Έντυπη Έκδοση

WALL STREET JOURNAL

Γερμανική συναίνεση για βοήθεια στην Ελλάδα

Νερό στο κρασί της βάζει η Γερμανία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο καυτό ζήτημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το Βερολίνο μελετά την άρση των πιέσεων που ασκεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με επιμερισμό του φορτίου και στους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκταμίευση ενός νέου πακέτου δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Η συναίνεση της Γερμανίας θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της υπερχρεωμένης Ελλάδας, πριν αυτή «ξεμείνει» από ρευστό στα μέσα Ιουλίου, τονίζει ακόμη το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν ομολογήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ύψους 30 δισ. ευρώ ετησίως στη χρηματοδότησή της το 2012-2013, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Εξαιτίας των αυξανόμενων πολιτικών αντιδράσεων στη Βόρεια Ευρώπη, της θέσης της Γερμανίας υπέρ αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, της αντίστοιχης αντίθεσης της ΕΚΤ και της απαίτησης του ΔΝΤ για διευκρινίσεις στη χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 πριν απελευθερώσει την επόμενη δόση του τρέχοντος δανείου, μια συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα στάθηκε μέχρι στιγμής αδύνατη.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Το τελευταίο επικαλείται, ωστόσο, ελπίδες Γερμανών αξιωματούχων για λύση σύντομα, η οποία θα επιτρέπει μια πλήρη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων αργότερα φέτος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διεμήνυσε όμως χθες ότι μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί λύση και κανείς δεν το σχεδιάζει. Τόνισε ακόμη ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα έχει δοθεί ώς τα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά τους, οι «Financial Times» υποστηρίζουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα ότι η πρόταση που συζητείται στην Ε.Ε. για εθελοντική διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, κατά τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία από τους αναλυτές και να προκαλέσει την πληρωμή ασφαλίστρων πολλών δισ. ευρώ από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αντίθετα, η HSBC θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο την αύξηση των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Με αντάλλαγμα, όπως λέει, σκληρότερα μέτρα, ενδεχομένως και με έξωθεν παρέμβαση στο σύστημα είσπραξης των φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Χθεσινό άρθρο της ιστοσελίδας euobserver.com φέρει όμως την Κομισιόν να έχει προειδοποιήσει ότι η ανάθεση των ιδιωτικοποιήσεων σε ένα διεθνές όργανο θα απειλούσε την αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας στη χώρα μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ecofin
Κομισιόν
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Συστημική κρίση φοβάται ο Ντράγκι
Για το ίδιο θέμα
Απόχη για ΠΑΣΟΚ και παγίδα για Ν.Δ.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Απόχη για ΠΑΣΟΚ και παγίδα για Ν.Δ.
Βρέθηκαν τα λεφτά, 3 δισ., με σκληρά φορολογικά μέτρα
Κομισιόν
Πρόοδο διαπιστώνει τώρα η Κομισιόν
Δηλώσεις Σόιμπλε
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Καθοριστική για την Ελλάδα η έκθεση του ΔΝΤ
Ευρωζώνη
Γερμανική συναίνεση για βοήθεια στην Ελλάδα
Συστημική κρίση φοβάται ο Ντράγκι
Eurogroup
Πολιτική δέσμευση Γιουνκέρ για αποφάσεις στη σύνοδο Ιουνίου
Υπουργείο Εξωτερικών
Μπλόκαραν εν τη γενέσει «εξέγερση» κατά Δρούτσα
Υπόθεση Υποβρυχίων
Τρύπες στο πόθεν έσχες στριμώχνουν τον Τσοχατζόπουλο
Νέα Δημοκρατία
Πινγκ πονγκ με τη συναίνεση
ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει ο Τσίπρας στο δημοψήφισμα
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜΑΡ: Λύση με πολιτικούς όρους
KKE
Παπαρήγα: «Θέλουν κουρκούτι το μυαλό του κόσμου»
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παραιτήθηκε ο Αλαβάνος και πάει Σύνταγμα
Ραγκούσης: Εξοικονόμηση 1,2 δισ. λόγω Καλλικράτη
Ελεύθεροι μετά την απολογία για τη «μαύρη τρύπα»
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Στεφάνου νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μετανάστες
Δεν θέλουν μεταστέγαση
Διαδίκτυο
Αρση ανωνυμίας στα blogs για διακρίβωση αδικήματος
Άλλες ειδήσεις
Αναβολή για την έκδοση της Ηλία