Έντυπη Έκδοση

Υπέροχη ελληνική χλωρίδα

Ο Αγγλος καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης John Sibthorp (1758-1796) μαζί με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Ferdinand Bauer (1760-1828) περιηγήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα την προεπαναστατική Ελλάδα.

Φυλλοβόλος θάμνος με εξάπλωση στη Μεσόγειο Φυλλοβόλος θάμνος με εξάπλωση στη Μεσόγειο Το αποτέλεσμα ήταν η συλλογή φυτών που ο Αγγλος βοτανολόγος γνώριζε από το έργο του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη και οι εξαίρετες υδατογραφίες 966 φυτών. Το εγχείρημα συγκεντρώθηκε σε ένα δεκάτομο έργο (1806-1840) σε 25 μοναδικά αντίτυπα.

Το βιβλίο του Stephen Harris, Oxford University Herbaria Druce Curator and Lecturer, που μετέφρασε και επιμελήθηκε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Ριζοπούλου, περιγράφει τις περιπέτειες που οδήγησαν στη δημιουργία της περίφημης Flora Graeca Sibthorpiana.

Ο John Sibthorp πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 37 ετών, χωρίς να προλάβει να δει τη Flora Graeca. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, όλα τα υπάρχοντά του (η συλλογή, η βιβλιοθήκη και μεγάλη ακίνητη περιουσία του) τα κληρονόμησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπό την προϋπόθεση να δημοσιοποιηθεί η συλλογή του με τα φυτικά δείγματα από την Ανατολική Μεσόγειο με δύο εκδόσεις: 1) Flora Graeca με έγχρωμη εικονογράφηση των φυτών και 2) Prodromus Florae Graecae με τα ονόματα των φυτών χωρίς εικονογράφηση. Η πανάκριβη, έκδοση Flora Graeca (1806-1840) κυκλοφόρησε σε πολύ λίγα αντίτυπα· ένα από αυτά, της 2ης έκδοσης του 19ου αιώνα, κοσμεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Ολα τα πρωτότυπα -έγγραφα, σκίτσα, οι υδατογραφίες του Ferdinand Bauer, σημειώσεις, η φυτοθήκη και το ημερολόγιο του Sibthorp- φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Plant Sciences του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε αίθουσα με θερμοκρασία (19°C), όπου το κοινό δεν έχει πρόσβαση. Από τις υδατογραφίες του Ferdinand Bauer, φιλοτεχνήθηκαν χαλκόγραφες, επιχρωματισμένες γκραβούρες των φυτών που αποτελούν την έκδοση που παρουσιάζει ο «Δίαυλος», τηλ. 210-3631169. *

Ιστορία του Αργους

Με τον διττό στόχο να διαλευκάνει τον τρόπο και τις συνθήκες συγγραφής της «Ιστορίας του Αργους» και να ρίξει φως στη ζωή, την προσωπικότητα και το συνολικό έργο του φιλολόγου Ιωάννη Κ. Κοφινιώτη, ο δικηγόρος και ιστορικός Βασίλης Δωροβίνης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις «Εκ προοιμίου», τηλ.: 2751020419.

Τίτλος του: «Ο Ιωάννης Κ. Κοφινιώτης και η ιστορία του Αργους, Αργείοι λόγιοι και ιστορική μνήμη». Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναλύεται το ιστορικό της γραφής της Ιστορίας του Αργους από τον Κοφινιώτη, ενώ στο τέλος παρατίθεται παράρτημα με κείμενα προδρομικά της «Ιστορίας», εργογραφία του Κοφινιώτη και τις θέσεις του για το «γλωσσικό ζήτημα» της εποχής. Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί μια σύντομη μελέτη για λογίους του Αργους που, από το τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ασχολήθηκαν με την ιστορία του Αργους, άλλοι ως ιστορικοί και άλλοι ως ιστοριοδίφες.

Για τον Αρμένη

* Μεθαύριο, ώρα 7.00 μ.μ., η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, Κλεισθένους 15, τηλ. 210-3243822, τιμά τον ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Αρμένη.

Για τον Ηπειρώτη δημιουργό -κατάγεται από την Κληματιά Ιωαννίνων- μιλούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, με θέμα «Η καλλιτεχνική διαδρομή», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, «Η συνεργασία», ο Βασίλης Γκουρογιάννης, λογοτέχνης, «Ο άνθρωπος Γιώργος Αρμένης», Δημήτρης Παπαχρήστος, λογοτέχνης, «Ο φίλος Γιώργος Αρμένης». Συντονίζει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεωργία Λαδογιάννη.

«Μια μέρα στο Μουσείο»

Τριάντα παιδιά από το Ριζοκάρπασο της κατεχόμενης Κύπρου ήταν οι πρώτοι μαθητές που επισκέφτηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Olympic Air «Μια μέρα στο Μουσείο».

Η αεροπορική εταιρεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς περίπου 3.500 μαθητών Γυμνασίου. Σε πρώτη φάση και ώς τον Μάρτιο θα φτάνει στην πρωτεύουσα σε καθημερινή βάση μία ομάδα τυχερών νέων που θα γνωρίσουν από κοντά τους θησαυρούς της αρχαιότητας, που εκτίθενται με ξεχωριστό τρόπο στο Μουσείο, στη σκιά της Ακρόπολης. Την πρώτη ομάδα παιδιών, η οποία έφτασε την περασμένη Παρασκευή, υποδέχτηκε στο Μουσείο ο διευθυντής του Δημ. Παντερμαλής και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο, η ομάδα των παιδιών γευμάτισε και αναχώρησε με την απογευματινή πτήση.

Αντιθέσεις

Δημήτρης Τζιόβας πανεπιστημιακός

«Μ' ενοχλεί η απροθυμία των Ελλήνων για αλλαγές»

«Κ»

Αγγελος Δεληβορριάς διευθυντής μουσείου Μπενάκη

«Μ' ενοχλεί η εξαργύρωση των πάντων»

«Καθημερινή»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ημέρα αποφάσεων
Κοινωφελής εργασία
Αντί για φυλακή εργασία στον δήμο
Εγκληματικότητα
13 ληστείες την ημέρα
Εμπρηστικό μπαράζ
«Φορολόγησαν» με γκαζάκια την Εφορία Ν. Κόσμου
Υπόθεση Μυλωνά
Ξετυλίγουν το κουβάρι της απαγωγής
Εκπαίδευση
«Τρόμος για τους Αμπελόκηπους οι ακροδεξιοί»
Δύο 24ωρες, η ΟΛΜΕ, για τις προσλήψεις
Ξεσηκώθηκαν οι μαθητές της Χίου για τις πολυήμερες
Αυξήσεις 63% με 82%
Εκαναν... άγονη γραμμή τα νησιά του Αργοσαρωνικού
Φωτιές 2007 στην Ηλεία
Ακυρώνεται η αθωωτική διάταξη για τους 46 νεκρούς
Ενεργειακή ταυτότητα
Εξαίρεση για ενοικιαζόμενα
Συγκοινωνίες
Κομβόι τα ΚΤΕΛ
Ζητούνται πόροι και συντονισμός
Ρυθμιστική Αρχή για σιδηροδρόμους
Άλλες ειδήσεις
Διαθεσιμότητα για τη σέξι αστυνομικίνα
Πιάστηκε με αρχαία