Έντυπη Έκδοση

Οι αφανείς των Ευαγγελίων

Εξι πρόσωπα λιγότερο ή περισσότερο αφανή στα Ευαγγέλια, έξι άνθρωποι των οποίων η μοίρα εκούσια ή ακούσια διασταυρώθηκε με τον δημόσιο βίο του Ιησού Χριστού και ιδιαίτερα με τη Σταύρωσή του.

Μια σπουδαία και παραγνωρισμένη μορφή της ιταλικής λογοτεχνίας είναι ο Τζιοβάνι Παπίνι (1881-1956), συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Εν προκειμένω κινείται δεξιοτεχνικά στα όρια μύθου, ιστορίας, θρησκείας με διηγηματική μορφή, αναπλάθοντας και «φωτίζοντας» έξι φευγαλέες μορφές της Καινής Διαθήκης σε ισάριθμες μικρές ιστορίες, στο βιβλίο του «Οι μάρτυρες του Θείου Πάθους» (εκδόσεις «Αρμός», μετάφραση και εισαγωγή Παναγιώτη Υφαντή).

Ο Ιούδας να υποκύπτει στον πειρασμό της προδοσίας μετά τη... μακιαβελική πειθώ ενός διαβολικού αγνώστου. Ο απελευθερωμένος ληστής Βαραββάς να ψάχνει δικαίωση μέσω της βίας. Ο έμπιστος του Αρχιερέα Καϊάφα, Μάλχος, που του έκοψε το αυτί ο Πέτρος στη σύλληψη του Ιησού, να περιπλανιέται με το πάθος της εκδίκησης. Η καλοτυχία του Σίμωνα Κυρηναίου, που κουβάλησε τον Σταυρό του Θεανθρώπου στον Γολγοθά, η έσχατη πτώση του λόγω δειλίας και εγωισμού. Ο Καϊάφας να παγιδεύεται στις συμπληγάδες της εξουσίας και της αλαζονείας. Ο κάποτε πανίσχυρος και άτεγκτος Πιλάτος ν' αναζητεί απεγνωσμένα «τι είναι η αλήθεια;».

Ιστορίες κεντημένες με τη μαστοριά ενός προικισμένου αφηγητή, που σε βάζουν σ' ερωτήματα και συλλογισμούς, που σε «ταξιδεύουν» είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι. Ο φθόνος, η εκδίκηση, ο ορθολογισμός, η ανευθυνότητα, η υπεροψία, «μοτίβα» αρχετυπικής φύσεως κυριαρχούν στα πρόσωπα αυτά, με διακριτική αντίστιξη την αγάπη και τη συγχώρεση σε δεύτερο πλάνο μέσω κάποιων μαθητών του Ιησού.

Υπάρχει στο τέλος και μια έβδομη ιστορία για τη συνάντηση δύο φανταστικών ηρώων, ενός Πάπα κι ενός θρησκευτικού ηγέτη Ιουδαίων, όπου η λογική και η καρδιά, η γνώση και η πίστη συγκρούονται μέσα από μια πανούργα πρόταση του δεύτερου προς τον πρώτο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ο Αλέξανδρος εκστρατεύει στον κυβερνοχώρο
Συνέντευξη: Αύγουστος Κορτώ
«Ο Σοστακόβιτς, ο Χατζιδάκις κι εγώ»
Νέες ταινίες
Ο απίθανος και κατεργάρης κύριος Κλούνι
Αφιέρωμα
Νίκος Κούνδουρος: «Stop-Carre» στην Κρήτη
Ταινιοθήκη
Τα ντοκιμαντέρ βγαίνουν από την «ομίχλη»
Συνέντευξη: Μάικ Μπάρτλετ
«Κακώς η Ελβετία απαγόρευσε τους μιναρέδες και η Γαλλία την μπούρκα»
Εικαστικά
Ενα πλακόστρωτο που διδάσκει ταπεινότητα
Μουσική
Η ελληνική ζωή του Πράισνερ
Τηλεόραση
Τηλε-Πάσχα λιτό λόγω... κρίσης
Λουκέτο και κατασχέσεις παράνομων καναλιών