Έντυπη Έκδοση

Αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν από το «δίδυμο» Ομπάμα-Σαρκοζί

Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης στο προσεχές μέλλον προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον Νικολά Σαρκοζί στο πλευρό του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός πυρηνικώς εξοπλισμένου Ιράν δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

Οι δύο ηγέτες εμφάνισαν ένα κοινό μέτωπο κατά της Τεχεράνης λέγοντας ότι είναι ώρα να αποφασιστούν οι νέες κυρώσεις που συζητούν εδώ και αρκετό καιρό με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα. «Ελπίζω ότι θα τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό μέσα στην άνοιξη. Με ενδιαφέρει να δω αυτά τα μέτρα να λαμβάνονται εντός μερικών εβδομάδων» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο. Η δήλωση αυτή ήρθε μερικές ώρες μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G8, οι οποίοι κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που όρισε ο Μπ. Ομπάμα δείχνει, όπως διεφάνη την προηγούμενη μέρα και από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ότι οι αντιστάσεις της Κίνας σε ένα νέο γύρο κυρώσεων έχουν πιθανόν αρχίσει να κάμπτονται. Αν και άφησε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι η Τεχεράνη έχει απορρίψει ώς τώρα όλες τις διπλωματικές εκκλήσεις.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, που είχε εξαφανιστεί από το περασμένο καλοκαίρι, έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ και βοηθά τη CIA. Οπως μετέδωσε το δίκτυο ABC News, ο Σαχράμ Αμίρι (περίπου 30 ετών) διέφυγε από το Ιράν στο πλαίσιο μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα ίχνη του χάθηκαν στη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα τον περασμένο Ιούνιο, τρεις μήνες προτού το Ιράν ανακοινώσει την ύπαρξη δεύτερου σταθμού εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Κομ. Η κίνηση εκείνη της Τεχεράνης είχε ερμηνευτεί τότε ως απόπειρα να προλάβει τις εξελίξεις όταν κατάλαβε ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε ήδη για τον εν λόγω σταθμό. Τον Δεκέμβριο το Ιράν κατηγόρησε άλλωστε τη Σαουδική Αραβία ότι παρέδωσε τον Αμίρι στις ΗΠΑ. Κατά το ABC News, ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός έχει δώσει στη CIA εκτενή αναφορά για το πρόγραμμα της Τεχεράνης, συμβάλλοντας στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Γαλλία
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Δουλειές με... φούντες κάνει το Αφγανιστάν
Ε.Ε.
Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τέλος
ΗΠΑ
Καταχρεωμένες Πολιτείες...
Ιράν
Αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν από το «δίδυμο» Ομπάμα-Σαρκοζί
Ιταλία
Καβαλιέρε: φεύγω, τώρα φεύγω...
Ρωσία
Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της σφαγής στη Μόσχα
Σερβία
Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα