Έντυπη Έκδοση

Κωνσταντίνος Βήτα και Signmark

Τραγουδώντας στη νοηματική

Την πίστη ότι η μουσική είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που ακούμε, θα επιβεβαιώσουν την Κυριακή 19 Ιουνίου δύο ξεχωριστοί μουσικοί: ο πρωτοπόρος της ελληνικής ελεκτρόνικα Κωνσταντίνος Βήτα και ο διάσημος κωφός μουσικός από τη Φινλανδία Signmark.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο κωφός μουσικός Signmark ενώνουν τον κόσμο των ακουόντων με τον κόσμο των κωφών σε μια ξεχωριστή συναυλία Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο κωφός μουσικός Signmark ενώνουν τον κόσμο των ακουόντων με τον κόσμο των κωφών σε μια ξεχωριστή συναυλία Η συναυλία που θα δώσουν οι δυο τους στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) θα είναι όπως όλες οι άλλες, με μια διαφορά: κωφοί και ακούοντες θα αλληλεπιδρούν και θα συμμετέχουν, ισότιμα, στη μουσική εμπειρία.

Ο Signmark έχει επιλέξει το hip-hop ως το μουσικό είδος που του ταιριάζει. «Τραγουδά» το στίχο των τραγουδιών στην αμερικανική νοηματική γλώσσα, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται πάντα ο hip-hop μουσικός Brandon -η φωνή του Signmark- που ερμηνεύει τους στίχους για το κοινό που ακούει.

Ο Signmark γεννήθηκε κωφός σε έναν κόσμο όπου η μουσική ακούγεται. Δεν πτοήθηκε όμως. Κάποια στιγμή κατάφερε να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο και να γίνει μουσικός, ο πρώτος κωφός στον κόσμο που κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Εχει ηχογραφήσει δύο άλμπουμ, ενώ το 2008 εκπροσώπησε τη χώρα του στη Eurovision κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Χαρακτηριστικά της μουσικής του είναι τα σκληρά beats, οι χαμηλές μουσικές συχνότητες και η χρήση του μπάσου, στοιχεία έντονα, που προκαλούν ισχυρότερες μουσικές δονήσεις, ευκολότερα αντιληπτές από τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Ηγετική μορφή -μαζί με τον Μιχάλη Δέλτα- του θρυλικού συγκροτήματος της ελληνικής ελεκτρόνικα «Στέρεο Νόβα», παραμένει φύση ανήσυχη, πειραματική, όχι μόνο στα προσωπικά του άλμπουμ αλλά και στη μουσική που συνθέτει για το θέατρο, το σινεμά και το χορό, μεταξύ των οποίων για τα έργα του Δ. Παπαϊωάννου «2» και «Μέσα», «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή. Στη συναυλία θα παρουσιάσει μερικά από τα κλασικά αγαπημένα κομμάτια του, τα οποία θα ερμηνεύονται παράλληλα (μουσική και στίχοι) στην ελληνική νοηματική γλώσσσα.

«Επέλεξα τραγούδια όπως το "Σήμα", "Ολο αυτό που ποτέ" και "Ολα πριν γίνουν", κομμάτια με ισχυρά μπιτ και μπάσα για να μπορέσουν να μεταφέρουν την έντασή τους και στους κωφούς». Το πιο ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας της συναυλίας είναι, όπως μας λέει ο Κ. Βήτα, ότι πρώτη φορά αναγκάστηκε να μιλήσει τόσο βαθιά και αναλυτικά για τους στίχους των τραγουδιών. Το έκανε προκειμένου να εξηγήσει στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής τους στίχους, ώστε να τους μεταφέρουν με ακρίβεια στη νοηματική γλώσσα.

Στόχος του «See the Music» είναι να έρθουν κοντά οι δύο φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι, ο κόσμος των ακουόντων και ο κόσμος των κωφών, που το μόνο που τους χωρίζει είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν. Γι' αυτό και σ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει ερμηνεία της μουσικής και των στίχων στη νοηματική γλώσσα. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας σε συνεργασία με την επιτροπή Νεολαίας της ΟΜΚΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Περφόρμανς
72 ώρες εκτός ελέγχου
Εικαστικά
Το εικαστικό σύμπαν του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Θέατρο
Εγκαταλείπουν το θέατρο του πολέμου
Υπουργείο Πολιτισμού
«Οχι στο διαίρει και βασίλευε»
Μουσική
Τραγουδώντας στη νοηματική
54η Μπιενάλε
Ηχος, νερό, φως ελληνικό
Λογοτεχνία
Η λογοτεχνία είναι γένους θηλυκού
ΜΜΕ
Αιώνιοι στην κορυφή
Διαμαρτύρονται για νόθευση και στρεβλώσεις
Στίβος γυναικών