Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΟΣ 20ΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Διεθνής διαγωνισμός για κοιτάσματα μεταλλευμάτων

Χθες, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, που λίγες μέρες πριν εκτιμούσε σε 15 δισ. ευρώ τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από την εκμετάλλευση -μη βεβαιωμένων ακόμη- κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τους υδρογονάνθρακες θα ανοίξει και ο κύκλος της παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, σε τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή όμως που ανακοινώνονται οι προθέσεις για παραχωρήσεις νέων «χρυσοφόρων» κοιτασμάτων σε επενδυτές, υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν μπλοκαρισμένα, επειδή «κολλάνε» στις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, ο υφυπουργός Ενέργειας είπε ότι εντός εικοσαημέρου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να «βγουν» προς έρευνα και εκμετάλλευση τουλάχιστον πέντε νέοι δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι για κοιτάσματα χρυσού, πορφυρικού χαλκού (σ.σ. χρυσός με χαλκό) και αντιμονίτη (πρόσθετο για την τσιμεντοβιομηχανία). Κατά τον ίδιο, έχει ήδη εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον πριν ακόμη διενεργηθούν οι διαγωνισμοί.

Εκμίσθωση 10 χώρων

Ενδεικτικό των σχεδιασμών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη «επιδιώκεται η εκμίσθωση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 10 χώρων, που θα αποτελέσουν βάση ισάριθμων επενδύσεων στο μεταλλευτικό τομέα».

Ηδη η αρμόδια επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί από τον Ιανουάριο του 2011, ώστε να αξιολογήσει την αξία των αποθεμάτων του ορυκτού πλούτου της χώρας, έχει ολοκληρώσει την καταγραφή σε 30 από τους 100 μεταλλευτικούς χώρους του Δημοσίου σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπως σε Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική κ.α.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης είχε αναφερθεί σε πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την οποία έχουν εντοπιστεί 450 τόνοι χρυσού στη βόρεια Ελλάδα, συνολικής τρέχουσας αξίας 18 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Μανιάτης επικαλέστηκε την ίδια μελέτη αναφέροντας ότι η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων του υπεδάφους της χώρας είναι τα 28 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου μετάλλων του Λονδίνου.

Ειδικά για τις επενδύσεις εξόρυξης χρυσού, όπου εντοπίζονται και το εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έναρξη των επενδύσεων (εκκρεμεί η αξιολόγηση για την έγκριση ή μη των φακέλων για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής του ομίλου Μπόμπολα και της «Χρυσωρυχεία Θράκης» στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης), απάντησε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα συντονισμού για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών.

Πέρυσι, ο συνολικός κύκλος εργασιών του εξορυκτικού κλάδου (μεταλλεύματα, βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα κ.ά.) ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, πάνω από 800 εκατ. ευρώ ήταν οι εξαγωγές προϊόντων, ενώ ο τζίρος από αδρανή υλικά προσέθεσε 400 εκατ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
Ελληνικές «πλάτες» στον South Stream
Μέχρι τέλους 2011 η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Διόρισαν Πολλάλη με πλήρη εξουσία στο Ελληνικό
Who is who
Κοινό ρεύμα ΔΕΚΟ και απλήρωτων ιδιωτικού τομέα
Ακτοπλοΐα
Χωρίς τέλη υπέρ τρίτων οι ναύλοι από σήμερα
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορίες με κατεβασμένα ρολά
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Διπλή κραυγή από τον Πειραιά
Ενέργεια
Ελληνικές «πλάτες» στον South Stream
Μέχρι τέλους 2011 η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Διεθνής διαγωνισμός για κοιτάσματα μεταλλευμάτων
Τηλεπικοινωνίες
Αδιάφορη εμφανίζεται η D.Τ. για το 6% του ΟΤΕ
Τράπεζες
2 δισ. αποσύρθηκαν τον Απρίλιο από τις τράπεζες, που μείωσαν τις χορηγήσεις
Επιχειρήσεις
777 επιχειρήσεις μίας στάσης
Ανανεώσιμες, αναψυκτικά, μπίρες έχουν το μικρότερο δανεισμό
Συγκοινωνίες
9 κοινοπραξίες θα παλέψουν για τα 52 εκατ. της τηλεματικής λεωφορείων, τρόλεϊ
Αγρότες
Κατά βούληση των ΕΑΣ οι αγροτικές επιδοτήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πάρτι 10ετίας στο Χ.Α. (+5,58)
Τράπεζα Πειραιώς
Ο Ρώσος Νέσις μπήκε με 5% στην Τρ. Πειραιώς
Φορολογία
Με τον αραμπά η έκδοση κλειδάριθμου για τη δήλωση
ΓΣΕΕ
«Το Μνημόνιο ΙΙ μπορεί να σημάνει έξοδο από ΟΝΕ»
Εμπόριο
Τα κόβουμε όλα - ακόμη και τα τρόφιμα (-12,9%)
ΕΥΔΑΠ
7,1 εκατ. τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στο α' τρίμηνο
ΕΥΑΘ
Αύξηση 18% στα κέρδη ΕΥΑΘ
Άλλες ειδήσεις
16 ΣΔΙΤ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χωρίς εισφορά ΟΓΑ
Γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι