Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 6,53% ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η... ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ «ΕΒΛΑΨΕ ΠΑΡΑ ΩΦΕΛΗΣΕ»

Γολγοθάς τα spreads

Τον δικό τους «Γολγοθά» ακολουθούν τα ομόλογα, συμπαρασύροντας στην «οδό του μαρτυρίου» σύμπασα την ελληνική οικονομία.

Οι αποδόσεις και τα περιθώρια χθες, εν μέσω ενός ορυμαγδού καθησυχαστικών δηλώσεων εντός και εκτός Ελλάδας, επέστρεψαν στα προ της Συμφωνίας επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6,53% και το περιθώριο (spread) διευρύνθηκε στο 3,46%, εξανεμίζοντας στην πράξη τα προσδοκώμενα οφέλη από την περιώνυμη συμφωνία για τη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης από την Ε.Ε με τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βλαβερές ασάφειες

Αλλωστε οψίμως ο κ. Π. Χριστοδούλου, από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, διαπίστωσε μιλώντας στο CNBC ότι η «συζήτηση για τη Συμφωνία έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα». Επιπροσθέτως, παραγνωρίζοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ήταν οι πρώτοι που έκαναν δημόσια επίκληση στο ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας».

Το τίμημα από τον ακριβό δανεισμό, σε πρόσθετους τόκους, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου μέχρι 10 έτη. Το «πένθιμο κλίμα» μεταφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο μετά την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά 1,2%.

Τα «πάθη της ελληνικής οικονομίας» δεν φαίνεται, πάντως, να οδεύουν συντόμως σε Ανάσταση. Αλλωστε από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μετακινηθεί από την προηγούμενη θέση, ότι δηλαδή για τις δυσκολίες στον δανεισμό του Δημοσίου ευθύνονται οι κερδοσκόποι.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, «η αποκλιμάκωση των επιτοκίων έχει να κάνει με το πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση». Κατά συνέπεια, ο ορίζοντας για την ομαλοποίηση των συνθηκών δανεισμού του Δημοσίου, σύμφωνα και με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, δεν πρέπει να είναι βραχύς.

Αλλωστε και ο κ. Π. Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προέβλεψε ότι το περιθώριο θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 2,5% εντός του καλοκαιριού, για να περιοριστεί στον επιθυμητό στόχο, του 2%, προς το τέλος του έτους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ.-Κλ. Τρισέ, ο οποίος προέβλεψε ότι «οι επενδυτές σταδιακά θα αναγνωρίσουν εμπράκτως τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα». *

Και ομόλογο με ρήτρα δολαρίου

Ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα πρέπει να δανειστεί άλλα 32 δισ. ευρώ και προανήγγειλε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου με ρήτρα δολαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Ομόλογα και ΔΝΤ
Ο Παπακωνσταντίνου «ξόρκισε» τον Στρος-Καν
Τώρα μας λέει πως τα spreads θα πέσουν αργότερα
ΔΝΤ: Ανεπίσημη και ρουτίνας η συνάντηση για την Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοινοτικές επιδοτήσεις
«Σνομπάρουμε» τα τζάμπα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ
Εισοδηματικές ανισότητες
«Πλουτίσαμε» 5% το 2008 με ανισότητα 1 προς 2
Λιανικές πωλήσεις
Αυξημένος ο τζίρος 5,8% πριν από την αύξηση ΦΠΑ
Ευρωζώνη
Ανεργος ένας στους 10 Ευρωπαίους
Πιέσεις με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα
Ομόλογα και ΔΝΤ
Γολγοθάς τα spreads
Ο Παπακωνσταντίνου «ξόρκισε» τον Στρος-Καν
Τώρα μας λέει πως τα spreads θα πέσουν αργότερα
ΔΝΤ: Ανεπίσημη και ρουτίνας η συνάντηση για την Ελλάδα
Τράπεζες
Γερμανικός φόρος στις τράπεζες με γαλλική συναίνεση
46,7 εκατ. ευρώ κέρδη το Τ.Τ.
Χρηματιστήριο
Εισηγμένες: Βατερλό στα κέρδη (-37%)
Ναυπηγεία
Χωρίς δώρο Πάσχα οι 1.300 του Σκαραμαγκά
Άλλες ειδήσεις
Πάει για λουκέτο η Θεμελιοδομή