Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ντουέτο στην πολιτική «καρότο - μαστίγιο»

Με τα σπρεντ να κάνουν πάλι σπριντ (πιο γρήγορο από του πρωθυπουργού), τα έσοδα να είναι οριακά σε θετική τροχιά, τον ΦΠΑ να έχει πάρει την κατιούσα, τις δηλώσεις κυβερνητικών ή κρατικών αξιωματούχων για τα επιτόκια και το ΔΝΤ να διαδέχονται η μία την άλλη, προκαλώντας σύγχυση και επιτείνοντας τις δυσμενείς εξελίξεις, η κυβέρνηση μη έχοντας άλλο δρόμο επιχειρεί εσωτερική στροφή.

Ο στόχος της είναι διπλός: Από τη μια, να αναδείξει πολιτικές αποφάσεις που στέλνουν πιο αισιόδοξα μηνύματα στους πολίτες. Από την άλλη, να σκληρύνει τη στάση της σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να πείσει ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην πολιτική της ακόμα κι αν έχει πολιτικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής του καρότου και του μαστίγιου:

* Ανακοίνωσε χθες τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, τα οποία αφορούν 119.000 ανέργους και εντάσσονται στην πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός είπε κατά την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ Περιστερίου ότι αυτά «είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας».

* Ανοιξε χαραμάδα για την επίλυση του προβλήματος των πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή, που είναι στον αέρα εδώ και έξι μήνες, καθώς έχουν παγώσει οι συνταξιοδοτήσεις τους, οι αποζημιώσεις και οι μετατάξεις τους. Το θέμα αφορά 4.500 ανθρώπους.

* Εκανε πιο αυστηρά τα κριτήρια για την πολυτελή διαβίωση, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να αποδέχεται τις παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με στόχο η τσιμπίδα της Εφορίας να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει σαφάρι κατά μεγαλογιατρών και άλλων επαγγελμάτων προκειμένου να πιάσει φοροφυγάδες, ενώ έχει δοθεί ήδη εντολή για άνοιγμα λογαριασμών γιατρών.

Με τις αποφάσεις αυτές όχι μόνο προσδοκά αύξηση εσόδων, αλλά επιδιώκει να περάσει στους πολίτες την άποψη ότι κάνει πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης στρεφόμενη κατά των φοροφυγάδων.

* Στον χώρο του δημόσιου τομέα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος μιλώντας στη ΝΕΤ (εκπομπή «Press») υποστήριξε ότι δεν θα ανανεωθούν το επόμενο διάστημα συμβάσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που λήγουν. Αυτό, είπε, είναι αυτονόητη λογική εξέλιξη μιας εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Ο κ. Πάγκαλος επίσης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να απολυθούν υπάλληλοι - στον βαθμό που το επιτρέπουν το Σύνταγμα και το νομικό καθεστώς- οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ωστόσο, είπε ότι κατ' αρχάς η λύση που εξετάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μετατάξεις. «Εχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

* Οσον αφορά τον «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός θέλει να προωθηθεί πάση θυσία όποιες και όσες κι αν είναι οι αντιδράσεις βουλευτών, τοπικών κοινωνιών και δημάρχων, καθώς θεωρεί ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης της χώρας.*

Προβληματισμοί Πάγκαλου για τη συμφωνία

Πάντως, στην κυβέρνηση, βλέποντας ότι τα δεδομένα μέρα με τη μέρα αλλάζουν και ο μικτός μηχανισμός στήριξης (Ε.Ε. - ΔΝΤ) δεν αποδίδει όσο θα περίμενε, κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ετσι, μετά τον πρωθυπουργό που προχθές στο υπουργικό συμβούλιο (όπως έγραψε χθες η «Ε») είπε ότι είναι πάντα στο τραπέζι η πρόταση των σοσιαλιστών για πιο ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης και ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε επιφυλάξεις. Είπε στη ΝΕΤ ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει πως χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Μείωση εσόδων από ΦΠΑ
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Σκληρότερα τα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μείωση εσόδων από ΦΠΑ
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Ντουέτο στην πολιτική «καρότο - μαστίγιο»
Σκληρότερα τα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση
4 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Ποιοι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης
Κλιμάκιο της Eurostat
Ξεσκονίζει «αστερίσκους» στον Πειραιά
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Συνεχίζουμε απτόητοι σαν τον Μπελογιάννη
ΣΥΡΙΖΑ
«Το περίφημο πιστόλι ήταν... νεροπίστολο»
Μ-Λ ΚΚΕ
Καταρρέουν τα ιδεολογήματα
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης: Στην παραλιακή ο ανδριάντας Καραμανλή
7-8 Ιουνίου ο Δρούτσας στην Αγκυρα