Έντυπη Έκδοση

ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ Ε. COLI ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ 16 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Αναζητώντας την πηγή μόλυνσης

Αγνωστη παραμένει η πηγή της μόλυνσης από επικίδυνο στέλεχος του βακτηριδίου Escherichia coli (Ε. coli) που ευθύνεται ήδη για το θάνατο 16 ανθρώπων, καθώς οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν ότι πιθανόν δεν προέρχεται από ισπανικά αγγούρια, ενώ οι εμπλεκόμενες χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στο Αμβούργο σε δύο ύποπτα ισπανικά αγγούρια έδειξαν ότι αυτά έφεραν ένα διαφορετικό στέλεχος του εντεροαιμορραγικού βακτηριδίου Ε.coli από αυτό που έχει στείλει εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο. Αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δύο άλλα δείγματα. Κατόπιν των νέων αυτών στοιχείων οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν χθες αμφιβολίες για την προέλευση της μόλυνσης, την οποία είχαν αποδώσει κυρίως στην Ισπανία.

Η Μαδρίτη ανέβασε χθες τους τόνους προσάπτοντας στο Βερολίνο ότι την κατηγόρησε χωρίς αποδείξεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στον αγροτικό της τομέα. Από την πλευρά της η Δανία, που μαζί με την Ολλανδία είχε επίσης αναφερθεί ως πιθανή χώρα προέλευσης, διαβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτηρίδιο στις αναλύσεις που πραγματοποίησε η ίδια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ Ισπανία και Ολλανδία δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Ε.Ε. για το πλήγμα που έχουν υποστεί οι εξαγωγές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να εξετάσει τρόπους βοήθειας των παραγωγών, χωρίς πάντως να δεσμεύεται για την παροχή κεφαλαίων, ενώ εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η προέλευση του βακτηριδίου δεν έχει εξακριβωθεί.

Πάνω από 1.000 οι ασθενείς

Πέραν όμως των οικονομικών επιπτώσεων και των διπλωματικών εντάσεων, το γεγονός είναι ότι η επιδημία εξαπλώνεται: οι ασθενείς ξεπερνούν πλέον τους 1.000 και οι νεκροί ανέρχονται σε 16, ενώ για πρώτη φορά σημειώνεται θάνατος σε μια χώρα εκτός Γερμανίας και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή, το θύμα είχε ταξιδέψει στη Γερμανία. Τη Γερμανία φέρονται να είχαν επισκεφτεί επίσης και οι ασθενείς άλλων χωρών (Ισπανίας, Βρετανίας, Δανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και ΗΠΑ), διαπίστωση που ενισχύει την υπόθεση της Ισπανίδας υπουργού Γεωργίας ότι στην ιστορία αυτή πρέπει ν' αναζητηθεί ο γερμανικός σύνδεσμος. Η Μαδρίτη είχε επιμείνει από την πρώτη στιγμή ότι μεταξύ παραγωγής και πώλησης παρεμβάλλονται πολλά στάδια επεξεργασίας των προϊόντων σε διαφορετικές χώρες και ότι η μόλυνση θα μπορούσε να είχε επέλθει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Αυτό βεβαίως απλώς δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και δυσκολεύει τον εντοπισμό της πηγής και άρα την καταπολέμηση της επιδημίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα καταναλωτή
Ισπανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Εκοβε βόλτες στον αέρα η Μέρκελ
Για το ίδιο θέμα
Αυτάρκης η Ελλάδα στα κηπευτικά, υπό αυστηρό έλεγχο οι εισαγωγές, με εντολή του υπουργείου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Αναζητώντας την πηγή μόλυνσης
Εκοβε βόλτες στον αέρα η Μέρκελ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αυτάρκης η Ελλάδα στα κηπευτικά, υπό αυστηρό έλεγχο οι εισαγωγές, με εντολή του υπουργείου
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Θα διπλασιαστούν οι τιμές βασικών αγαθών μέσα στα επόμενα 20 χρόνια
Υεμένη
Υεμένη: εκατόμβη από τις άγριες συγκρούσεις στρατού - αντικαθεστωτικών
Συρία
Συρία: ελιγμός Ασαντ με γενική αμνηστία
Λιβύη
Λιβύη: ναυάγησε η πρωτοβουλία της Ν. Αφρικής
Τουρκία
Ανετη εκλογική νίκη δίνουν τα γκάλοπ στο κόμμα του Ερντογάν
Αφγανιστάν
Νέα σφαγή αμάχων
Σερβία
Στη Χάγη, από χθες, ο Μλάντιτς
Ισπανία
Ολης της Γης οι «αγανακτισμένοι» δίνουν ραντεβού στις 15 Οκτωβρίου
Ιταλία
«Αναβάλλω την κηδεία μου λόγω υποχρεώσεων»
Άλλες ειδήσεις
Πρόστιμο για ηθική βλάβη
Το τσιγάρο θα σκοτώσει 6 εκατ.
Απαγόρευση μπιμπερό