Έντυπη Έκδοση

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ

Σκληρότερα τα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση

Προσχωρώντας στις απαιτήσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για εξορθολογισμό των φορολογικών διατάξεων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες στη Βουλή:

* Τροποποιήσεις για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

* Σκληρότερα μέτρα για τους «έχοντες».

Την ίδια στιγμή ωστόσο εμφανίζεται να υπαναχωρεί και στις πιέσεις κοινωνικών ομάδων, αφού προτίθεται να εξετάσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όπως π.χ. για τα μπόνους, τις οικιακές βοηθούς κ.ά.

Η διόρθωση επί το αυστηρότερο των μέτρων για τα τεκμήρια διαβίωσης μονοπώλησε τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και χθες, τρίτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου. Στον αντίποδα και η απαίτηση ελαφρύνσεων για την πλειονότητα των φορολογουμένων, προκειμένου να αποδοθεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια η πρόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παράταση για Πέμπτη

Υπογραμμίζεται πως εξαιτίας των πιέσεων που εισέπραξε ο υπουργός από το κυβερνητικό κοινοβουλευτικό στρατόπεδο, αποφασίστηκε στο «παρά πέντε» να παραταθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και την ερχόμενη Πέμπτη, παρά τον αρχικό προγραμματισμό τη συγκεκριμένη ημέρα να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Θα προηγηθεί σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί η αύξηση όλων των τεκμαρτών δαπανών, ενδεικτικό της πρόθεσης να επιβαρυνθούν περισσότερο τα εύρωστα οικονομικά στρώματα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας την πρόγευση των τροποποιήσεων που θα επιφέρει στις διατάξεις του φορολογικού, δήλωσε: «Επιφυλάσσομαι πριν το κλείσιμο της συζήτησης στην επιτροπή να γίνουν βελτιώσεις ελάφρυνσης των τεκμηρίων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιβάρυνσης στην πολυτελή διαβίωση. Να τελειώνουμε με την υποκρισία, διότι έχουμε καταλάβει ποιοι ήταν οι ευνοημένοι τα προηγούμενα χρόνια. Θα κάνουμε βελτιώσεις αλλά στη βασική γραμμή δεν θα κάνουμε πίσω».

Πληροφορίες ωστόσο ανέφεραν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως τελικά υπαναχωρεί σε σειρά φορολογικών διατάξεων που αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις.

Συγκεκριμένα, παρά την εξαγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο φορολόγηση του 90% του μπόνους των τραπεζικών στελεχών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χθες ότι θα εξεταστεί «εναλλακτική προσέγγιση», ήτοι κλίμακα φορολόγησης. Επίσης, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης των οικιακών βοηθών που φυλάσσουν προστατευόμενα μέλη ευνοεί κυρίως τους οικονομικά ευχερείς.

Οι εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις

Την Τρίτη 13 Απριλίου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος το φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφιστεί στις 15 του μηνός.

Εξετάζεται:

1) Για τα τεκμήρια διαβίωσης: Να αναδιαμορφωθούν, με αύξηση για τα υψηλότερα εισοδήματα, αντίστοιχα μείωση για τα χαμηλότερα. Πισίνες, σκάφη (να διαχωριστούν ανάλογα με τις διαστάσεις τους) και πολυτελή αυτοκίνητα (με εξαίρεση των αναπήρων) θα οδηγούν στον υπολογισμό υψηλότερου τεκμαρτού εισοδήματος.

2) Για τους συνταξιούχους: Να διαχωριστούν, στην κατεύθυνση της εξαίρεσης, με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια (περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης με υψηλές αποδοχές, πρόσθετες πηγές εσόδων κ.λπ.).

3) Για τους ναυτικούς: Να εξαιρεθούν από την αυτοτελή φορολόγηση.

4) Για τους γιατρούς και τους δικηγόρους: Να εκδίδουν αποδείξεις με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών και όχι τμηματικά.

5) Για τους μηχανικούς: Να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ζημιών από χρόνο σε χρόνο.

6) Για τα ιδιωτικά σχολεία: Να μην προσδιορίζεται σε συγκεκριμένο ποσό το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά να προκύπτει από τις αποδείξεις (αφού τα δίδακτρα διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο).

7) Για τους διαζευγμένους: Να εξαιρεθεί από τα τεκμήρια η διατροφή -να αναδιαμορφωθούν οι διατάξεις στις περιπτώσεις γονέων.

8) Για τις οικιακές βοηθούς: Να αναζητηθούν ασφαλιστικές δικλίδες για τις περιπτώσεις απόλυσης ή μαύρης εργασίας. Να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις οικογενειών με προστατευόμενα μέλη.

9) Για την επιβολή φόρου ύψους 8% στα τιμολόγια μεταξύ εταιρειών παροχής υπηρεσιών: Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, εξετάζεται να περιοριστεί η παρακράτηση στις συναλλαγές.

10) Για τα bonus στο 90% των στελεχών των τραπεζών. Να εξεταστεί εναλλακτική προσέγγιση στη λογική κλίμακας προοδευτικής φορολόγησης.

11) Για το επίδομα επικινδυνότητας σε ιπτάμενους, αλεξιπτωτιστές, πυροτεχνουργούς, δύτες, ναρκαλιευτές. Να εξεταστεί τρόπος αναπλήρωσης των απωλειών στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, για εκείνους που πραγματικά το δικαιούνται.

12) Για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών: Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαίρεσης από την υποχρέωση ταμειακής μηχανής και λογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος των εποχικών παραγωγών και των παραγωγών που πωλούν εντός νομού τα προϊόντα τους.

Αντιδρά η αγορά στο 8%

Την έκπληξη για την παρακράτηση από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, ακολούθησε χθες καταιγισμός αντιδράσεων από φορείς της αγοράς.

Κοινός παρονομαστής των ενστάσεων είναι ότι το μέτρο θα στερήσει από τις επιχειρήσεις ρευστότητα, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο, η οποία ρευστότητα θα ανακτηθεί από το Δημόσιο σε απροδιόριστο χρόνο και με τους ρυθμούς του Δημοσίου.

Ο ΣΕΒ μάλιστα, ζητώντας την απόσυρση του μέτρου, επικαλείται λόγους αντισυνταγματικότητας, καθώς προσκρούει στη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας. Επισημαίνει δε ότι οι επιχειρήσεις, ήδη προκαταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος επομένου έτους, με βάση την ετήσια δήλωσή τους, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου θα επηρεάσουν πάνω από το 30% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι με την εφαρμογή της διάταξης «στην κυριολεξία θα στεγνώσει η αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών θα αποστερηθούν σημαντική ρευστότητα, και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών κύκλων εργασιών και μεγάλης κρίσης».

Τέλος, η Συνομποσπονδία Εμπορίου ζητεί την επανεξέταση του μέτρου.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητεί την απόσυρση της διάταξης για επιβολή φόρου 8% εκτιμώντας ότι θα περιοριστεί δραματικά η ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ότι θα λειτουργήσει σε βάρος του ανταγωνισμού αφού, όπως αναφέρει, είναι εξαιρετικά πιθανόν να προτιμηθεί η συνεργασία με αλλοδαπές εταιρείες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Παράταση ενός μήνα στα πρατήρια

Παράταση ενός μηνός, λόγω Πάσχα, πήραν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κι έτσι θα εκδίδουν αποδείξεις από την Πρωτομαγιά.

Με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι πρατηριούχοι εντάσσονται στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων ανεξαρτήτως ύψους εσόδων από την 1η Μαΐου 2010. Οσο για την υποχρέωση απογραφής, ξεκινάει από 20 Ιουνίου. Για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες (πωλητές λαϊκών αγορών, ταξιτζήδες κ.λπ.) η ένταξη στο λογιστικό σύστημα και η έκδοση αποδείξεων ξεκινάει από την 1η Ιουλίου 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Μείωση εσόδων από ΦΠΑ
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Ντουέτο στην πολιτική «καρότο - μαστίγιο»
Για το ίδιο θέμα
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μείωση εσόδων από ΦΠΑ
Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε.
Ντουέτο στην πολιτική «καρότο - μαστίγιο»
Σκληρότερα τα τεκμήρια για πολυτελή διαβίωση
4 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Ποιοι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης
Κλιμάκιο της Eurostat
Ξεσκονίζει «αστερίσκους» στον Πειραιά
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Συνεχίζουμε απτόητοι σαν τον Μπελογιάννη
ΣΥΡΙΖΑ
«Το περίφημο πιστόλι ήταν... νεροπίστολο»
Μ-Λ ΚΚΕ
Καταρρέουν τα ιδεολογήματα
Άλλες ειδήσεις
Μπουτάρης: Στην παραλιακή ο ανδριάντας Καραμανλή
7-8 Ιουνίου ο Δρούτσας στην Αγκυρα