Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, Ν. ΥΟΡΚΗ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

Καταχρεωμένες Πολιτείες...

Η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και άλλες αμερικανικές Πολιτείες εμφανίζουν κοινά σημεία υπερχρέωσης, παρόμοια με εκείνα που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού: προϋπολογισμοί που δεν ισοσκελίζονται, λογιστικές αλχημείες που αποκρύπτουν το χρέος, στρατοί συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι στηρίζονται σε επιδόματα τα οποία αποδεικνύονται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν.

Σχετικό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που οι εν λόγω Πολιτείες αντιδρούν με τρόπο που δείχνει απόγνωση, εγείροντας προβληματισμούς ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση. Δείτε μερικά παραδείγματα: Το Νιου Χαμσάιρ διετάχθη πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιστρέψει το ποσό των 110 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε ως ασφάλιστρα για ιατρικές αμέλειες με σκοπό να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Το Κολοράντο επιχείρησε ανεπιτυχώς να «αρπάξει» 500 εκατομμύρια δολάρια πλεόνασμα από το ταμείο Pinnacol Assurance (η ασφαλιστική εταιρεία των υπαλλήλων της Πολιτείας) για να τα διοχετεύσει για τα πανεπιστήμια της περιοχής. Το Κονέκτικατ επιχείρησε να εκδώσει δικούς του λογιστικούς κανόνες, ενώ η Χαβάη έχει καθιερώσει σχολική εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Η Καλιφόρνια αύξησε τους φόρους εισοδήματος για τις εταιρείες υποχρεώνοντάς τες να πληρώσουν το 70% των φόρων τους μέχρι τις 15 Ιουνίου. Επίσης, πολλές Πολιτείες έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους με τη βοήθεια ποσών που προορίζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα οποία όμως το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει.

Πιστωτικό στρίμωγμα

Οικονομολόγοι, όπως ο Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην διευθυντής έρευνας του ΔΝΤ, εκφράζουν φόβους ότι αρκετές Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, εάν οι επενδυτές αρνηθούν να αγοράσουν το χρέος τους. Εκτιμούν δε ότι το πιστωτικό στρίμωγμα θα είναι παρόμοιο με εκείνο των οικονομικών δυσκολιών της Ε.Ε. όπου οι αγορές αρνήθηκαν να αναχρηματοδοτήσουν με δισεκατομμύρια δολάρια το ελληνικό χρέος. Το Ροντ Αϊλαντ και η Αλάσκα, για παράδειγμα, εάν ήταν ανεξάρτητες χώρες θα έπρεπε να εξέλθουν της ευρωζώνης εξαιτίας των χρεών τους που εμφανίζουν λόγω υψηλού κόστους στο συνταξιοδοτικό τους.

Το συνταξιοδοτικό...

Πολιτειακοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το είδος της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα δεν είναι παρόμοιο με το δικό τους πρόβλημα και ότι η αγορά ομολόγων φαίνεται πως συμφωνεί μέχρι στιγμής. Η Goldman Sachs σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα παραδέχθηκε το θέμα της συναξιοδότησης, αλλά κατέληξε ότι είναι απίθανο να καταρρεύσουν οι Πολιτείες από τα χρέη τους, σημειώνοντας ότι έχουν μια τριακονταετία για να καλύψουν τα ελλείμματά τους στο συνταξιοδοτικό, αλλά και για το γεγονός ότι μπορούν να προσφύγουν για βοήθεια στην Ουάσιγκτον.

Ο Κένεθ Ρόγκοφ, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του μελετώντας παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, εξέτασε εξονυχιστικά αρχεία πολλών δεκαετιών αναζητώντας τα σημάδια εκείνα που προμήνυαν ότι μια χώρα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Ενα από τα ευρήματα ήταν πως οι χώρες «μπορούν να καταρρεύσουν με εκπληκτικά μικρότερα μεγέθη χρέους, ίσως και μόλις το 1/4 των χρεών που έχει η Ελλάδα. Το γεγονός ότι το χρέος των Πολιτειών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό της Ελλάδας δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί και να συμβεί», κατέληξε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Δουλειές με... φούντες κάνει το Αφγανιστάν
Ε.Ε.
Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τέλος
ΗΠΑ
Καταχρεωμένες Πολιτείες...
Ιράν
Αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν από το «δίδυμο» Ομπάμα-Σαρκοζί
Ιταλία
Καβαλιέρε: φεύγω, τώρα φεύγω...
Ρωσία
Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της σφαγής στη Μόσχα
Σερβία
Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα