Έντυπη Έκδοση

Εισηγμένες: Βατερλό στα κέρδη (-37%)

Τέλος στη χρυσή εποχή των επιχειρηματικών υπερκερδών βάζει η οικονομική κρίση, με την ύφεση που εξαπλώνεται ταχύτατα από πέρυσι στην ελληνική οικονομία να οδηγεί σε συντριβή τις οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών το 2009.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με τα ενοποιημένα κέρδη ύστερα από φόρους σε σύνολο 279 επιχειρήσεων να σημειώνουν κάμψη κατά 37,1% υποχωρώντας στα 3,796 δισ. ευρώ.

Η σωρευτική πτώση των κερδών από το ιστορικό ρεκόρ των 10 δισ. ευρώ του 2007 ξεπερνά πλέον το 63%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα κερδοφορίας εδώ και έξι χρόνια καθώς τα κέρδη των εισηγμένων είχαν να καθηλωθούν κάτω από τα 4 δισ. ευρώ από το 2003. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ήταν μάλιστα το χειρότερο εδώ και δεκαετίες καθώς ολοκληρώθηκε με ζημιές ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες (μόνο οι τράπεζες είχαν ζημιές 765 εκατ. ευρώ) που βρέθηκαν αντιμέτωπες με κατάρρευση της ζήτησης στην αγορά.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών υποχώρησε κατά 12,6% και διαμορφώθηκε στα 77,7 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 6,2% κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη που έφτασαν στα 10,537 δισ. ευρώ, επηρεασμένα κυρίως από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.

Ζημιογόνα 1 στις 2

Ο χειρότερος οιωνός για το μέλλον όμως δεν προέρχεται τόσο από τον κατήφορο των κερδών μεγαλύτερων ή μικρότερων επιχειρήσεων όσο από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές εισηγμένες επιχειρήσεις έκλεισαν την περασμένη χρονιά με ζημιές, και αυτό πριν καλά καλά η ύφεση της οικονομίας εξαπλωθεί «επίσημα» στην αγορά. Συνολικά 123 εταιρείες ήταν ζημιογόνες (45 περισσότερες από το 2008) έναντι άλλων 156 που εμφάνισαν κέρδη, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να απολύουν προσωπικό μειώνοντας κατά 15.000 τις θέσεις εργασίας σε ένα σύνολο 450.000 εργαζομένων.

«Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της ελληνικής αγοράς, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια μεσολάβησαν διαγραφές και αναστολές διαπραγμάτευσης δεκάδων εισηγμένων εταιρειών που στην πλειονότητά τους ήταν χρεοκοπημένες. Η ουρά των ζημιογόνων εταιρειών δεν έχει τέλος και αυτό είναι μια ένδειξη ότι σταδιακά προσβάλλονται ακόμη και παραδοσιακά υγιείς επιχειρήσεις και κλάδοι», σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης.

Αρνητικές επιδόσεις

Ανάμεσα στους κλάδους που εμφάνισαν τις πιο αρνητικές επιδόσεις ήταν ο κλάδος των βασικών μετάλλων (ζημιές 185,1 εκατ. ευρώ), των ακινήτων (ζημιές 53,4 εκατ. ευρώ), των εκδόσεων (-54 εκατ. ευρώ), των τροφίμων (ζημιές 16 εκατ. ευρώ), της κλωστοϋφαντουργίας (ζημιές 50,6 εκατ. ευρώ), των συμμετοχών (-98 εκατ. ευρώ), της διαφήμισης (-14,2 εκατ. ευρώ), της βιομηχανίας ξύλου (-30,3 εκατ. ευρώ), των επίπλων (-10,1 εκατ. ευρώ). Καθίζηση κερδών υπέστησαν οι εταιρείες του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και ο κατασκευαστικός κλάδος (κέρδη 37 εκατ. ευρώ έναντι 467 εκατ. ευρώ το 2008).

Στον αντίποδα, με αυξημένα κέρδη ολοκλήρωσαν το 2009 οι κλάδοι των διυλιστηρίων (+177%), της ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔΕΗ είχε κέρδη 693 εκατ. ευρώ), η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία κ.ά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοινοτικές επιδοτήσεις
«Σνομπάρουμε» τα τζάμπα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ
Εισοδηματικές ανισότητες
«Πλουτίσαμε» 5% το 2008 με ανισότητα 1 προς 2
Λιανικές πωλήσεις
Αυξημένος ο τζίρος 5,8% πριν από την αύξηση ΦΠΑ
Ευρωζώνη
Ανεργος ένας στους 10 Ευρωπαίους
Πιέσεις με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα
Ομόλογα και ΔΝΤ
Γολγοθάς τα spreads
Ο Παπακωνσταντίνου «ξόρκισε» τον Στρος-Καν
Τώρα μας λέει πως τα spreads θα πέσουν αργότερα
ΔΝΤ: Ανεπίσημη και ρουτίνας η συνάντηση για την Ελλάδα
Τράπεζες
Γερμανικός φόρος στις τράπεζες με γαλλική συναίνεση
46,7 εκατ. ευρώ κέρδη το Τ.Τ.
Χρηματιστήριο
Εισηγμένες: Βατερλό στα κέρδη (-37%)
Ναυπηγεία
Χωρίς δώρο Πάσχα οι 1.300 του Σκαραμαγκά
Άλλες ειδήσεις
Πάει για λουκέτο η Θεμελιοδομή