Έντυπη Έκδοση

Ζωή εν δράσει

«Ξεχνάμε πόσο συχνά αιφνιδιαστήκαμε από αναπάντεχες καταρρεύσεις θεσμών, από απρόσμενες εξεγέρσεις ενάντια σε τυρρανικά καθεστώτα, από τη διάλυση συστημάτων εξουσίας που έμοιαζαν ανίκητα.

Επιμένω να ελπίζω... Το να ελπίζεις σε δύσκολους καιρούς δεν είναι ανόητος ρομαντισμός. Βασίζεται στο γεγονός ότι η ιστορία του ανθρώπου δεν είναι μόνο μια ιστορία σκληρότητας αλλά και συμπόνιας, θυσίας, θάρρους, ευγένειας... Με τις επιλογές μας, τη δράση μας δίνουμε νόημα στη ζωή, στέλνουμε αυτή τη σβούρα -τον κόσμο μας- σε μια διαφορετική κατεύθυνση».

Πόσο αναγκαίος και παρηγορητικός ηχεί ο λόγος του Χάουαρντ Ζιν (1922-2010) στην «Αυτοβιογραφία» του με υπότιτλο «Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σ' ένα τρένο που κινείται» (εκδόσεις «Αιώρα»).

Αμερικανός πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας της περίφημης «Ιστορίας του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», ο Ζιν κατάφερε το ευ ζην εμπράκτως μαχόμενος ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας, στις φυλετικές διακρίσεις, στον πόλεμο. Με απλή και λαγαρή γραφή ξετυλίγει τον συναρπαστικό κι έντιμο βίο του.

Οι φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν, οι δυσκολίες της οικογένειάς του, μόχθος κι αξιοπρέπεια, η χαρά της ανάγνωσης, ο θαυμασμός του για τα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς, διάφορες σκληρές δουλειές επιβίωσης, σπουδές στο πανεπιστήμιο.

Η προσπάθειά του για ουσιαστική παιδεία και σωστή ενημέρωση των φοιτητών ανοίγοντάς τους ορίζοντες σκέψης και δράσης σε καυτά κοινωνικο-πολιτικά θέματα: οι διακρίσεις κατά των μαύρων, ο πολύχρονος πόλεμος του Βιετνάμ με χιλιάδες θύματα Αμερικανούς πεζοναύτες και ιδιαίτερα Βιετναμέζους μαχητές κι αμάχους. Η συμμετοχή του σε διαδηλώσεις, συλλήψεις, δικαστήρια, οι κόντρες του με το συντηρητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο. Ομιλίες και συζητήσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό. Η αγάπη του για τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.

Αθεράπευτος μαχητής της δημοκρατίας, της ελευθερίας, ταγμένος πάντα στο πλευρό των αδυνάτων, ο Ζιν αποτελεί μία από τις αξιοθαύμαστες εξαιρέσεις των ΗΠΑ που αξίζει να γνωρίζουμε και να διαβάζουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ελεονώρα Ζουγανέλη
Και Gaga και Μοσχολιού
Μουσική
Ιμπραχιμόβα, το τατάρικο βιολί
Μέγαρο Μουσικής
Το Μέγαρο από το λάπτοπ
Εικαστικά
Μαικήνας με οδηγό ζωής την «Ασκητική»
Κινηματογράφος
Ντοκιμαντερίστας με Οσκαρ
Βραβεία Οσκαρ
Βρετανός μονάρχης εκπόρθησε το Χόλιγουντ
«Ανανεώσαμε τον θεσμό»
Kodak Theatre: πλήξη και κοινοτοπία
Τηλεόραση
«Η κρίση μάς στέρησε το δικαίωμα στο ρίσκο»
Ο Λάκης ξαναχτυπά
«Ερευνα»