Ελευθεροτυπία - 01/06/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
Αυτάρκης η Ελλάδα στα κηπευτικά, υπό αυστηρό έλεγχο οι εισαγωγές, με εντολή του υπουργείου
Εντολή για διενέργεια ελέγχου σε κάθε φορτίο αγγουριών, συμβατικών και βιολογικών, που διακινήθηκε απ' οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή τρίτη χώρα, έδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα θανάτων Γερμανών καταναλωτών ενδεχομένως από αγγουράκια Ισπανίας.
Φόβοι εκφράζονται, πάντως, μήπως η Ρωσία απαγορεύσει εισαγωγές κηπευτικών, οπότε θα πληγούν και ελληνικά προϊόντα.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, σε όσους ελέγχους πραγματοποιήθηκαν, δεν προκύπτει ότι διακινήθηκαν ή διατέθηκαν στην ελληνική αγορά αγγούρια προέλευσης Ισπανίας, που μπορεί να προσβλήθηκαν από το βακτήριο Enterohaemorrhagic Escherichia coli (Ο104) ή άλλης κοινοτικής χώρας (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία). Επιπλέον, δόθηκε εντολή και για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και στα εγχώρια αγγούρια.
Ανησυχία, πάντως, επικρατεί στους Ελληνες παραγωγούς αγγουριών και γενικότερα κηπευτικών, που φοβούνται ότι αυτοί τελικά θα πληρώσουν το διατροφικό σκάνδαλο στην Ισπανία. Ελληνες παραγωγοί πιθανολογούσαν ότι Ισπανοί συνάδελφοί τους χρησιμοποίησαν νερό από βιολογικούς καθαρισμούς, για αρδεύσεις, που επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις σε ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά απαγορεύεται αυστηρά, όταν πρόκειται για κηπευτικά. Στην Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούνται νερά από βιολογικούς καθαρισμούς σε καλλιέργειες.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, ειδικά αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα έχει αυτάρκεια στα κηπευτικά, με μεγάλες παραγωγές στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Εξίσου ελπιδοφόρο είναι ότι η Ισπανία, σύμφωνα με πηγές, κυνηγά αγορές της Βόρειας Ευρώπης και τα προϊόντα, που βαφτίζονται ελληνικά ή νοθεύονται, προέρχονται κυρίως από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) ή από την Τουρκία. Ωστόσο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αγγουράκια Ισπανίας να ανακατεύτηκαν με ελληνικά και να βαφτίστηκαν ελληνικά.