Έντυπη Έκδοση

Δουλειές με... φούντες κάνει το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή οπίου, είναι επίσης και η βασική παραγωγός κάνναβης, ξεπερνώντας και το Μαρόκο, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC).

Περίπου 10.000-24.000 εκτάρια (98.845,5 -237.229,16 στρέμματα) με κάνναβη καλλιεργούνται ετησίως στο Αφγανιστάν, με απόδοση 1.500 - 3.500 τόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNODC. Επειδή η καλλιέργεια και η συγκομιδή της κάνναβης κοστίζουν λιγότερο από αυτή του οπίου, έχει μεγαλύτερη απόδοση για τους Αφγανούς χωρικούς που κερδίζουν κατά μέσο όρο 3.900 δολάρια (2.670 ευρώ) ανά εκτάριο κάνναβης, έναντι 2.005 δολαρίων (1.487 ευρώ) ανά εκτάριο καλλιεργημένο με παπαρούνες.

Ομως, η καλλιέργεια του οπίου εξακολουθεί να κυριαρχεί: η κάνναβη χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και διατηρείται για λιγότερο χρονικό διάστημα. Σε έρευνα του UNODC σε 1.634 χωριά 20 αφγανικών επαρχιών, υπολογίζεται ότι η ετήσια απόδοση της παραγωγής χασίς στο Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 10% με 20% της παραγωγής οπίου, η οποία έφτασε τα 438 εκατομμύρια δολάρια το 2009. Οι περιοχές της μεγάλης ναρκοκαλλιέργειας βρίσκονται κυρίως στις ζώνες πολιτικής αστάθειας, ιδιαίτερα στον Νότο της χώρας όπου επικρατούν οι Ταλιμπάν, ενώ η πώληση πραγματοποιείται σε ολόκληρη την αφγανική επικράτεια.

«Ολα τα ναρκωτικά στο Αφγανιστάν, είτε πρόκειται για όπιο είτε για χασίς, φορολογούνται από εκείνους που ελέγχουν τις αντίστοιχες περιοχές και ως εκ τούτου αποδίδουν ένα επιπλέον εισόδημα στους Ταλιμπάν» εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Αντόνιο Μαρία Κόστα. Το 2009 το Αφγανιστάν παρήγαγε 6.900 τόνους οπίου, περισσότερο από το 90% της διεθνούς παραγωγής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Δουλειές με... φούντες κάνει το Αφγανιστάν
Ε.Ε.
Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τέλος
ΗΠΑ
Καταχρεωμένες Πολιτείες...
Ιράν
Αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν από το «δίδυμο» Ομπάμα-Σαρκοζί
Ιταλία
Καβαλιέρε: φεύγω, τώρα φεύγω...
Ρωσία
Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της σφαγής στη Μόσχα
Σερβία
Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα