Πολιτικά παρασκήνια


Δύσκολη σχέση

«Οταν κάποιοι από τη Ν.Δ. ασκούν κριτική στο ΠΑΣΟΚ επειδή φέρνει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία των κοινωνικών ομάδων, σεβόμενο τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα φάση που βρίσκεται η χώρα, καλό θα κάνουν να ρίχνουν μια ματιά πρώτα στις επικοινωνιακές πλειοδοσίες που κάνουν μέλη της Ν.Δ., και εν προκειμένω της ΟΝΝΕΔ, ή βουλευτές της Ν.Δ.» δηλώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εντάξει, καταλάβαμε.

Πάλι στην επόμενη σύσκεψη Σαμαρά και Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ θα διαρρέει ότι «είναι εξασφαλισμένη η κυβερνητική σταθερότητα και η τήρηση των προαπαιτούμενων». Θ. Λ.


Ομπρέλα

«Πολιτική ομπρέλα» και όχι κόμμα είναι η πρόταση του Γ. Πανούση για τη δημιουργία τη ΣΟΔΗΑ. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διαπιστώνει ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιεύματα οι δηλώσεις του για τη «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά».

 Και εξηγεί ότι κατά την άποψή του τα υφιστάμενα κόμματα του χώρου αυτού θα πρέπει «να μείνουν ως έχουν» και να αποφασίσουν τη δημιουργία της «πολιτικής ομπρέλας», της ΣΟΔΗΑ. Με τη σειρά της, εξηγεί, θ' αποκτήσει τα δικά της όργανα και θα συγκροτείται όχι μόνο από μέλη των κομμάτων που συμμετέχουν, αλλά και φορέων, κινημάτων και προσώπων. ΠΑΣ


Οι ένστολοι και τα Ταμεία

Χωρίς αντίκρισμα ήταν το αίτημα των ενστόλων για 6μηνη μεταβατική περίοδο για την ένταξη των επικουρικών τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σε συνάντηση που είχαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Αστυνομικών και Λιμενικών με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε ότι «πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά αποτελεί και προαπαιτούμενο στην παρούσα φάση υλοποίησης του προγράμματος».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ τούς πρότεινε να επιλέξουν αν θέλουν είτε να προχωρήσουν στη μετατροπή του κλάδου πρόνοιας του επικουρικού τους σε επαγγελματικό Ταμείο, είτε να ενταχθούν ως ειδικός λογαριασμός στα μετοχικά Ταμεία του στρατού.

Μέχρι στιγμής το μόνο που διασώζεται για τους ενστόλους είναι το εφάπαξ, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει καμία αντίρρηση με τη διατήρηση της εποπτείας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».


Στα κρυφά

Ραντεβού στα κρυφά είχαν Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου. Είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά τον ορισμό του υπουργού Αμυνας ως επιτρόπου στην Κομισιόν. Αν ο πρωθυπουργός τού ανακοίνωσε και το χαρτοφυλάκιο, δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μας.

Αλλά όπως διαβάζουμε, η Ελλάδα -λέει- διεκδικεί τη θέση του «επιτρόπου μετανάστευσης». Λεπτομέρεια, βέβαια, ότι τέτοιο χαρτοφυλάκιο δεν υπάρχει για τους κομισάριους της Ε.Ε. Αυτές τις μέρες όμως ακούσαμε και άλλα ανέκδοτα, όπως αυτό της τρόικας που δεν θα ξανάρθει στην Αθήνα.


Το αφισάκι

Και μετά το πέρας της συναυλίας αλληλεγγύης, που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» στην πλατεία Συντάγματος, το αφισάκι με το κόκκινο γάντι -που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες- εξακολουθεί να προβάλλεται μέσω του Ιντερνετ, να λειτουργεί ως σύμβολο και να προκαλεί ποικίλες εκδηλώσεις.

Κι αυτό μάλλον συμβαίνει πρώτη φορά.

Στην όμορφη αφίσα, που «μίλησε» στο ευρύ κοινό, οφείλεται κι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας που είχε η συναυλία.

Αρχικά, ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης σχεδίασε την αφίσα με το σήμα της νίκης που σχηματιζόταν από το φορεμένο γάντι. Μετά έδειξε τη γροθιά, με το κόκκινο γάντι, που κρατούσε το μικρόφωνο. Το αφισάκι πρόκειται να ταξιδέψει και να πάρει τη θέση του σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ αναπαράγεται διαρκώς στο Διαδίκτυο.


Με προοπτική

Για αύριο το μεσημέρι ορίστηκε το ραντεβού ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ για το διάλογο περί της προοπτικής συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα.

Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα συναντηθούν μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Φ.Κουβέλη και του Αλ.Τσίπρα, στις οποίες, πάντως, ήδη έχει καταγραφεί ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των παλιών συντρόφων. Επικεφαλής των δύο ομάδων θα είναι οι γραμματείς των δύο κομμάτων, ο Δημήτρης Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ.


Ενώνονται τα κομμάτια

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά 24ωρα για να ανταποδώσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης το τηλεφώνημα ενδιαφέροντος που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ανάρρωνε στο νοσοκομείο, μετά την ξαφνική περιπέτεια υγείας που πέρασε.

Αφορμή υπήρξε η αναγγελία του νέου Ελληνα επιτρόπου.

Γράφει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καρατζαφέρης: «Η επιλογή Αβραμόπουλου ως επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιο εντυπωσιακή από συστάσεως του θεσμού. Ας ελπίσουμε ότι θα αποβεί και η πιο αποτελεσματική. Το ευχόμαστε».

Αντε μετά να πείσουν οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικίας ότι δεν έχουν ανοίξει διάπλατα τα πορτοπαράθυρα, προκειμένου να γίνουν κοινό «σώμα».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της πραγματοποίησης συνεδρίου «πανστρατιάς» της δεξιάς παράταξης.

Να που σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ κολλάνε.


Θέλει γιορτή

Οχι σε μια αστυνομοκρατούμενη Θεσσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, λέει ο Γ. Μπουτάρης και θέλει όλο εκείνο το διάστημα να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή για την πόλη.

Η έκθεση είναι εμπορική και δεν πρέπει να αμαυρώνεται από κανέναν, είπε στο δημοτικό συμβούλιο, και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί με ποιον τρόπο δεν θα ταλαιπωρήσουν την πόλη. Και βεβαίως η κυβέρνηση μπορεί να «εξόρισε» την τρόικα στο Παρίσι, αλλά ούτε σκέψη μάλλον δεν περνάει για χαλάρωση αστυνομικών μέτρων όσο δεν συνοδεύεται κι από χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής. Γιατί αυτή ακριβώς είναι που προκαλεί τις αντιδράσεις.


Ποιος προσβάλλει ποιον

Εξεμάνη χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη για τον αγώνα που δίνουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομιών και για το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται και δήλωσε: «Θεωρώ προσβολή και ύβρι να ασχολούμαστε όλη μέρα με αυτό το θέμα», ενώ σε μια προσπάθεια να φέρει σε αντιπαράθεση τις καθαρίστριες με τους υπόλοιπους ανέργους συμπλήρωσε: «Θεωρώ προσβολή και ύβρι να ασχολούμαστε όλη μέρα με αυτό το θέμα, όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους»!

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα κ. Βούλτεψη, ότι υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι και αυτοί είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η μνημονιακή κυβέρνηση την οποία εκπροσωπείτε. Είναι άνεργοι γιατί απολύθηκαν από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι καθαρίστριες είναι κι αυτές απολυμένες. Μάλλον, όμως, το έχετε ξεχάσει.