψει της 3ης του Σεπτέμβρη και κάνει επίδειξη δύναμης αμφισβητώντας την ηγεσία Βενιζέλου; Η απάντηση δίνεται από τον ίδιο τον Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος δικαιολογεί το «λεφτά υπάρχουν» και αρκείται να πει για την περίοδο 2009-2011 ότι «δυστυχώς μπήκαμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε μια κρίση και όλοι μάς πετροβολούσαν» και επέρριψε για εκείνη την περίοδο σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «αντιμνημονιακή τρέλα». Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ένα: Ακόμα στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλάβει ή τουλάχιστον κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί από το 44% πέσανε στο 8% και στις τελευταίες εκλογές δεν κατέβηκαν καν ως ΠΑΣΟΚ...


Ονόματα στον αέρα

Το τι έχει να γίνει με ονοματολογία και προτάσεις για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους μήνες που απομένουν δεν λέγεται. Ηταν να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τη συζήτηση για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πάντως βάζοντας τη Μαρία Ρεπούση υπεύθυνη της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για το αντιρατσιστικό είναι σαν να μη θέλει τις ψήφους εκ δεξιών (εάν είναι υποψήφιος, που δεν το απέκλεισε ποτέ).

Πολύ περισσότερο, εντός και εκτός των κομματικών τειχών της Ν.Δ. βουλευτές επιμένουν να αναρωτιούνται γιατί όχι ένας κεντροδεξιός υποψήφιος. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε χθες μέσω των Παραπολιτικών FM τον Γιώργο Σουφλιά ή τον Σταύρο Δήμα, «πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης ευρύτερα, πέραν και του χώρου της Ν.Δ., χαίρουν υπερκομματικής εκτίμησης» όπως υποστήριξε. Οχι σοβαρά, φανταζόμαστε. Γιατί ο μεν κ. Δήμας δεν έχει και καμία απήχηση ή ρόλο σήμερα στη Ν.Δ., ενώ με υποψήφιο Σουφλιά θα έψαχναν και τις ψήφους της ίδιας της Ν.Δ. Αλλά κουβέντα να γίνεται και θα γίνεται μέχρι τέλους.


Τροπολογίες

Στην επανακατάθεση τεσσάρων τροπολογιών, τις οποίες θεωρεί καίριες, προχώρησε η ΔΗΜΑΡ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σχετικά με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, κατέθεσε τροπολογία για την οποία επισημαίνει ότι αποτελεί και τυπική υποχρέωση της πολιτείας, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Ακόμα, για τη ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.τλ., ώστε να εισρέουν άμεσα στα Ταμεία τα «παγωμένα» στις τράπεζες ποσά. Αλλη μία φορά προτείνει να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης, καλώντας την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να τροποποιήσει τον νόμο. Κατατέθηκε, επίσης, πρόταση για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς η εφαρμογή του νόμου έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες συλλήψεις, χωρίς, όμως, όπως επισημαίνει, να έχουν δόλο, αφού υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.


Χωρίς... κούκο

Ποδαρικό με μία αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα έκανε στη δικομματική ο Σεπτέμβριος, καθώς χθες το πρωί ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ερωτήματα περί αντιπαράθεσης με τον πολιτικό του προϊστάμενο Ανδρέα Λοβέρδο για τις αρμοδιότητές του και ενόχλησης λόγω του διορισμού του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της προανακριτικής για το Βατοπέδι Δημήτρη Τσιρώνη στη θέση του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο καραμανλικό στρατόπεδο.

Ο κ. Κουκοδήμος διέψευσε τα σενάρια αυτά και επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, οι οποίοι κατά ορισμένες πληροφορίες φέρονται να σχετίζονται με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις του στην Πιερία.

Η παραίτηση Κουκοδήμου πάντως δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου, καθώς ο απερχόμενος πλέον υφυπουργός Παιδείας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Η αντικατάστασή του αναμένεται άμεσα, με διάδοχο από το χώρο της Ν.Δ.


Το συνέδριο

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, 18 έως 21, θα πραγματοποιηθεί το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Τα θέματα αφορούν στον απολογισμό δράσης του Κεντρικού Συμβουλίου από το 10ο έως το 11ο συνέδριο, τα νέα καθήκοντα της ΚΝΕ έως το επόμενο, καθώς και την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. ΠΑΣ


Αυλαία για το ΠΑΣΟΚ

Ηταν, όντως, πρωτοφανείς οι σκηνές στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ, με τους παπανδρεϊκούς να αποδοκιμάζουν μαινόμενοι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πέραν κάθε πλάκας που μπορεί να επιχειρήσει κανείς για αυτή την κατάντια που παρακολουθήσαμε στις οθόνες.

Οι χθεσινές εικόνες πιστοποιούν περίτρανα και με δραματικό βέβαια, τρόπο, τη διαπίστωση που πολλοί από το χώρο του άλλοτε κραταιού κόμματος έχουν κάνει. Οτι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν υφίσταται πια. Τελείωσε οριστικά και δεν πρόκειται ποτέ να ξαναβγεί από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


Δεν ενδιαφέρεται

Κάθε φορά που ανακυκλώνονται τα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρ' όλο που ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια πως δεν ενδιαφέρεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, στην Παναγή Κυριακού μάλλον δυσφορούν έντονα.

Και σπεύδουν να διαψεύσουν προληπτικά. «Τυράκια» με υποσχέσεις για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αλλαγή του τρόπου εκλογής του, με το άνοιγμα της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είχε παραπεμφθεί για το φθινόπωρο, μάλλον δεν τον δελεάζουν.

Για όποιον δεν κατάλαβε πως ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται, ο Νικήτας Κακλαμάνης έσπευσε, χθες, να δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός τον εξουσιοδότησε, εάν ξαναρωτηθεί, να δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται ούτε καν σαν σενάριο. Ο κ. Αντώναρος έσπευσε να τουιτάρει στη συνέχεια: «Κι όμως, κάποιοι επιμένουν σε ψιθύρους. Αναρωτιέμαι τι και κυρίως ΠΟΙΟΥΣ εξυπηρετούν αυτοί οι ανυπόστατοι ψίθυροι και διαδόσεις...».


Εκλογές με εντολή Σαμαρά

Με «εντολή Σαμαρά» βλέπει ο Δημήτρης Παπαδημούλης να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο, υιοθετώντας μια ερμηνεία που γίνεται όχι μόνον στην Αριστερά αλλά και σε κύκλους της παραδοσιακής συντηρητικής παράταξης.

Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία και όπως την εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν έχει με τίποτα τους «180», ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της, επομένως πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Σαμαράς και Βενιζέλος θα προτιμήσουν μια μεγάλη ήττα, από μια τεράστια συντριβή. Διότι για τον κ. Σαμαρά το διακύβευμα δεν είναι μόνο η πρωθυπουργία, που θα τη χάσει, αλλά και η ηγεσία της Ν.Δ. Το δε σενάριο της "αριστερής παρένθεσης" είναι ένα ισχυρό σενάριο που οι κύκλοι του κατεστημένου "δουλεύουν" εδώ και καιρό», είπε ο κ. Παπαδημούλης περιγράφοντας ένα αρκετά λογικό σενάριο που σύντομα μπορεί να αποδειχθεί πραγματικό. Σ. Κ.


Δεν θέλει

Επιθυμείτε κάποιο υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση; ρωτάει τον Σταύρο Θεοδωράκη ο δημοσιογράφος του γερμανικού «Der Spiegel».

Και ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντά: «Δεν μ' ενδιαφέρει να γίνω υπουργός. Εχω για χρόνια υπάρξει παρουσιαστής της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της χώρας. Ηθελα πάντα κάτι να κάνω για την Ελλάδα, αλλά ποτέ να γίνω πολιτικός».

Κατ' αρχάς, λίγη μετριοφροσύνη δεν θα έβλαπτε. Κατά δεύτερον, όταν επικεφαλής κόμματος λέει ότι δεν θέλει να γίνει πολιτικός τότε τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Θυμίζει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που δήλωνε «αντιεξουσιαστής στην εξουσία» και φτάσαμε στην εξουσία της τρόικας.