Έντυπη Έκδοση

Πλαφόν στα αποθέματα φαρμάκων

Πλαφόν επιβάλλεται πλέον, μεταξύ άλλων, στο απόθεμα φαρμάκων που διατηρούν τα φαρμακευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες προς όλες τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και του ελέγχου των δαπανών του φαρμάκου στα δημόσια νοσοκομεία» δήλωσε η υπουργός.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας διαχείρισης των φαρμάκων εντός του Νοσοκομείου, η οποία στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, από 12/4/2010 να εφαρμοσθούν τα ακόλουθα:

Τα αποθέματα κάθε είδους φαρμάκου (πρωτότυπο ή αντίγραφο) στα φαρμακευτικά τμήματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ποσότητα η οποία απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, για τριάντα ημέρες για τα νοσοκομεία της Β' και Γ' Ζώνης και για είκοσι ημέρες για τα νοσοκομεία της Α' Ζώνης.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η δημιουργία μεγαλύτερου αποθέματος και για τα χρονικά διαστήματα των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Για την κάλυψη του Αυγούστου, και για όσες εταιρείες παραμένουν κλειστές, οι παραγγελίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις ανάγκες ενός μηνός και τα αποθέματα θα επανέρχονται στα προηγούμενα όρια το αμέσως επόμενο τρίμηνο».

«Ιδιαίτερη προσοχή», αναφέρεται στην εγκύκλιο, «πρέπει να δοθεί στο ύψος των υπαρχόντων αποθεμάτων ενόψει της αναμενόμενης ανακοστολόγησης των φαρμάκων, η οποία θα επιφέρει μείωση στην τιμή των φαρμάκων. Τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσηλευτικά τμήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 ημέρες σε ό,τι αφορά φάρμακα γενικού συνταγολογίου. Τα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσηλευτικά τμήματα με ατομική συνταγή αφορούν κάλυψη ημερήσιας δόσης, συνεπώς δεν πρέπει να παραμένουν αδιάθετα ή θα επιστρέφονται μετά το πέρας της νοσηλείας. Σε αυτή την περίπτωση, ή σε αλλαγή ή διακοπή θεραπείας ή νοσηλείας του ασθενούς, πρέπει να επιστρέφονται στο φαρμακείο συνοδευμένα με την ατομική χρέωση για να γίνουν διορθώσεις και να χρεωθεί ο ασθενής την ποσότητα που πραγματικά έλαβε».

Μεταξύ άλλων, για την εισαγωγή νέων φαρμάκων απαιτείται αιτιολογημένη αίτηση διευθυντή Τμήματος Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος συμπληρώνει συγκεκριμένη φόρμα και την υποβάλλει στην Επιτροπή Φαρμάκων. Για τον σκοπό αυτό οι Επιτροπές Φαρμάκων συνεδριάζουν δύο φορές κατ' έτος (μία ανά εξάμηνο) για να εξετάσουν περιπτώσεις πρωτότυπων φαρμάκων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά και μία φορά κατ' έτος για να εξετάσουν περιπτώσεις αντιγράφων που αιτούνται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Τηρούν πλήρη και αναλυτικά πρακτικά, τα οποία ύστερα από κάθε απόφαση υπογράφονται, και το αντίγραφο της απόφασης υποβάλλεται στη διοίκηση του νοσοκομείου προς έλεγχο και τελική εφαρμογή, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)
Σχετικά θέματα: Υγεία
Γυναίκες θύματα καρδιάς
Φαρμακοποιοί: Πίστωση τέλος
Σταματούν τις επισχέσεις εργασίας
Στον δρόμο, για το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
Ζητούν εισαγγελέα για το παγκάρι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αερομεταφορές
Πασχαλινές πτήσεις με κενές θέσεις
Τους λείπουν 210 εκατ. ευρώ
Αφγανοί πρόσφυγες
Αμίλητοι για τις βόμβες της καθημερινότητας
Διαφημιστικές πινακίδες
Μήνυσε συνεργείο με παράνομες πινακίδες, βρέθηκε με χειροπέδες
Διοικητική μεταρρύθμιση
Του άπιστου Θωμά ο «Καλλικράτης»
Ενεργειακή απόδοση
Από Ιούλιο υποχρεωτικό το «πράσινο» πιστοποιητικό για όλα τα νέα κτίρια
Κρατικά αυτοκίνητα
Φρένο στους «κρατικούς» σουλατσαδόρους
Ολοκαύτωμα της Ηλείας
Σε απολογία για το ολοκαύτωμα
Υγεία
Γυναίκες θύματα καρδιάς
Πλαφόν στα αποθέματα φαρμάκων
Φαρμακοποιοί: Πίστωση τέλος
Σταματούν τις επισχέσεις εργασίας
Στον δρόμο, για το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
Ζητούν εισαγγελέα για το παγκάρι
Άλλες ειδήσεις
Ακτιβιστές αντιδρούν στη σφαγή των αμνών
Μπλόκο σε 700 αρνιά από Σκόπια
Διαμαρτύρονται για το δάνειο της Σχολής Τυφλών
Μπλόκαραν μαθήματα σε δύο σχολεία, ενήλικων αλλοδαπών
«Σκούπα» στα κτίρια μεταναστών
Οδηγούσε μεθυσμένος περιπολικό
Συνεργασία για άσυλο
Σύλληψη τριών σε δύο ληστείες
ΕΔΕ για υπάλληλο
Εφθασαν μέχρι τη Βουλή για το χαράτσι των διοδίων
Φοιτητικός ΟΗΕ από το Μακεδονίας
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Οι πιλοτές δεν μπορούν να γίνουν καταστήματα-διαμερίσματα
Νόμος της μπουλντόζας στη Ζαχάρω
«Μη μας εξοντώνετε με τεράστια ποσά για το ΕΤΑΚ»