Έντυπη Έκδοση

Ο Αλέξανδρος εκστρατεύει στον κυβερνοχώρο

Ποιος Ελληνας είναι «brand name» στον διαδικτυακό τόπο; Ασφαλώς ο Μέγας Αλέξανδρος, ο «πλανητάρχης» της εποχής του, που κατέστησε τον ελληνικό πολιτισμό παγκόσμιο, και έχει σήμερα περίπου 35 εκατομμύρια καταχωρίσεις στο Ιντερνετ.

Κεφαλή του Μ. Αλέξανδρου από τον Λύσιππο (Μουσείο Πέλλας), η οποία θα προβάλλεται στο Μουσείο Αιγών Κεφαλή του Μ. Αλέξανδρου από τον Λύσιππο (Μουσείο Πέλλας), η οποία θα προβάλλεται στο Μουσείο Αιγών Τάδε έφη η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, τονίζοντας πως ο Μεγαλέξανδρος «είναι η γνωστότερη μορφή της ελληνικής, ίσως και της παγκόσμιας Ιστορίας, μια μορφή που εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει τους ανθρώπους στα πέρατα της Γης, παρέχοντας ένα απόλυτο πρότυπο δύναμης, θάρρους, νεότητας και δόξας». Κι επειδή το όνομά του δεν παύει «να χρησιμοποιείται και με τρόπο επικίνδυνο για την εξυπηρέτηση ύποπτων σκοπιμοτήτων», καλό θα είναι η χώρα μας να τον τιμήσει παρουσιάζοντας τη ζωή του μέσα από ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό σε ένα εικονικό μουσείο: από τα παιδικά του χρόνια και την εκπαίδευσή του μέχρι το εκστρατευτικό και πολιτιστικό έργο του.

Η αλήθεια είναι ότι από καιρό είχε επισημανθεί ότι λείπει από τη βόρεια Ελλάδα ένα μουσείο που να τον θυμίζει. Ετσι, η πρόταση για τη δημιουργία στις Αιγές (την καθ'ημάς Βεργίνα) ενός μουσείου με τον τίτλο «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη» εγκρίθηκε προχθές με ενθουσιασμό από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διαπιστώθηκε ότι θα προσφέρει μια συνθετική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ελκυστική αφήγηση της πορείας του στην Ιστορία και τον μύθο.

Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε «με τρόπο υπεύθυνο και καθοριστικό στην ουσιαστική διαχείριση της μνήμης και της κληρονομιάς της πιο λαμπρής και διάσημης προσωπικότητας της Ιστορίας μας, του ανθρώπου που η δράση του σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας» τόνισε η Αγγελική Κοτταρίδη. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το μουσείο αυτό, που για να γίνει χρειάζεται 1,9 εκατ. ευρώ (εννοείται από το ΕΣΠΑ), θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στον φυσικό και στον διαδικτυακό χώρο. Μέσα στο Μουσείο των Αιγών, σε μια αίθουσα προβολών που θα δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό, και σε ένα νέο portal στο Ιντερνετ.

Στο Μουσείο των Αιγών θα προβάλλονται αντικείμενα σχετικά με τον Αλέξανδρο και την εποχή του από διάφορα ελληνικά μουσεία, κυρίως της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου. Θα είναι χωρισμένα σε ενότητες, που θα αποτελούν τις αίθουσες του εικονικού μουσείου.

Παράλληλα, στον διαδικτυακό κόμβο θα συγκεντρώνονται όλες οι γραπτές μαρτυρίες, που αναφέρονται στον στρατηλάτη, τα υλικά και άυλα στοιχεία που σχετίζονται μ' αυτόν, οι ερμηνείες και οι προσεγγίσεις στο έργο του, με στόχο να καταρτιστεί μια «τράπεζα» έγκυρων πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση του, αλλά και την απήχηση που είχε στον παγκόσμιο πολιτισμό για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά και μέχρι σήμερα.

Η κ. Κοτταρίδη θεωρεί πως η παρουσίαση μνημείων, χώρων, ιστορικών πηγών και παραδόσεων, που υπάρχουν στις περιοχές απ'όπου πέρασε ο Αλέξανδρος, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για διαπολιτισμικές επαφές και ανταλλαγές με τα κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

Το μουσείο, όμως, θα είναι μόνο ένα τμήμα του προγράμματος που θα εφαρμοστεί στις Αιγές. Το συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενοποιήσεις χώρων, περιφράξεις, αντικαταστάσεις στεγάστρων σε βασικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης θα γίνει ένταξη και του ανασκαφικού προγράμματος των περίπου 500άσκαφων τύμβων της περιοχής. Οι ανασκαφές θα γίνονται σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και παρουσία θεατών. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί την ανασκαφική έρευνα γιατί «ο χώρος χρειάζεται μεγάλη κινητικότητα», σύμφωνα με την αρχαιολόγο, η οποία θεωρεί ότι όλες οι παρεμβάσει θα είναι «ήπιες» και θα υπηρετούν την «πράσινη ενέργεια».

Το κακό είναι πως η Βεργίνα, παρά την τεράστια επισκεψιμότητά της (180.000-200.000 ετησίως), δεν αξιώθηκε τόσα χρόνια να έχει ούτε ένα λεωφορείο την ημέρα από τη Θεσσαλονίκη, για όσους δεν διαθέτουν Ι.Χ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ο Αλέξανδρος εκστρατεύει στον κυβερνοχώρο
Συνέντευξη: Αύγουστος Κορτώ
«Ο Σοστακόβιτς, ο Χατζιδάκις κι εγώ»
Νέες ταινίες
Ο απίθανος και κατεργάρης κύριος Κλούνι
Αφιέρωμα
Νίκος Κούνδουρος: «Stop-Carre» στην Κρήτη
Ταινιοθήκη
Τα ντοκιμαντέρ βγαίνουν από την «ομίχλη»
Συνέντευξη: Μάικ Μπάρτλετ
«Κακώς η Ελβετία απαγόρευσε τους μιναρέδες και η Γαλλία την μπούρκα»
Εικαστικά
Ενα πλακόστρωτο που διδάσκει ταπεινότητα
Μουσική
Η ελληνική ζωή του Πράισνερ
Τηλεόραση
Τηλε-Πάσχα λιτό λόγω... κρίσης
Λουκέτο και κατασχέσεις παράνομων καναλιών