Έντυπη Έκδοση

EUROSTAT

Ξεσκονίζει «αστερίσκους» στον Πειραιά

Ξεκίνησε η επέλαση κοινοτικών αξιωματούχων στην Αθήνα με στόχο τον έλεγχο της πορείας της οικονομίας.

Χθες κλιμάκιο της Eurostat οριστικοποίησε μαζί με την ΕΣΥΕ (πλέον ονομάζεται ΕΛΣΤΑΤ) το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009 και των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του Ολι Ρεν έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών νέες προβλέψεις για το 2010, με στόχο τη συγγραφή των εαρινών εκτιμήσεων που θα δημοσιοποιηθούν στις 5 Μαΐου. Μετά το Πάσχα καταφτάνει εκ νέου κλιμάκιο της Eurostat για παροχή «τεχνογνωσίας» στα στατιστικά στοιχεία.

Η πιο κρίσιμη συνάντηση ήταν αυτή στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά. Η ακέφαλη ακόμη ανεξάρτητη Αρχή έπρεπε να καταφέρει να «πείσει» τους κοινοτικούς να άρουν τους «αστερίσκους» από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της «καταγραφής» που ξεκίνησε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τις προηγούμενες ημέρες ελλόχευε ο κίνδυνος το έλλειμμα του 2009 να «φουσκώσει» επικίνδυνα (κοντά στο 14% του ΑΕΠ). Σε αυτή τη περίπτωση θα αυξανόταν και το εύρος της φετινής προσπάθειας απαιτώντας πρόσθετα μέτρα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρούσε πιθανό το έλλειμμα να «κλειδώσει» σε επίπεδα μόνο 0,2% του ΑΕΠ υψηλότερα (δηλαδή στο 12,9% του ΑΕΠ), με αιτία αποκλειστικά τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η χώρα πέρυσι (2%). Ωστόσο κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι αυτή η προσπάθεια βασίζεται στη μεταφορά χρεών (π.χ. νοσοκομείων) προς προηγούμενα έτη (2007 και 2008), η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει εξ ολοκλήρου αποδεκτή.

Το τελικό πόρισμα της Eurostat θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Εν τω μεταξύ η διαπραγμάτευση με την Αθήνα θα συνεχιστεί με ανταλλαγή στοιχείων, ώστε να λυθούν τυχόν «θολά» σημεία. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση ως κράτος της Ε.Ε. να δίδει κάθε 6 μήνες ένα δωδεκασέλιδο με αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία προηγούμενων ετών (ονομάζεται EDP).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μείωση εσόδων από ΦΠΑ
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Ντουέτο στην πολιτική «καρότο - μαστίγιο»
Σκληρότερα τα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση
4 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Ποιοι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης
Κλιμάκιο της Eurostat
Ξεσκονίζει «αστερίσκους» στον Πειραιά
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Συνεχίζουμε απτόητοι σαν τον Μπελογιάννη
ΣΥΡΙΖΑ
«Το περίφημο πιστόλι ήταν... νεροπίστολο»
Μ-Λ ΚΚΕ
Καταρρέουν τα ιδεολογήματα
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης: Στην παραλιακή ο ανδριάντας Καραμανλή
7-8 Ιουνίου ο Δρούτσας στην Αγκυρα