Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ HARVARD ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Διόρισαν Πολλάλη με πλήρη εξουσία στο Ελληνικό

Ο πρόεδρος της εταιρείας Σπ. Πολλάλης που περιγράφεται από στελέχη του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας ως «πολύ σοβαρή περίπτωση ακαδημαϊκού με έντονη παρουσία σε πολεοδομικά θέματα» έχει και μια άλλη δραστηριότητα: συνεχίζει να υλοποιεί έργο που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation.

Οπως είχε γράψει προ ημερών η «Ε», στο βιογραφικό του, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, αναφέρεται ότι είναι ο «κύριος ερευνητής του έργου Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation και το πρόγραμμα Zofnass για τη διατηρησιμότητα των υποδομών». Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανήκει στο Κατάρ όπως και η Qatar Investment Authority (Εθνική Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ), με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει από τον Σεπτέμβριο του 2010 μνημόνιο για επενδύσεις -μεταξύ άλλων και στο Ελληνικό.

Μέλη του Συμβουλίου

Η χθεσινή απόφαση υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Πέρα από τον κ. Πολλάλη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται και οι Μιχάλης Αναστασόπουλος, Ιωάννης Σγουρός, Αθανάσιος Ορφανός, Σταύρος Μπονίκος, Λουδοβίκος Βασενχόφεν, Θεόδωρος Αζάς, Γεώργιος Κουντούρης και Μάρθα Χουσιανάκου.

Ο νόμος δίδει διευρυμένες αρμοδιότητες στην Ελληνικό Α.Ε. Σε έναν μήνα από την πρώτη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου οι διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των επ' αυτού κτιρίων και εγκαταστάσεων περιέρχονται αυτοδικαίως στην Α.Ε. Επίσης «δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό της λογαριασμό και στο όνομά της».

Η εταιρεία υπεισέρχεται αυτοδικαίως στις «τυχόν συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης» των ακινήτων.

Μέσα σε 40 ημέρες πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό που θα ορίζει «το ακριβές εμβαδόν και τα όρια» του ακινήτου, ενώ η εταιρεία δύναται να «αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται πλησίον της εκτάσεως».

Τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται πρέπει να αποτιμηθούν μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το Δ.Σ. καταρτίζει κανονισμό με τον οποίο «καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων».

Ελληνικό Ι και ΙΙ

Εν τω μεταξύ, προκύπτει και ένα άλλο θέμα που θα διευκρινιστεί πιθανόν με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου των νέων μέτρων. Στο σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που ανακοινώθηκε προ ημερών αναγράφονται δύο εταιρείες διαχείρισης ισάριθμων «κομματιών» του ελληνικού. Ο λόγος για δύο SPV (εταιρείες Ειδικού Σκοπού) εκ των οποίων το ένα προχωρά φέτος με την ονομασία Ελληνικό Ι και το δεύτερο το 2012 (το Ελληνικό ΙΙ). Στελέχη του υπουργείου Επικρατείας επιμένουν σε ενιαία προώθηση του έργου, χωρίς όμως να δίνουν ερμηνεία για την αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Δημόσιος τομέας
Who is who
Κοινό ρεύμα ΔΕΚΟ και απλήρωτων ιδιωτικού τομέα
Για το ίδιο θέμα
Who is who
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Διόρισαν Πολλάλη με πλήρη εξουσία στο Ελληνικό
Who is who
Κοινό ρεύμα ΔΕΚΟ και απλήρωτων ιδιωτικού τομέα
Ακτοπλοΐα
Χωρίς τέλη υπέρ τρίτων οι ναύλοι από σήμερα
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορίες με κατεβασμένα ρολά
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Διπλή κραυγή από τον Πειραιά
Ενέργεια
Ελληνικές «πλάτες» στον South Stream
Μέχρι τέλους 2011 η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Διεθνής διαγωνισμός για κοιτάσματα μεταλλευμάτων
Τηλεπικοινωνίες
Αδιάφορη εμφανίζεται η D.Τ. για το 6% του ΟΤΕ
Τράπεζες
2 δισ. αποσύρθηκαν τον Απρίλιο από τις τράπεζες, που μείωσαν τις χορηγήσεις
Επιχειρήσεις
777 επιχειρήσεις μίας στάσης
Ανανεώσιμες, αναψυκτικά, μπίρες έχουν το μικρότερο δανεισμό
Συγκοινωνίες
9 κοινοπραξίες θα παλέψουν για τα 52 εκατ. της τηλεματικής λεωφορείων, τρόλεϊ
Αγρότες
Κατά βούληση των ΕΑΣ οι αγροτικές επιδοτήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πάρτι 10ετίας στο Χ.Α. (+5,58)
Τράπεζα Πειραιώς
Ο Ρώσος Νέσις μπήκε με 5% στην Τρ. Πειραιώς
Φορολογία
Με τον αραμπά η έκδοση κλειδάριθμου για τη δήλωση
ΓΣΕΕ
«Το Μνημόνιο ΙΙ μπορεί να σημάνει έξοδο από ΟΝΕ»
Εμπόριο
Τα κόβουμε όλα - ακόμη και τα τρόφιμα (-12,9%)
ΕΥΔΑΠ
7,1 εκατ. τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στο α' τρίμηνο
ΕΥΑΘ
Αύξηση 18% στα κέρδη ΕΥΑΘ
Άλλες ειδήσεις
16 ΣΔΙΤ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χωρίς εισφορά ΟΓΑ
Γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι