Έντυπη Έκδοση

Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 2 ΨΗΦΩΝ, ΤΗ ΣΦΑΓΗ...

Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα

Σε μια προσπάθεια να σπάσει τους δεσμούς με το αιματηρό παρελθόν της και να ανοίξει τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της η Σερβία ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, με απόφαση της Βουλής- απόφαση που έδειξε πάντως πόσο βαθιά διχασμένη παραμένει η χώρα για τον ρόλο της στην εμφύλια σύγκρουση της δεκαετίας του '90.

8.000 μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα, από τους Σερβοβόσνιους στον εμφύλιο της δεκαετίας του '90 (φωτ. Reuter) 8.000 μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα, από τους Σερβοβόσνιους στον εμφύλιο της δεκαετίας του '90 (φωτ. Reuter) Η απόφαση ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία 2 εδρών. Από τους 250 βουλευτές ήταν παρόντες μόνον 173 και την υπερψήφισαν μόλις 127. Εχει μεγάλη σημασία όμως ότι υπέρ της ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατά τον εμφύλιο είχε την πολιτική ηγεσία τής τότε Γιουγκοσλαβίας και είχε ηγηθεί της εκστρατείας για να μη διασπαστεί τότε η χώρα. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν τα κόμματα «Ευρωπαϊκή Σερβία, του προέδρου Τάντιτς, G-17 Plus, Ενιαία Σερβία (συνεργάζεται με το Σοσιαλιστικό), Ενωμένοι Συνταξιούχοι και η κοινοβουλευτική ομάδα των μειονοτήτων. Εναντίον ψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Σερβία. Το Προοδευτικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς, το Σερβικό Ριζοσπαστικό του Σέσελι και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν παρόντα στην αίθουσα της Βουλής.

«Η απόφαση είναι πολύ σημαντική γιατί μεγάλος αριθμός Σέρβων επέμενε μέχρι πρόσφατα να αρνείται τα όσα διέπραξαν Σέρβοι ή Σερβοβόσνιοι κατά τον εμφύλιο», δήλωσε πάντως στο ραδιοφωνικό σταθμό Β-92 ο Ζάρκο Κόρατς, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος. Η σφαγή 8.000 μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα είναι το μόνο επεισόδιο του εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει χαρακτηρίσει γενοκτονία. Ωστόσο, η σερβική Βουλή απέφυγε τον όρο. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για καταδίκη της γενοκτονίας. Είναι παιγνίδι με τις λέξεις για να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία, απόπειρα διαφυγής από ένα φοβερό έγκλημα, αλλά απόπειρα άχρηστη, γιατί το έγκλημα δεν υποβαθμίστηκε», δήλωσε η Νατάσα Κάντιτς, του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Στο Σαράγεβο ο σύλλογος όσων επέζησαν της σφαγής χαρακτήρισε την απόφαση «άνευ αξίας», επειδή δεν έχει τη λέξη γενοκτονία. Το κείμενο εκφράζει συλλυπητήρια και ζητεί συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, μάλιστα «υποστηρίζει πλήρως τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο... για τη σύλληψη του Μλάντιτς». Οι Βρυξέλλες θα εκλάβουν την απόφαση ως σημαντική ένδειξη της αποφασιστικότητας της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. και του σεβασμού της προς το Διεθνές Δικαστήριο και κανείς δεν θα ασχοληθεί με την αποφυγή του όρου γενοκτονία», δήλωσε η Κάντιτς.

Η Ε.Ε. επαίνεσε τη Σερβία. Ο Τάντιτς μίλησε για ζωτικό βήμα προς τη συμφιλίωση των Βαλκανίων. Η Ολλανδία χαιρέτισε την απόφαση. Δυτικός διπλωμάτης, που ήταν στη Βοσνία την εποχή της σφαγής, δήλωσε ότι η απόφαση σημαίνει ελάχιστα χωρίς τη σύλληψη του τότε στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς. Πολλοί Σέρβοι βουλευτές δυσαρεστήθηκαν γιατί η απόφαση δεν ανέφερε τίποτα για τις σφαγές που υπέστησαν, τότε, Σέρβοι, σε άλλα σημεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Δουλειές με... φούντες κάνει το Αφγανιστάν
Ε.Ε.
Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, τέλος
ΗΠΑ
Καταχρεωμένες Πολιτείες...
Ιράν
Αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν από το «δίδυμο» Ομπάμα-Σαρκοζί
Ιταλία
Καβαλιέρε: φεύγω, τώρα φεύγω...
Ρωσία
Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της σφαγής στη Μόσχα
Σερβία
Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα