Έντυπη Έκδοση

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αρση ανωνυμίας στα blogs για διακρίβωση αδικήματος

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των υπευθύνων των blogs για τη διακρίβωση οποιουδήποτε αδικήματος, ανεξαρτήτως αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος, τάσσεται για άλλη μια φορά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του ανώτατου διακαστηρίου Αθ. Κατσιρώδη (9/2011), οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές μπορούν να ζητούν από τον ΟΤΕ, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ., να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των bloggers, χωρίς προηγούμενη άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται κατόπιν έγκλησης για την τέλεση αδικημάτων.

Δέχεται ότι το συνταγματικό απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου και κατά συνέπεια δεν καλύπτει και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι τα ονοματεπώνυμα των συνδρομητών, οι αριθμοί τηλεφώνων, ο χρόνος και τόπος της τηλεφωνικής κλήσης. Γνωμοδοτήσεις με το ίδιο ακριβώς περιεχομενο είχαν εκδώσει πριν από δύο χρόνια τόσο ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, και μάλιστα στην εκπνοή της θητείας του, όσο και ο νυν εισαγγελέας Ι. Τέντες.

Επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις αυτές, ο κ. Κατσιρώδης επαναλαμβάνει ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.λπ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίζουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.λπ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα αιτήματα για τη γνωστοποίηση των στοιχείων δεν υποβάλλονται από οποιεσδήποτε αρχές αλλά από τις ανακριτικές αρχές, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το εάν ισχύουν οι προηγούμενες γνωμοδοτήσεις Σανιδά και Τέντε υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς και συγκεκριμένα το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές που επικύρωσε ευρωπαϊκή οδηγία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική πολιτική
Απόχη για ΠΑΣΟΚ και παγίδα για Ν.Δ.
Βρέθηκαν τα λεφτά, 3 δισ., με σκληρά φορολογικά μέτρα
Κομισιόν
Πρόοδο διαπιστώνει τώρα η Κομισιόν
Δηλώσεις Σόιμπλε
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Καθοριστική για την Ελλάδα η έκθεση του ΔΝΤ
Ευρωζώνη
Γερμανική συναίνεση για βοήθεια στην Ελλάδα
Συστημική κρίση φοβάται ο Ντράγκι
Eurogroup
Πολιτική δέσμευση Γιουνκέρ για αποφάσεις στη σύνοδο Ιουνίου
Υπουργείο Εξωτερικών
Μπλόκαραν εν τη γενέσει «εξέγερση» κατά Δρούτσα
Υπόθεση Υποβρυχίων
Τρύπες στο πόθεν έσχες στριμώχνουν τον Τσοχατζόπουλο
Νέα Δημοκρατία
Πινγκ πονγκ με τη συναίνεση
ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει ο Τσίπρας στο δημοψήφισμα
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜΑΡ: Λύση με πολιτικούς όρους
KKE
Παπαρήγα: «Θέλουν κουρκούτι το μυαλό του κόσμου»
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παραιτήθηκε ο Αλαβάνος και πάει Σύνταγμα
Ραγκούσης: Εξοικονόμηση 1,2 δισ. λόγω Καλλικράτη
Ελεύθεροι μετά την απολογία για τη «μαύρη τρύπα»
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Στεφάνου νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μετανάστες
Δεν θέλουν μεταστέγαση
Διαδίκτυο
Αρση ανωνυμίας στα blogs για διακρίβωση αδικήματος
Άλλες ειδήσεις
Αναβολή για την έκδοση της Ηλία